FOLLOW US: facebook twitter

Η ακρίβεια «ροκάνισε» το έθιμο!

Ημερομηνία: 17-02-2023 | Συντάκτης:

Με… μέτρο χθες το τσίκνισμα σε όλη την Ηλεία!

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και την λιακάδα, τσίκνισαν χθες οι Ηλείοι τηρώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με ψητούρα και κρασοκατανύξεις.

Βεβαίως παρότι η Τσικνοπέμπτη γιορτάστηκε πλέον ελεύθερα χωρίς περιορισμούς μετά την πανδημία, εκτιμάται ότι φέτος τα γλέντια και τα τσικνίσματα είχαν πιο περιορισμένη έκταση από άλλες χρονιές, καθώς το έθιμο έπεσε κι αυτό «θύμα» της ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα καλέσματα και η άφθονη προμήθεια και κατανάλωση κρέατος.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής μέρας, ηταν ότι ενώ άλλα χρόνια, πριν τον κορονοΙό, η ατμόσφαιρα στον Πύργο μύριζε τσίκνα, η χθεσινή Τσικνοπέμπτη θύμιζε λίγο μια μέρα καθημερινή σαν όλες τις άλλες, με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης που διοργανωσαν στο κέντρο της πόλης στην κεντρική πλατεία και την πλατεία δικαστηρίων, τοπικά event με ψητούρες και μουσική για να προσελκύσουν τους πελάτες τους, ενώ ψησταριές έστησαν και αρκετά κρεοπωλεία αλλά και ορισμένοι επαγγελματίες μπροστά από τα καταστήματά τους.

3.000 σουβλάκια στα σχολεία από το δήμο Ζαχάρως

Βεβαίως στο τσίκνισμα συμμετείχαν και τα περισσότερα σχολεία όχι μόνο του Πύργου αλλά ολης της Ηλείας, αφού φρόντισαν γι αυτό κυρίως οι σύλλογοι γονέων και σε κάποιες περιπτώσεις οι δήμοι ή οι τοπικές κοινότητες. Για παράδειγμα, ο δήμος Ζαχάρως προμήθευσε χθες τα σχολεία όλου του δήμου με 3.000 σουβλάκια προκειμένου να τσικνίσουν οι μαθητές και να τηρήσουν το έθιμο. Ψησταριές έστησαν και κάποιες από τις υπηρεσίες του νομού, κυρίως της αυτοδιοίκησης όπου οι σύλλογοι των εργαζομένων τσίκνισαν κάνοντας ένα ευχάριστο διάλλειμα από τη δουλειά τους, όπως και αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι.

Βεβαίως το τσίκνισμα συνεχίστηκε το βράδυ, αφού αρκετά καταστήματα εστίασης διοργάνωσαν αποκριάτικη βραδιά Τσικνοπέμπτης με φαγητό και γλέντι.

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Με παραδοσιακό τρόπο το τσίκνισαν οι εργαζόμενοι

Με τον παραδοσιακό τρόπο εόρτασαν την Τσικνοπέμπτη οι εργαζόμενοι στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

Στην αρχή της γιορτής έγινε η κοπή της πατροπαράδοτης πίτας από το σύλλογο εργαζομένων του δήμου, όπου ο πρόεδρός του κ. Διον. Βασιλακόπουλος ευχήθηκε σε όλους υγεία και δημιουργική νέα χρονιά, ενώ ευχές έδωσε από την πλευρά του και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος.

Ακολούθησε η γιορτή της Τσικνοπέμπτης με πλούσια εδέσματα και κρασί από το δήμο, καθώς και ξεφάντωμα από τους εργαζόμενους με παραδοσιακούς χορούς, μετά από δύο χρόνια αποχής και από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, λόγω του κορωνοϊού.

Τσικνοπέμπτη στο δημο Αρχαίας Ολυμπίας

Η Τσικνοπέμπτη, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, τα δύο προηγούμενα χρόνια, τιμήθηκε δεόντως και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Με επίκεντρο το Δημαρχείο αλλά και τις περιφερειακές υπηρεσίες του Δήμου (ΔΕΥΑ, Υπηρεσία Καθαριότητας, Πολιτική Προστασία) οι εργαζόμενοι άφησαν για λίγο στην άκρη τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα και διασκεδάσαμε, συνοδεία εκλεκτών μεζέδων και κρασιού.

Με εργαζόμενους και πολίτες τσίκνισε ο Δήμαρχος Ήλιδας!

Με εργαζόμενους του δήμου και πολίτες τήρησαν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, οι αντιδήμαρχοι και τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Από το πρωί ο Δήμαρχος Ήλιδας βρέθηκε κοντά στους πολίτες, τσίκνισε μαζί τους και αντάλλαξε ευχές με χαλαρή και φιλική διάθεση.

Εκτός από τις υπηρεσίες του δήμου, όπου και τηρήθηκε το έθιμο, βρέθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης που είχαν στηθεί ψησταριές, καθώς και στην συνοικία Παπακαυκά που τον υποδέχτηκαν τα μέλη του Συλλόγου ρομά ‘Ο Άγιος Γεώργιος’.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot