FOLLOW US: facebook twitter

Η αγάπη απέναντι στα ζώα – Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας

Ημερομηνία: 18-12-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107805″ img_size=”full”][vc_column_text]Η αγάπη απέναντι στα ζώα και ο ρόλος του σχολείου στην ανάπτυξη και ενίσχυσή της είναι καθοριστικός. Μέσα από μελέτες έχει αποδειχτεί ότι ανάμεσα σε ένα ζώο και ένα άτομο μπορεί να υπάρξει εξαιρετική επικοινωνία.

Ειδικά όταν η σχέση αυτή αναπτύσσεται από τα παιδικά χρόνια, είναι ισχυρή. Καλείται λοιπόν το σχολείο ως ο επόμενος φορέας διαπαιδαγώγησης μετά την οικογένεια, να συμβάλλει στην καλλιέργεια αυτής της αγάπης.

Η αγάπη απέναντι στα ζώα: συμβολή της οικογένειας

Είναι επιτακτική ανάγκη το παιδί να κατανοήσει από τα πρώτα χρόνια που γνωρίζει  τον κόσμο γύρω του, ότι όλα τα πλάσματα της φύσης χρήζουν αγάπης και σεβασμού. Η αγάπη απέναντι στα ζώα είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί αρχικά μέσω της οικογένειας. Η οικογένεια πρέπει  να του δείξει τον τρόπο μέσω του οποίου μπορεί να τα φροντίζει και να τα προστατεύει. Κι αν αυτό δεν έχει επιτευχθεί στο οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο έρχεται να αναλάβει αυτό το ρόλο.

Τα ενήλικα μέλη της οικογένειας έχουν χρέος να γαλουχούν τα παιδιά έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται πόση φροντίδα και προστασία χρειάζονται «οι φίλοι μας τα ζώα». Επίσης πρέπει να συνειδητοποιούν ότι νιώθουν κι αυτά μοναξιά και φόβο.

Μαθαίνοντας να αγαπάμε τα ζώα

Αν το παιδί δεν έχει αποκτήσει φιλοζωϊκά αισθήματα όσο είναι στο χώρο του σπιτιού του, καλείται το σχολείο να παίζει το ρόλο ενίσχυσης της αγάπης απέναντι στα ζώα.

Ειδικά στα πρώτα μαθητικά χρόνια κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί  ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα μέσα από την προβολή video σχετικών με απλές καθημερινές ιστορίες στα πλαίσια της βιωματικής εκπαίδευσης ή μέσα από τη διδασκαλία ιστοριών με πρωταγωνιστές τα ζώα.

Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε πως αγαπώντας τα ζώα κατακτάμε το πρώτο «σκαλί» προς την  ενσυναίσθηση. Μεγαλώνοντας και περνώντας στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης η επαφή με φιλοζωϊκές ομάδες και εθελοντές που φροντίζουν ζώα, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη φιλοζωικών αισθημάτων.

Επίσης η δημοσιοποίηση ερευνών στα πλαίσια μαθητικών project σχετικά με την επίδραση που ασκούν τα ζώα συντροφιάς στην ψυχική υγεία του ατόμου και στη μείωση του άγχους, αποτελεί τρόπο ενίσχυσης της φιλοζωικής συμπεριφοράς.

Συμπέρασμα

Η παρέα και η αλληλεπίδραση του ατόμου με τα ζώα ωφελεί μικρούς και μεγάλους. Οι βασικοί φορείς διαπαιδαγώγησης η οικογένεια και το σχολείο μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση αισθημάτων αγάπης απέναντι στους τετράποδους φίλους μας. Κι ό,τι δεν πετυχαίνει πλήρως η οικογένεια καλείται το σχολείο να το φέρεις εις πέρας.

Η αγάπη απέναντι στα ζώα είναι μια από τις βασικές παραμέτρους πολιτισμού. Αντικατοπτρίζει  την ηθικότητα του ανθρώπου και την ευαίσθητη πλευρά του. Είναι ισχυρή ένδειξη  και απόδειξη της ανθρωπιάς του. Κι όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Μαχάτμα Γκάντι: “το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα”.

 

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο:

https://www.researchgate.net/profile/Dimitrios-Doukas-4/publication/327076319_Animal_abuse_and_mental_health/links/5c96b5b645851506d7275990/Animal-abuse-and-mental-health.pdf[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]maxmag.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia