Χάθηκε το μέτρο με τη ρουσφετολογία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”90887″ img_size=”full”][vc_column_text]
Σε προεκλογική παραζάλη εξελίσσεται ο πυρετός εν όψει εκλογών, παρασύροντας κόμματα, πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και όσους άλλους έχουν κατέβει στο πεδίο μάχης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πορεία μιας «είδησης» από μια ιστοσελίδα μέχρι την αξιοποίησή της από τη Ν.Δ., τη διάψευσή της από το υπουργείο Παιδείας και τη… «δικαίωση» της ιστοσελίδας.
Ο λόγος για 70 μετατάξεις στο υπουργείο. «Προεκλογικά ρουσφέτια Γαβρόγλου», είπε το μέσον, «μαζικές τακτοποιήσεις ημετέρων» έσπευσε να καταγγείλει η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., «είναι 500 μετατάξεις δρομολογημένες από το 2013. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 300», απάντησε το υπουργείο μιλώντας για διασπορά fake news.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία χρονίζουσα υπόθεση που ξεκίνησε με την παύση των διορισμών και τις διεκδικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Παιδείας που έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια. Το 2013, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, εγκρίθηκαν 500 μετατάξεις οι οποίες άρχισαν να γίνονται σταδιακά.
Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 300, με τις επίμαχες 70 να είναι οι πιο πρόσφατες, αφού οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου στις 31 Μαΐου και στάλθηκαν για δημοσίευση στο ΦΕΚ το οποίο φέρει ημερομηνία 7 Ιουνίου. Να σημειωθεί πως όσοι περιλαμβάνονται στους 500 μεταταχθέντες καλούνται εκ νέου, ερωτώνται και αν ισχύει το αίτημά τους προχωρά η διαδικασία μετάταξης.
Η αρχή των fake news
Δεν είναι το πρώτο και σίγουρα όχι το τελευταίο κρούσμα αυτής της κατηγορίας. Ωστόσο, «δένει» απόλυτα με τη ρουσφετολογία των ημερών. Η ιστορία ξεκίνησε με το protothema.gr που ανήρτησε κείμενο το οποίο αναφερόταν στις 70 μετατάξεις.
Υστερα από λίγη ώρα η κ. Κεραμέως εξέδιδε ανακοίνωση όπου επισήμαινε: «Και το υπουργείο Παιδείας μπήκε στον χορό των μαζικών τακτοποιήσεων “ημετέρων”, ακολουθώντας το κυβερνητικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών. Στο παρά πέντε της λήξης της καταστροφικής του θητείας, ο κ. Γαβρόγλου προχώρησε σε 70 μετατάξεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέσεις μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων και σε 37 ακόμα μετατάξεις εκπαιδευτικών σε θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ, χωρίς φυσικά να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες που θα αντιμετωπίσουν τον Σεπτέμβριο οι υποστελεχωμένες σχολικές τάξεις».
Το υπουργείο Παιδείας δεν άργησε: Επισημαίνοντας πως «το γαρ πολύ της αντιπολίτευσης γεννά fake news», τονίζει ότι οι κατήγοροί του «αγνοούν ή κρύβουν ότι οι μετατάξεις αυτές αφορούν 500 και πλέον αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάταξή τους στον διοικητικό κλάδο που υποβλήθηκαν το 2013. Αγνοούν ή κρύβουν ότι οι αιτήσεις αυτές υποβλήθηκαν μετά το δίκαιο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων των υπαλλήλων του υπουργείου, εξαιτίας των μαζικών συνταξιοδοτήσεων και της “μνημονιακής αδιοριστίας” που επέβαλε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. Αγνοούν ή κρύβουν ότι από το 2015 μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν υλοποιήσει 300 από τις 500 μετατάξεις οι οποίες έγιναν σταδιακά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Τα δήθεν “προεκλογικά ρουσφέτια”, δηλαδή οι 70 πρόσφατες μετατάξεις, είχαν δρομολογηθεί από το 2013, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν από την υπηρεσία στις 31 Μαΐου και στάλθηκαν για δημοσίευση στο ΦΕΚ».
Τέλος, σημείωσε: «Το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο είχε υποβάλει αγωγές εναντίον του υπουργείου, ζητώντας επίσπευση των μετατάξεων. Ολα αυτά οι συντάκτες των δημοσιευμάτων θα μπορούσαν να τα γνωρίζουν εάν, τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ζητούσαν τόσο από το υπουργείο όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων πληροφόρηση για το θέμα. Είναι απογοητευτικό στην εξυπηρέτηση των προεκλογικών – κομματικών σκοπιμοτήτων να χάνεται κάθε αίσθηση μέτρου, λογικής και -βεβαίως- αντικειμενικής ενημέρωσης».
Προς επίρρωση, η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την ηγεσία του υπουργείου.
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, αναφέρει η Ομοσπονδία: «Οι μετατάξεις αυτές δεν αποτελούν προεκλογικό ρουσφέτι αλλά αναγκαιότητα για τη στελέχωση των υπηρεσιών μας με μόνιμο διοικητικό προσωπικό, ώστε να σταματήσει το διαχρονικό ρουσφέτι των χιλιάδων αποσπάσεων εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης χωρίς κανένα κριτήριο, με μόνο κριτήριο την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού. Οι 70 αυτές μετατάξεις αποτελούν τις τελευταίες από μία σειρά 200 περίπου μετατάξεων οι οποίες άρχισαν να υλοποιούνται τον τελευταίο χρόνο και εκκρεμούν ακόμη 250 περίπου, τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση».
Πηγή: efsyn.gr
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]