Η Άννα Κορτέση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55931″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής ημέρα Εθελοντισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
Ο Εθελοντισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με διάφορες μορφές αναλόγως τις αξίες, τις αρχές, την κοινωνικό -οικονομική και την πολιτισμική πραγματικότητα της εκάστοτε κοινωνίας. Είναι η μη αμειβομένη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου και της ευρύτερης κοινωνίας. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά κυρίως αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συμμέτοχη.
Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας με μόνο κοινό το περίσσευμα ψυχής. Είναι ενεργά και συνειδητοποιημένα μέλη της κοινωνίας που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο η τη γνώση τους προς όφελος των συνανθρώπων τους, χωρίς να περιμένουν να λάβουν οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Συνήθως τον εθελοντισμό τον ταυτίζουμε με τη φιλανθρωπία θέλοντας να του αποδώσουμε την σοβαρότητα που του αρμόζει αλλά και για να τον συνδέσουμε με την μεγίστη πράξη, αυτής της αγάπης για τον συνάνθρωπο.
Η πρόσφορα εθελοντικής υπηρεσίας, έχει πολλές μορφές δράσης όπως, (δωρεά αίματος, επανένταξη, τηλεφωνική ακρόαση, εξειδικευμένες και επαγγελματικές παροχές, υγειονομικές φροντίδες, ψυχαγωγία ,νομική βοήθεια κ.λ.π. ).
Υπάρχει, επίσης, ο διεθνής εθελοντισμός (προσφορά αλληλεγγύης και γνώσης σε υποανάπτυκτες χώρες η ανθρωπιστικών υπηρεσιών στις ζώνες πολεμικών συγκρούσεων), ο περιβαλλοντικός εθελοντισμός που έχει αυξηθεί θετικά στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια (καθαριότητα δασών, ακτών κτλ) και ο γνωστός σε όλους μας πολιτιστικός εθελοντισμός ( μετάδοση της παράδοσης, μουσικης και κοινωνικης δραστηριότητας).
Η Εθελοντική δράση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πηγή ζωή αφού συμβάλει μόνο θετικά στην ανάπτυξη και τις ικανότητες των ατόμων. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης,γεμίζει τη ζωή του ατόμου με χαρά και νόημα, βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες αλλά κυρίως δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ζωή αυξάνοντας την δυνατότητα συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία ενώ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρολό στη μάχη της ανεργίας και αποτελεί πηγή θέσεων εργασίας.
Ο εθελοντισμός δεν έχει φύλο ούτε ηλικία και ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε αυτή την μέγιστη πράξη ανθρωπιάς.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]