Η αποστρατεία των αρίστων …δια χειρός Κυριάκου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93722″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ήταν η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμη και με βάση τα… αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια της κυβέρνησης πληροί όλες τις προδιαγραφές της αριστείας: Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων το Δεκέμβρη του 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας 1988, ενώ το 2001 παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Μετά από μακρά θητεία σε μάχιμες θέσεις, το 2012 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου κι ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία υπάγεται το Τμήμα Ε.Ε. Διεθνών Σχέσεων και Αποστολών, η Εθνική Μονάδα Europol, το Εθνικό Γραφείο SIRENE και το Εθνικό Κεντρικό Γραφείο Interpol . Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. το α΄ εξάμηνο του έτους 2014, της ανατέθηκαν καθήκοντα Συντονιστή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για θέματα Ελληνικής Προεδρίας, και στην συνέχεια διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Europol και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Επιβολής του Νόμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SELEC).
Προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου τον Μάρτιο του 2015 και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πέρασε το 2015, την πιο δύσκολη ίσως χρονιά για το προσφυγικό στην Ελλάδα, με μία βαλίτσα στο χέρι. Δεν υπήρξε ακριτικό νησί που δεν το επισκέφθηκε, συνομιλούσε καθημερινά με τους πρόσφυγες και συμμετείχε η ίδια στην καθημερινή διαδικασία ταυτοποίησής τους. Κάπως έτσι έγινε γνωστή ως «η στρατηγός των προσφύγων» – ήταν, άλλωστε, η στρατηγός που ανέλαβε και έστησε τον μηχανισμό ταυτοποίησης προσφύγων ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες. Στη Λέσβο κατά την παρουσία της έγινε ρεκόρ ταυτοποιήσεων εκείνο το καλοκαίρι, καθώς κάθε μέρα ταυτοποιούνταν 7.000 άτομα.
Το 2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση της Προϊσταμένης Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το 2017 τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.
Μιλά τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, βραβεύθηκε πρόσφατα με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, και συνηθίζει να λέει ότι «στόχος και πρόκληση είναι να μάθουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με τους μετανάστες».
Το συγκεκριμένο προφίλ και βιογραφικό, ωστόσο, προφανώς δεν χωρά και δεν ταιριάζει στην «κυβέρνηση των αρίστων» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη – στην ίδια κυβέρνηση στην οποία μεταξύ 51 μελών έχουν βρει θέση μόνον 5 γυναίκες.
Ενδεχομένως, η… ειδική προσέγγιση που δείχνει μέχρι τώρα προς τις γυναίκες η κυβέρνηση να είναι ο ένας λόγος που η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αποστρατεύτηκε στις χθεσινές κρίσεις της ΕΛΑΣ. Ο δεύτερος λόγος μπορεί να είναι ότι ο φακός του Σκάι την είχε εντοπίσει σε προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη. ‘Η ακόμη και το γεγονός ότι επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, την είχε ευχαριστήσει προσωπικά στην Λέσβο για την συμβολή της στην διαχείριση του προσφυγικού παρουσία και αυστριακού καγκελάριου. «Θέλω να σε ευχαριστήσω για όσα έχεις κάνει μέχρι τώρα για το μεταναστευτικό και όσα συνεχίζεις να κάνεις» της είχε πει τότε.
Για την σημειολογία της υπόθεσης, η κυρία Τσιριγώτη αποστρατεύεται την ώρα που επιστρέφει στην, πολιτική πλέον, ηγεσία της αστυνομίας – ως Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ που ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός κατήγγειλε πριν από έναν χρόνο ως έναν από τους βασικούς υπευθύνους της τραγωδίας στο Μάτι και ζητούσε την άμεση αποπομπή του.
Όλα αυτά είναι προφανώς ενδεικτικά για το πώς ακριβώς εννοεί την αριστεία, την αξιοκρατία και την… ορθή διαχείριση εθνικών δραμάτων και τραγωδιών η κυβέρνηση Μητσοτάκη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]