FOLLOW US: facebook twitter

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη στο 3ο Γενικό Λύκειο Πύργου

Ημερομηνία: 30-12-2023 | Συντάκτης:

Συγγραφέας και συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

για παιδιά και νέους

 

Μια επίσκεψη που μας χάρισε και γνώση και εμπειρία. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις (όπως τα 2 χρόνια της πανδημίας) μέσα στην 1η εβδομάδα του Δεκέμβρη εδώ και 26 χρόνια – όσα είναι τα χρόνια που πραγματοποιείται στον Πύργο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 3ου ΓΕΛ Πύργου έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να συνομιλήσουν με έναν λογοτέχνη (συγγραφέα, ποιητή, σεναριογράφο, σκηνοθέτη κ.ά.).

Έτσι και τη Δευτέρα στις 4 του φετινού Δεκέμβρη η παρουσία της κας Αλεξάνδρας Μητσιάλη, συγγραφέας βραβευμένη δύο φορές με το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας εφηβικού και νεανικού βιβλίου, πρόσφερε μια εξαιρετική εμπειρία, μιλώντας και συζητώντας για για τα θέματα που την συγκλόνισαν και την οδήγησαν στη συγγραφή, αλλά και για το ταξίδι στην τέχνη της συγγραφής μυθιστορήματος. Γιατί πραγματικά γεγονότα καταγράφουν και τα επιστημονικά ιστορικά εγχειρίδια αλλά η λογοτεχνία είναι τρυφερή και γλυκιά. Πόσο μάλλον όταν η πραγματικότητα είναι επώδυνη κι αφόρητη, όπως αυτή που βιώνουν τα θύματα του τράφικινγκ στο βραβευμένο το 2013 βιβλίο της με τίτλο «θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει». Πρόκειται για μορφή μετακινούμενου σωματεμπορίου στην εποχή μας και συνέστησε «να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της διεθνούς οργάνωσης Α21 που από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει ιδρύσει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη αφού τα καραβάνια των μαφιόζων που μετακινούν ανθρώπους περνούν πολλές φορές από αυτή την πόλη.»

Κερκυραία που την κέρδισε η Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε φιλολογία, μελέτησε τα γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη στα χρόνια του β’ παγκοσμίου πολέμου, τότε που οι γερμανοί κατακτητές μετέφεραν με τρένο όλους σχεδόν τους εβραίους κατοίκους που αριθμούσαν 48.500 ψυχές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς και γύρισαν ζωντανοί μόνον 1.200. Όπως είπε «από μαθήτρια στην Κέρκυρα διάβαζα για τον β’ παγκόσμιο και τη ναζιστική κατοχή για λόγο καθαρά συγκυριακό, ότι δηλαδή το μαγαζί των γονιών μου ήταν μέσα στην εβραϊκή συνοικία». Έτσι η ιστορία της Θεσσαλονίκης εκείνα τα χρόνια της ενέπνευσε το μυθιστόρημα «ξυπόλυτοι ήρωες» που επίσης βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας το 2016.

Στις ερωτήσεις των μαθητών για τη συγγραφή μερικές από τις απαντήσεις ήταν: «όλα είναι στο μυαλό μου και σε ένα τετράδιο που κρατώ σημειώσεις. Γεννιούνται τα πρόσωπα μέσα μου άλλοτε εξαρχής χτισμένα κι άλλοτε ολοκληρώνονται καθώς γράφω», «όταν φτιάχνεις κάτι είσαι εσύ που το φτιάχνεις, είμαι μέσα στα έργα μου με τα όνειρα, τους φόβους, τις ελπίδες μου και ταυτόχρονα δεν είμαι».

Τέλος η κα Μητσιάλη προέτρεψε τους μαθητές να μην αναβάλουν τα όνειρά τους και την προσπάθειά τους στο εδώ και τώρα, ακόμα κι όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, γιατί δύσκολα θα υπάρξουν συνθήκες πολυτελείας, που άλλωστε δεν αφυπνίζουν αλλά καθησυχάζουν και αδρανοποιούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot