FOLLOW US: facebook twitter

 «Η Απόλυτη Ανθρώπινη Σκέψη στη Σύγχρονη και Μελλοντική Κοινωνία»

Ημερομηνία: 29-01-2024 | Συντάκτης:

Μαθητές 9 σχολείων της Ηλείας παρακολούθησαν στην Ολυμπία την εκδήλωση- ομιλία του Πανεπιστημιακού Γ. Δάσιου για τα Μαθηματικά που διοργάνωσε το ΓΕΛ Πελοπίου και η ΕΜΕ Ηλείας

Μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση με θέμα «Η Απόλυτη Ανθρώπινη Σκέψη στη Σύγχρονη και Μελλοντική Κοινωνία» είχαν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν δια ζώσης αλλά και μέσω διαδικτύου το πρωί της Παρασκευής στο φιλόξενο χώρο του συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία,  οι μαθητές/-τριες και οι εκπαιδευτικοί Γυμνασίων (Αρχαίας Ολυμπίας, Λάλα) και Λυκείων (1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ Πύργου, ΓΕΛ Πελοπίου, ΓΕΛ Καράτουλα, ΓΕΛ Λάλα) της Ηλείας.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Πατρών, επίτιμος ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο των Μαθηματικών Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ κ. Γεώργιος Δάσιος.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου κ. Γεώργιος Μπίρμπας. Δρ. Χημικός, ο οποίος αφού, αρχικά, καλωσόρισε και ευχαρίστησε- εκ μέρους και του Συλλόγου Διδασκόντων του ΓΕΛ Πελοπίου- τον κ. Δάσιο για την αποδοχή της πρόσκλησης, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκοπό και στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αξία και τη σημασία του «ανοικτού σχολείου» και βεβαίως των Μαθηματικών που παρέχουν ασφαλή και ποιοτική θέαση του κόσμου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ν. Ηλείας «Ιππίας ο Ηλείος» κ. Ιωάννης Τσόπελας που προσέφερε  και τιμητική πλακέτα στον κ. Δάσιο εκ μέρους του Παραρτήματος. Ακολούθως, το λόγο έλαβε η Γραμματέας της ΕΜΕ Ν. Ηλείας κα Βασιλική Δεδότση, παραθέτοντας σημαντικές πληροφορίες για το επιστημονικό έργο του κ. Δάσιου.

Κεντρική ιδέα της ομιλίας ήταν η κατάδειξη της αξίας και της σημασίας των Μαθηματικών τόσο στη σύγχρονη όσο και στη μελλοντική επιστημονική και κοινωνική πραγματικότητα. «Ο πρωτόγονος άνθρωπος ανέπτυξε σταδιακά τη γλώσσα για να επικοινωνεί στην καθημερινότητά του με τους συνανθρώπους του. Πολύ αργότερα, όταν αυτή η επικοινωνία, αλλά και το επίπεδο νοημοσύνης του, εξελίχθηκαν, εμφανίστηκε η ανάγκη της ανάπτυξης μιας γλώσσας όπου οι λέξεις και τα διατυπούμενα νοήματα να έχουν εννοιολογική μοναδικότητα.. Η στιγμή αυτή σηματοδοτεί τη γένεση των Μαθηματικών, εκείνης δηλαδή της γλώσσας επικοινωνίας που, όταν μιλάμε, καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο πράγμα» ανέφερε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας «Χρησιμοποιώντας απλοϊκή έκφραση θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι τα Μαθηματικά είναι μια γλώσσα με αυστηρούς κανόνες που δεν επιδέχονται καμία απολύτως εξαίρεση. Όταν λοιπόν λέμε σήμερα ότι τα Μαθηματικά αποτελούν το υπόβαθρο κάθε επιστήμης, στην ουσία αναγνωρίζουμε ότι το επίπεδο των επιστημών έχει τέτοια ανάπτυξη, προς κάθε κατεύθυνση, που η κατανόησή τους απαιτεί αυτή την απόλυτα οργανωμένη ανθρώπινη σκέψη. Η διάχυση λοιπόν της μαθηματικής σκέψης στη σύγχρονη κοινωνία υπαγορεύεται από την καθημερινή απαίτηση για όλο και πιο πολύπλοκα νοήματα, για όλο και πιο βαθιά κατανόηση του κόσμου μας σε επίπεδο φυσικών επιστημών, κοινωνικών διαδικασιών και πολιτικό-οικονομικών προκλήσεων. Με αυτή λοιπόν την έννοια τα Μαθηματικά αποτελούν τους πυλώνες των επιστημών, την στέρεη βάση της ανθρώπινης σκέψης και της σωστής επιχειρηματολογίας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Δάσιος με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των Μαθηματικών στο σημερινό κόσμο, στη διάδοσή τους σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, εστιάζοντας το λόγο του στην αλληλοεπιδρώσα σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας, με αφορμή το σύγχρονο προβληματισμό για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους, που αναφύονται από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εποχή μας. «Η επιστημονική και τεχνολογική μας ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των υπολογιστών, αλλά το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε υπερεκτίμηση της μηχανής απέναντι στον ανθρώπινο εγκέφαλο» ανέφερε.  Στη συνέχεια, οι  μαθητές και οι μαθήτριες έθεσαν σημαντικά ερωτήματα και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Πελοπίου, των κυριών Καλογέρου, Γαβριλιάδη, Γαλάνη, και Μπίτσικα και κ. Κούτσιου και  κ. Νιώτη. Υποστηρίχθηκε επιπροσθέτως από τους Εκπαιδευτικούς κ. Γιαννακέα Υποδιευθυντή του σχολείου, κ. Ζούνη, κα Καλαμπόκα και τον Διευθυντή του σχολείου κ. Μπίρμπα.

Συνδιοργανώθηκε από το ΓΕΛ Πελοπίου και το Παράρτημα Ν. Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο Ηλείος».

Για την υλοποίηση της δράσης συνέβαλαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot