FOLLOW US: facebook twitter

«Η Άλλη Όψη» έστειλε τα δικά της μηνύματα κατά της έμφυλης βίας!

Ημερομηνία: 21-11-2023 | Συντάκτης:

Μια υπέροχη παράσταση με την υπογραφή του Γ. Δέρβου για την παρουσίαση
του βιβλίου δύο νέων γυναικών της Έλενας Κακολύρη και της Μαρίας Κατσούφα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μια  εξαιρετική παράσταση με την δραματοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου «Άλλη Όψη» δύο νέων γυναικών από την Ηλεία, της Έλενας Κακολύρη και της Μαρίας Κατσούφα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο απόγευμα στο κατάμεστο από κόσμο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο της Γαστούνης. Το σύνολο του έργου και της παράστασης που περιελάμβανε χορευτικά, θεατρικά και λογοτεχνικά μέρη και  που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο σκηνοθέτης Γιώργος Δέρβος, ήταν «γροθιά στο στομάχι», στοχεύοντας ευθέως  στην κοινωνική ευαισθητοποίηση έναντι της έμφυλης βίας και του φαινομένου του γυναικοκτονιών. Και το κοινωνικό αυτό μήνυμα σίγουρα βρήκε πολλούς αποδέκτες αν και δεν ήταν λίγοι και λίγες εκείνοι που αναρωτήθηκαν πόσα άραγε θύματα αλλά και θύτες- ακόμα και υπεράνω υποψίας-  μπορεί να ήταν μέσα στην αίθουσα! Το βιβλίο η «Άλλη Όψη»  είναι μια μυθοπλασία που  διηγείται πέντε διαφορετικές φανταστικές ωστόσο περιπτώσεις γυναικοκτονίας.

Η παρουσίαση ήταν εντελώς διαφορετική από μια κλασική βιβλιοπαρουσίαση γιατί η λογοτεχνία συνάντησε την τέχνη και έτσι εγένετο μια παράσταση που δεν ήθελες να τελειώσει! Πρωτότυπη, με καλλιτεχνική και αλληλέγγυα χροιά και με πολλά μηνύματα Σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα συνετέλεσαν αρχικά το συγγραφικό δίδυμο, η Έλενα και η Μαρία που παρουσίαζαν, διάβαζαν και  σχολίαζαν κομμάτια του βιβλίου τους ως μέρος μιας συνολικής μουσικοθεατρικής παράστασης όπου παρεμβάλλονταν μουσική αλλά και χορός  από εφτά ταλαντούχες; χορεύτριες από τις σχολές χορού Step Up και την υπέροχη χορογράφο τους Κωνσταντίνα Παυλίδου, αλλά και την ταλαντούχα Ανδριανή Χατζηιωάννου που έδωσαν πνοή, «ψυχή» και συναίσθημα στις ηρωίδες- θύματα του βιβλίου με μουσικό μπαγκράουντ το τραγούδι της Χαρούλας  «Κι εσύ Ελένη και κάθ’ Ελένη της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη, η ζωή σου είναι επικηρυγμένη…»

Ο πάντα εξαιρετικός Θοδωρής Δημόγλου εντυπωσίασε για ακόμα μια φορά με την ερμηνεία του σε ένα μονόπρακτο παρουσιάζοντας έναν από τους «ήρωες» του βιβλίου που όχι μόνο απαξιώνουν τη γυναίκα αλλά συχνά καταλήγουν να γίνονται βασανιστές της!   Τέλος, για το βιβλίο αλλά και το τραγικό φαινόμενο της έμφυλης βίας μίλησε η Βίκυ Βασιλοπούλου, κοινωνιολόγος-συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα έχει αλληλέγγυα χροιά, καθώς έπειτα  από κοινή απόφαση των συγγραφέων  με τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Γαστούνης, στον χώρο υπήρχε κουμπαράς Αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια στήριξης  της 11χρονης Ρελ.  από την Γαστούνη  που δίνει τη δική της μάχη με τον παιδικό καρκίνο. Και  όπως αναφέρει σε αναρτήσή του ο Σύλλογος Αλληλεγγύη Γαστούνης, ο στόχος επετεύχθη και συγκεντρώθηκε ένα σοβαρό πόσον στον κουμπαρά της αγάπης!

Μηνύματα και ευχαριστίες

Το συγγραφικό δίδυμο μετά την παρουσίαση ευχαριστούν όλο το κοινό και τους συντελεστές της παράστασης και αναφέρουν: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο μέσα από το βιβλίο μας  «Η Άλλη Όψη» όσο και μέσα από την  ίδια την εκδήλωση, καταφέραμε να περάσουμε τα μηνύματα μας προσεγγίζοντας με σεβασμό το νοσηρό φαινόμενο της έμφυλης βίας, δίνοντας ταυτόχρονα την ελπίδα για μια Άλλη Όψη η οποία αξίζει στην καθεμία και στον καθένα μας !

Αυτό, όμως, που σίγουρα έμεινε στην μέση είναι οι ευχαριστίες, γιατί όλη αυτή η αγάπη που εισπράξαμε μας “λύγισε”! Σήμερα, λοιπόν, με περισσότερη ψυχραιμία, να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που βρεθήκατε δίπλα μας και μοιραστήκατε μαζί μας αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για εμάς! Χωρίς την δική σας στήριξη τίποτα δεν θα είχε υλοποιηθεί και τίποτα δεν θα είχε ουσία!

Ακόμα, ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας:

Την αγαπημένη μας Βικτωρία Βασιλοπούλου που μας συγκίνησε με τα λόγια ψυχής της!

Τον πολυτάλαντο Γιώργο Δέρβο για την επιμέλεια της παρουσίασης! Χωρίς αυτόν είναι σίγουρο πως δεν θα τα είχαμε καταφέρει!

Τον, όπως πάντα, εξαιρετικό Θοδωρή Δημόγλου που μας εντυπωσίασε για ακόμα μια φορά με την ερμηνεία του! Ένας “Γιώργος Καμπράνης” όπως ακριβώς τον είχαμε φανταστεί!

Την αέρινη Ανδριανή Χατζηιωάννου που έδωσε ζωή σε “εκείνη” και μας μετέφερε τόσο συναίσθημα μέσα από τον χορό της!

Τον σύλλογο Αλληλεγγύη Γαστούνης για το έργο που επιτελεί και τη στήριξη που παρέχει στους συνανθρώπους μας!

Αλλά και όλους τους φίλους που βοήθησαν να στηθεί η χθεσινή παράσταση και κυρίως που στάθηκαν δίπλα μας από την αρχή αυτής της διαδρομής!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot