Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου με e-συναλλαγές
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144224″ img_size=”full”][vc_column_text]Επιπλέον όφελος μέχρι και 2.200 ευρώ για όσους πληρώνουν ηλεκτρονικά για παρεχόμενες υπηρεσίες από 18 κατηγορίες επαγγελματιών
Όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Ναυτεμπορική» από τα τέλη Ιουλίου, σε νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπεται ότι το 30% του συνολικού ποσού ετήσιας δαπάνης κάθε φυσικού προσώπου προς αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών και επιτηδευματιών, εφόσον θα έχει καταβληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω web banking, θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του.
Το ποσό της έκπτωσης από το εισόδημα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο των παρεμβάσεων που θα νομοθετηθούν μέχρι τα τέλη του έτους, με στόχο την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, τόσο γενικά όσο και σε κλάδους επαγγελματιών που η εφορία θεωρεί ότι δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά κείμενα τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν ότι στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι:
1. Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από 18 συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή. Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.
Οι 18 κατηγορίες των επαγγελματιών
Οι κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:
1. Δικηγόροι.
2. Αρχιτέκτονες.
3. Ιδιωτικοί ερευνητές.
4. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.
5. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
7. Ξυλουργοί.
8. Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων.
9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
10. Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
11. Ταξιτζήδες.
12. Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας).
13. Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
14. Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
15. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
17. Φωτογράφοι.
18. Εργολάβοι σκυροδέματος.
Τα πρόσθετα οφέλη για τους φορολογούμενους
Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:
* έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,
* έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ,
* έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ,
* έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ,
* έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Το νέο αυτό κίνητρο για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους κλάδους αυτοαπασχολουμένων φορολογουμένων δεν θα αντικαταστήσει το ήδη ισχύον μέτρο που προβλέπει την υποχρέωση κάθε φυσικού προσώπου να καλύπτει το 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματός του με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Θα λειτουργήσει δηλαδή συμπληρωματικά ως πρόσθετο κίνητρο για τους φορολογούμενους.
Η «Ν» παραθέτει αναλυτικό πίνακα παραδειγμάτων από τον οποίο προκύπτουν ενδεικτικά τα οφέλη που θα έχουν όσοι φορολογούμενοι κάνουν χρήση του πρόσθετου αυτού κινήτρου.
Εις διπλούν θα μετρούν οι ιατρικές αποδείξεις
Πέραν της παραπάνω νέας νομοθετικής ρύθμισης, η κυβέρνηση και η Κομισιόν συμφώνησαν να προωθήσουν ακόμη μία νομοθετική διάταξη με στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μέσω της παροχής κινήτρων προς τους φορολογούμενους. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι τα έξοδα που πραγματοποιεί ετησίως κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους, εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Για παράδειγμα, μια δαπάνη ύψους 100 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό, λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες.
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στο σχετικό κείμενο: «Αυτό το κίνητρο αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πρώτου σταδίου, καθώς και να επιτρέψει στους ηλικιωμένους να φτάσουν το απαιτούμενο όριο του 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Δεδομένου ότι τα ιατρικά έξοδα δεν μπορούν να αποφευχθούν, δηλαδή εξαρτώνται από την πραγματική ανάγκη του ασθενούς, είναι σκόπιμο να επιβληθεί η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή των ιατρών. Λόγω του υψηλότερου όγκου συναλλαγών σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τους τομείς που περιλαμβάνονται στο μέτρο της προηγούμενης παραγράφου 1, προτείνεται (σ.σ.: οι συναλλαγές αυτές) να συμπεριληφθούν στο μέτρο κατωφλίου 30% (σ.σ.: στο ήδη ισχύον μέτρο που προβλέπει κάλυψη του 30% του ετησίου εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών), προκειμένου να περιοριστεί το δυνητικό κόστος. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μόνο το ποσοστό εκείνων που δεν φτάνουν ήδη το όριο (δηλαδή 20%) μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το μέτρο».
Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]