FOLLOW US: facebook twitter

Η Αρχαία Ολυμπία έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ειρήνης σε όλον τον κόσμο!

Ημερομηνία: 19-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”149420″ img_size=”full”][vc_column_text]

Πεκίνο 2022: Άναψε χθες η Ολυμπιακή Φλόγα κάτω από τον καταγάλανο ουρανό της Ολυμπιακής γης σε μια εντυπωσιακή Τελετή Αφής


Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Το μήνυμα ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών, έστειλε χθες το πρωί η Αρχαία Ολυμπία, καθώς στις 11.30 το πρωί, κάτω από τον καταγάλανο ουρανό της Ολυμπιακής γης, ο λαμπρός ήλιος χάρισε την απαραίτητη σπίθα στην πρώτη δάδα και έτσι η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της στην μακρινή Κίνα, για να φωτίσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι προγραμματισμένη για τις 4 Φεβρουαρίου 2022 στο Πεκίνο. Για δεύτερη διαδοχική (σ.σ. προηγήθηκε η Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο) και τρίτη στην Ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η παραδοσιακή Τελετή διεξήχθη χωρίς την παρουσία θεατών λόγω κόβιντ και με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων. Η πρώτη φορά, συνέβη το 1984, όταν η Ελλάδα θέλησε με τον τρόπο αυτόν, να διαμαρτυρηθεί για τον εμπορικό χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες.

Στην τελετή Αφής που έγινε χθες στην Αρχαία Ολυμπία, παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. Τους δύο υψηλούς προσκεκλημένους υποδέχθηκε στο Αρχαίο Στάδιο παρούσης τιμητικής προεδρικής φρουράς ευζώνων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος. Η Φλόγα άναψε στα χέρα της πρωθιέρειας, Ξανθής Γεωργίου ενώ επιβλητικό ήταν το τελετουργικό του χορού, που εμπνεύστηκε η χορογράφος, Άρτεμις Ιγνατίου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη, Γιάννη Ψειμάδα, με τις ιέρειες και τους κούρους να κλέβουν την παράσταση, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες που σχεδίασε η Ελένη Κυριάκου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”149427″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149429″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149419″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρώτος λαμπαδηδρόμος, ήταν ο πρωταθλητής της χιονοδρομίας, Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος αναχώρησε για το Μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν και ξεκίνησε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. Δυστυχώς, η κλασική λαμπαδηδρομία ανά την Ελλάδα δε θα λάβει χώρα φέτος, με την Ολυμπιακή Φλόγα να ταξιδεύει αυθημερόν για την Αθήνα και να παραδίδεται στους Κινέζους διοργανωτές την Τρίτη σε τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο χιονοδρόμος Γιάννης Αντωνίου, μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον Κινέζο Ολυμπιονίκη Li Jiaju κάτοχο πέντε Ολυμπιακών Μεταλλίων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1998, 2002 και 2006, ενώ η σύντομη λαμπαδηδρομία ολοκληρώθηκε με τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Tον Ολυμπιακό Ύμνο μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά, ερμήνευσε μοναδικά η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, ενώ την ευθύνη της Τελετής είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης, με υπεύθυνο Τελετών τον Κώστα Πανταζή.

Αμέσως μετά την τελετή, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η τελετή αφής της Oλυμπιακής Φλόγας στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας μας γεμίζει δέος και περηφάνια. Σύμβολο του πνευματικού φωτός, η Ολυμπιακή Φλόγα, ξεκινώντας το ταξίδι της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, μεταφέρει το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών, της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ για τη σταθερή στήριξη της ολυμπιακής ιδέας, ώστε το ολυμπιακό κίνημα να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού».[/vc_column_text][vc_single_image image=”149426″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149423″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149418″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι Ομιλίες στην Τελετή Αφής

Την Τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, o υφυπουργός, Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι αντιπρόεδροι της ΔΟΕ Zaiqing Yu, Ser Miang NG, John Coates, Nicole Hoevertsz, o αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης, ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Κολυμπάδης, οι Ηλείοι βουλευτές Α. Νικολακόπουλος, Δ. Καλαματιανός, Μ. Κατρίνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού και Ολυμπισμού Δ. Νικολακόπουλος και βεβαίως ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος που ήταν και ο πρώτος εκ των ομιλητών στο χώρο της εκδήλωσης στο αρχαίο στάδιο ως οικοδεσπότης.

Ο δήμαρχος Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ζούμε σε δύσκολους και ταραγμένους καιρούς. Η πανδημία δοκιμάζει ακόμα την Παγκόσμια κοινότητα. Το αποτύπωμά της είναι βαθύ και τραυματικό στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι αλλαγές στην επικοινωνία και στην εργασία, οι επιδράσεις στην οικονομία, στα δικαιώματα, στον πολιτισμό, που ήρθαν να προστεθούν πάνω σε μεγάλα ανοιχτά προβλήματα και οδυνηρά διλήμματα του σύγχρονου ανθρώπου, την κλιματική αλλαγή, τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, τις τοπικές συρράξεις και συγκρούσεις, κάνουν τη γη να φαντάζει μια περιοχή δυστοπίας. Υπάρχει όμως ελπίδα, υπάρχει φως Η επιστημονική κοινότητα καταγράφει κάθε μέρα μικρές και μεγάλες νίκες Οι κοινωνίες βρήκαν τρόπους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει αλλά ζούμε πια σε ένα κόσμο αλλιώτικο» και κατέληξε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής ΠΕΚΙΝΟ 2022:
“ Η ανθρώπινη ιστορία είναι η ιστορία των πολιτισμών. Ο κινεζικός και ο ελληνικός πολιτισμός είναι οι αρχαιότεροι στον πλανήτη με τεράστια συνεισφορά στη διαμόρφωση των σύγχρονων κοινωνιών. Η ιστορία και η αρχαιολογία έχει πλέον καταδείξει, πως παρά τις αποστάσεις που χωρίζουν τις χώρες μας, οι πολιτισμοί μας κάποτε έστω και για λίγο ήρθαν σε επαφή. Σήμερα αυτή η επαφή με την συμμετοχή των Ολυμπιακών θεσμών, των σύγχρονων σπονδοφόρων των Αξιών του Ολυμπισμού, των Οικουμενικών Αξιών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και Συναδέλφωσης των λαών, της Αξίας του Αγώνα στην ανθρώπινη ζωή και της έννοιας της Εκεχειρίας, μπορεί και πρέπει να γίνει στενότερη.»[/vc_column_text][vc_single_image image=”149372″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149428″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτή τη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα, πέρα από τα μηνύματα που στέλνει, αποτελεί κι ένα σύμβολο αισιοδοξίας, για την τελική νίκη της ανθρωπότητας στη μεγάλη μάχη που δίνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κόντρα στην πανδημία. Και μπορεί σήμερα να μην έχουμε μαζί μας πολύ κόσμο στο μαγικό αυτό Στάδιο, αλλά η εικόνα που ταξιδεύει από εδώ είναι τόσο όμορφη, τόσο δυνατή, που, πιστεύω, ότι θα στείλει τα μηνύματα αισιοδοξίας σε όλη την ανθρωπότητα. Είμαι σίγουρος ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα αποτελέσουν ένα θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης και προσπάθειας. Θα αποδείξουν ότι το Ολυμπιακό κίνημα, λειτουργεί πειθαρχημένα, με σύνεση και υπευθυνότητα ώστε να γραφτούν και πάλι ένδοξες σελίδες στην Ολυμπιακή ιστορία με τα κατορθώματα των καλύτερων αθλητών του κόσμου».[/vc_column_text][vc_single_image image=”149430″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είπε: «Πριν από περισσότερα από 3000 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν. Ήταν ακριβώς εδώ στην Ολυμπία, σε αυτό το ιερό έδαφος, όταν οι Αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό μέχρι σήμερα για αυτό το πολύτιμο δώρο στην ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εξοχότατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μας τίμησε με την παρουσία της σήμερα, καταδεικνύοντας την άμεση σύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας με αυτή την ευγενή κληρονομιά. Το ευχαριστώ και η ευγνωμοσύνη μου πηγαίνουν επίσης στους οικοδεσπότες μας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο, Δήμαρχο Ολυμπίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό τη σπουδαία ηγεσία του Προέδρου της, Σπύρου Καπράλου. Σας ευχαριστούμε, που κάνατε δυνατή την τελετή μας σήμερα, μεταφέροντας αυτή τη μεγάλη κληρονομιά στο μέλλον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οικουμενικοί. Στέκονται πάνω από όλες τις διαφορές που μας χωρίζουν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν την ανθρωπότητα σε όλη μας τη διαφορετικότητα. Στον εύθραυστο κόσμο μας, όπου ο χωρισμός, η σύγκρουση και η δυσπιστία αυξάνονται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες χτίζουν πάντα γέφυρες και φιλία».

[/vc_column_text][vc_single_image image=”149431″ img_size=”full”][vc_column_text]Eκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής «Πεκίνο 2022» ο αντιπρόεδρος Υu Zaiqing είπε: «Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για εμάς να παραλάβουμε την Ολυμπιακή Φλόγα για τους ΧΧΙV Ολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες. Εκ μέρους του προέδρου του «Πεκίνο 2022» κ. Cai Qi και της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στην κυβέρνηση και τον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε για τις προσεγμένες ρυθμίσεις που κατέστησαν δυνατές τις Τελετές Αφής και Παράδοσης. Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη υποστήριξή σας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “Πεκίνο 2022″».

Την Τελετή της Αφής κάλυψαν διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και κινηματογραφικά συνεργεία από όλον τον κόσμο και βεβαίως από την Κίνα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”149425″ img_size=”full”][vc_column_text]Δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα από την Τελετή Αφής

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δεν έλειψαν πάντως τα παρατράγουδα, με τρεις ακτιβιστές- διαδηλωτές να παρεισφρύουν στον χώρο του αρχαίου σταδίου με μια σημαία του Θιβέτ και να προσπαθούν να ξεδιπλώσουν πανό που ανέγραφε «Όχι στους Αγώνες της Γενοκτονίας». Οι δύο γυναίκες και ο ένας άνδρας απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που προχώρησε στη σύλληψή τους, ενώ επίσης απέτρεψε την είσοδο τεσσάρων άλλων διαδηλωτών έξω από το στάδιο μία ώρα πριν αρχίσει η τελετή, που επίσης διαμαρτύρονταν για τις κινεζικές πρακτικές.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σχολιάζοντας το γεγονός της διαμαρτυρίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αντιπροσωπεύει 3000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας και δέσμευση για την Ειρήνη και τον Διάλογο.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σέβεται το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά είναι απογοητευτικό που αυτή η παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση “χρησιμοποιήθηκε” από μεμονωμένα άτομα για άλλους σκοπούς.»[/vc_column_text][vc_single_image image=”149432″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia