FOLLOW US: facebook twitter

«Η Άλλη όψη» αφιερωμένη στην κοινωνική ευαισθητοποίηση…

Ημερομηνία: 15-11-2023 | Συντάκτης:

Μια ιδιαίτερη παρουσίαση του  βιβλίου  των Ηλείων συγγραφέων Έλενας Κακολύρη και Μαρίας Κατούφα στη Γαστούνη κατά της έμφυλης βίας, με  αλληλέγγυα χροιά , όπου η λογοτεχνία συναντά την τέχνη!

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


‹‹Όταν μια ζωή χάνεται άδικα κι ένα σώμα σπαρταρά στο χέρι δολοφόνου, η φύση για να προστατευθεί, ανοίγει μια σχισμή στο υφαντό του χωροχρόνου… Ανοίγει μια νέα πύλη που οδηγεί στην Άλλη Όψη και μας επιτρέπει να δούμε πόσες ψυχές θα μπορούσε να ελευθερώσει…»

Το πρώτο βιβλίο του συγγραφικού διδύμου από την Ηλεία, Έλενας Κακολύρη και Μαρίας Κατούφα «Η Άλλη Όψη» από τις εκδόσεις ΜΕΜΕΝΤΟ, πρόκειται να παρουσιαστεί στη Γαστούνη, στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα. Μια διαφορετική και ξεχωριστή  παρουσίαση βιβλίου, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη  αφενός στην ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας και αφετέρου στο πνεύμα αλληλεγγύης όπου οφείλουμε να επιδεικνύουμε όλοι, αγκαλιάζοντας με κατανόηση τα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Η βιβλιοπαρουσίαση θα έχει αλληλέγγυα χροιά, καθώς έπειτα  από κοινή απόφαση των συγγραφέων  με τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Γαστούνης, στον χώρο θα υπάρχει κουμπαράς Αλληλεγγύης, ώστε όποιος επιθυμεί να συνδράμει στην προσπάθεια στήριξης  της 11χρονης Ρελίσας από την Γαστούνη  που δίνει τη δική της μάχη με τον παιδικό καρκίνο.

Ωστόσο, στην εκδήλωση αυτή,  η λογοτεχνία συναντά τη τέχνη του θεάτρου και του χορού, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας θα έχει ο Γιώργος Δέρβος. Ομιλήτρια θα είναι η Βικτωρία Βασιλοπούλου, ακολουθεί ένα μονόπρακτο από τον ερασιτέχνη ηθοποιό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Παράξενοι ταξιδιώτες»  Θοδωρή Δημόγλου, ενώ συμμετέχει η  η ομάδα Σύγχρονου χορού των σχολών Step Up.

Πέντε διαφορετικές φανταστικές γυναικοκτονίες

 Το βιβλίο της Έλενας Κακολύρη και Μαρίας Κατούφη «Η Άλλη Όψη», είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αγγίζει ένα πολυδαίδαλο και πολυεπίπεδο κοινωνικό φαινόμενο ζωής και θανάτου. Θύτης, θύμα και ομιλητές οδηγούν τον αναγνώστη και την αναγνώστρια σε ιστορίες καθημερινές, οικογενειακές, ανθρωπίνων σχέσεων, έμφυλων  συμπεριφορών, σεξιστικής βίας. Πρότυπα, κοινωνικά στερεότυπα, ζήλια, κοινωνική διαστρωμάτωση, εξουσιαστικές τάσεις, κτητικότητα, ξεδιπλώνονται, καθηλώνουν και δίνουν τροφή για σκέψη.

  Στις σελίδες του αποτυπώνονται με μυθιστορηματικό τρόπο πέντε διαφορετικές φανταστικές γυναικοκτονίες με ισάριθμες αλληλεπιδραστικές  λύσεις ΑΝ η κάθε ιστορία είχε εξελιχθεί αλλιώς και το θύμα είχε σκεφτεί και ενεργήσει διαφορετικά. Οι ήρωες περιγράφουν τα βιώματα τους με τρόπο κατανοητό στο ευρύ κοινό, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και θέτοντας καίρια και επίκαιρα -όσο ποτέ άλλοτε- ερωτήματα.

Είναι το πάθος και η ζήλεια που οπλίζουν το χέρι ή μήπως οι σχέσεις εξουσίας είναι πιο δυνατές από όσο νομίζουμε;

Πόσο απέχει η αγάπη από την βία και από το δολοφονικό μίσος;

Πόσο δύσκολη είναι η απόφαση μίας γυναίκας να φύγει από μία σχέση η οποία την οδηγεί στον θάνατο;

Ποιά είναι τελικά η αιτία του θανάτου;

Και αν η ιστορία είχε εξελιχθεί αλλιώς;

Κι όπως λένε οι δύο συγγραφείς « Οι πέντε γυναίκες θα ζωντάνευαν και πάλι και θα μπορούσαν να διηγηθούν τις ιστορίες τους. Μαζί τους θα ζωντάνευαν κι όλοι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να τις βοηθήσουν να ξεφύγουν την πρώτη φορά. Αλλά και οι δολοφόνοι τους..»     

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς:

Συντοπίτισσες από την Ηλεία, ξεκίνησαν ως συγγραφικό δίδυμο το 2020, διατηρώντας ταυτόχρονα μια βαθιά φιλία. Διαθέτουν μια ευρεία γκάμα ετοιμοπαράδοτων έργων για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, από παιδικά παραμύθια μέχρι μυθιστορήματα ενηλίκων. Επέλεξαν να συστηθούν στο αναγνωστικό κοινό με το κοινωνικό μυθιστόρημα Η Άλλη Όψη επιθυμώντας να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην κοινωνική ευαισθητοποίηση


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot