FOLLOW US: facebook twitter

Χριστούγεννα στον ρυθμό του εμβολίου και της… μετάλλαξης

Ημερομηνία: 23-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
Επιχείρηση «Ελευθερία» με 9000 εμβόλια στην πρώτη φάση

Έβδομη εβδομάδα γενικής καραντίνας με το δημόσιο σύστημα Υγείας σε έντονη πίεση. Στις 26 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του αρμόδιου υπουργείου, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η χώρα μας, παρά το γεγονός πως διανύει την έβδομη εβδομάδα γενικής καραντίνας, εξακολουθεί να μετρά υψηλό αριθμό κρουσμάτων -σε σχέση με τα ημερήσια τεστ- ενώ η πολυπόθητη αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν έχει επιτευχθεί.

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Με τα στοιχεία που φθάνουν να μην είναι και τα πλέον ενθαρρυντικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις. Έως το τέλος Μαρτίου 1.665.550 δόσεις.

«Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση για τον προγραμματισμό (επιχείρηση «ελευθερία») της διαδικασίας εμβολιασμού που ξεκινάει σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που  έλαβε έγκριση από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%.

Σημείωσε ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές. Η επόμενη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

Μετάλλαξη και στο βάθος παράταση του lockdown

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της ατομικής με ευθύνης, προαναγγέλλοντας παράταση των περιορισμών σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα κατά την περίοδο των εορτών.

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω» είπε ο Στέλιος Πέτσας χαρακτηριστικά.

Αυτά τη στιγμή που στην Ευρώπη επικρατεί νέα ανησυχία για την μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία η οποία έχει περάσει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Ήδη η Ένωση, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς ταξιδιών για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αύξησε την υποχρεωτική καραντίνα από τις επτά στις δέκα ημέρες.

Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη

Την αξιολόγηση με ιδιαίτερη προσοχή των επιστημονικών δεδομένων που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις, χωρίς πανικό, σχετικά με την μετάλλαξη στελέχους του ιού SARS-CoV-2 συστήνει ο Βασίλης Γοργούλης καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ , υπό την καθοδήγηση του οποίου δημιουργήθηκε το ελληνικό γρήγορο τεστ ανίχνευσης της covid-19.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι πολλά πράγματα δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ τα δεδομένα που υπάρχουν κάνουν λόγο για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όπως, τουλάχιστον, επισημαίνουν Βρετανοί επιδημιολόγοι.

«Συνήθως όταν εμφανίζεται ένα νέο γεγονός υπάρχει μια αντίδραση που πολλές φορές είναι υπερτιμημένη, υπερβολική», αναφέρει ο κ. Γοργούλης. «Θα έλεγα να περιμένουμε, να αξιολογήσουμε με προσοχή τα δεδομένα , δεν χρειάζεται πανικός , είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο απ’ ότι ήμασταν πριν από 11 μήνες και ως επιστημονική κοινότητα για την κατανόηση και αντιμετώπιση του ιού, αλλά και ως κοινωνία».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε με τη σειρά της ότι απαιτείται ψυχραιμία, καθώς οι μεταλλάξεις είναι κάτι που συμβαίνει και στους κορονοϊούς.

«Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται», επισήμανε, για να τονίσει ότι σε περίπτωση που ο ιός αποδειχθεί πιο μεταδοτικός θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος