FOLLOW US: facebook twitter

Χριστούγεννα στην Ηλεία με έξαρση ιώσεων, κορονοϊού και γρίπης

Ημερομηνία: 28-12-2023 | Συντάκτης:

Πρωτόγνωρες «ουρές» στα φαρμακεία- Τεράστιες ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιϊκά και τεστ

  • Συνωστισμός στα Επείγοντα και τα ΤΕΠ Παιδιατρικού του Νοσοκομείου Πύργου

 

 

Γράφει η Κική Κολοβέρου- [email protected]


Ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ ιώσεων αλλά και έξαρσης γρίπης και κορονοϊού «χτυπά» αυτές τις ημέρες παιδιά και ενήλικες σε όλο το Νομό με εκατοντάδες Ηλείους μικρούς και μεγάλους, να περνούν τα φετινά Χριστούγεννα στο … κρεβάτι, παρέα με τα αντιπυρετικά!

Πολλοί από αυτούς  μάλιστα, επισκέφθηκαν τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Πύργου αλλά και τα ΤΕΠ του Παιδιατρικού και δεν ήταν λίγοι εκείνοι, κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι και παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Την ίδια στιγμή, οι ουρές που δημιουργήθηκαν στα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία όλες αυτές τις γιορτινές μέρες ήταν άνευ προηγουμένου με την αναμονή να ξεπερνά κυρίως στον Πύργο τα 30 με 40 λεπτά (!) καθώς ένα μόλις ανοιχτό φαρμακείο δεν επαρκούσε για να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ανθρώπους που έσπευδαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι ελλείψεις, σε τεστ για κοβιντ και γρίπης, αντιβιοτικά και εισπνεόμενα ακόμα και…φυσιολογικούς ορούς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Σπύρος Λιβαδάς δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. «Ήταν αναμενόμενη η έξαρση αλλά όπως αποδείχτηκε η νοσηρότητα ήταν μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο. Σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε καίρια φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αντιβιοτικά, εισπνεόμενα και φυσιολογικούς ορούς – πέρα από το φλέγον ζήτημα των μόνιμων ελλείψεων που μας ταλαιπωρούν χρόνια-  δημιούργησε και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Παράλληλα υπήρξαν προβλήματα και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση του κόσμου λόγω της μεγάλη προσέλευσης. Όλοι αναζητούσαν αντιϊκά φάρμακα, ταμιφλού, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και συμπληρώματα για κορονοϊό και γρίπη καθώς αρκετοί είχαν προσβληθεί συγχρόνως και από τα δυο γεγονός ανησυχητικό. Επίσης υπάρχει και έξαρση στρεπτόκοκκου αλλά και μια ίωση των ματιών στην Ηλεία για την οποία δεν υπάρχει λόγω έλλειψης κανένα οφθαλμολογικό σκεύασμα, κολλύρια και αλοιφές!».

Συνωστισμός στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου

Η έξαρση των ιώσεων, της γρίπης και του κορονοϊού όπως ήταν αναμενόμενο οδήγησε δεκάδες ασθενείς στο Νοσοκομείο Πύργου. Το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όλες αυτές τις μέρες δέχτηκε και αντιμετώπισε δεκάδες περιστατικά εκ των οποίων, σύμφωνα με τον Διοικητή του ΓΝ Ηλείας κ. Σπύρο Πολίτη, απαιτήθηκε νοσηλεία για 7 ασθενείς με γρίπη και 9 με κορονοϊό ενώ και στα ΤΕΠ της Παιδιατρικής έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από παιδιά με υψηλό πυρετό και βήχα. Στην περίπτωση αυτή, μόνο δυο παιδάκια που διαγνώστηκαν με γρίπη, απαιτήθηκε περεταίρω παρακολούθηση και νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική, όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίστηκαν από τα εξωτερικά ιατρεία.


Χρήστος Γιαννικούλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Σύσταση για αποφυγή συνωστισμού και χρήση μάσκας

Μια σειρά απλών μέτρων για την αποφυγή των ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού που βρίσκονται σε έξαρση και στην περιοχή μας, συστήνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης ενώ υπενθυμίζει και τον εμβολιασμό για τις ευπαθείς κυρίως ομάδες. “Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες  παρατηρείται έντονη έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, κυρίως ιογενούς αιτιολογίας ( COVID 19  ή γρίπη ή και απλές ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις τύπου κοινού κρυολογήματος), χωρίς να απουσιάζουν και περιστατικά γαστρεντερίτιδας κατά κανόνα ιογενούς.  Η έξαρση άρχισε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου με σημαντικό μάλιστα αριθμό κρουσμάτων, κυρίως γρίπης, να παρατηρείται σε παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία στην συνέχεια μετέδωσαν τον ιό και στους ενήλικες οικείους τους. Με βάση τα παραπάνω είναι αναμενόμενο να δέχονται αυξημένη πίεση οι  δομές υγείας στις οποίες προσέρχεται μεγάλος αριθμός τέτοιων περιστατικών. Με δεδομένο ότι όλες οι παραπάνω λοιμώξεις μεταδίδονται κατά κανόνα με παρόμοιο τρόπο, με τα σταγονίδια εκ του αναπνευστικού, ο τρόπος πρόληψης είναι κατά βάση κοινός: αποφυγή συνωστισμού σε εσωτερικούς χώρους ενώ αν αυτός είναι αναπόφευκτος επιβάλλεται χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, ιδίως από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ αναγκαία είναι και η καλή αντισηψία ή η πλύση (σαπούνι-νερό) των χεριών.  Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι ειδικά για την COVID 19 και την γρίπη υπάρχουν εμβόλια για τα οποία ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες, εμφανίζουν απόλυτη ένδειξη χορήγησης αναμνηστικής δόσης.  Για να πληροφορηθεί κάθε πολίτης αν πληροί τις ενδείξεις εμβολιασμού μπορεί να απευθυνθεί στον προσωπικό/οικογενειακό ιατρό του. Με τον ιατρό του επίσης πρέπει να επικοινωνεί ο καθένας  με την έναρξη ύποπτων συμπτωμάτων ώστε να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες”.

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot