Η υπουργός δεν ξέρει τι αλλαγές επέφερε στο σύστημα, απαντούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”139398″ img_size=”full”][vc_column_text]Δεν άφησε ασχολίαστες, ο αριστούχος υποψήφιος που έστειλε ανοιχτή επιστολή στη Νίκη Κεραμέως, τις απαντήσεις που επιχείρησε να δώσει η υπουργός για το «Βατερλώ» των φετινών πανελλαδικών με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Ο Διονύσης Κατάκαλος, μαθητής του 1oυ πρότυπου Λυκείου Αθηνών, συγκεντρώνει 20.988 και όμως δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ, λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα.
«Απογοητεύτηκα από τη δήλωση της υπουργού. Εννοείται ότι πέρσι με τους βαθμούς, με τα ίδια αποτελέσματα θα ήμουν από τους πρώτους εισαχθέντες στο ΕΜΠ. Μάλλον η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι αλλαγές επέφερε στο εκπαιδευτικό σύστημα φέτος»… απάντησε ο μαθητής στα όσα υποστήριξε στην Βουλή η υπουργός Παιδείας ότι ούτε πέρσι θα έμπαινε στην Αρχιτεκτονική. Ο Διονύσης αρίστευσε στις Πανελλαδικές συγκεντρώνοντας 20.988 μονάδες και μένει εκτός Αρχιτεκτονικής για μόλις 2 μονάδες στις 100 στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο.
Μιλώντας στο Kontra Channel στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ενημέρωση για την εφαρμογή της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα έγινε ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη των πανελληνίων. «Η διευκρινιστική εγκύκλιος έφυγε από το υπουργείο στις 24 Μαΐου 2021, έξι ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, ώστε να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα αυτού, οι μαθητές δεν γνώριζαν πως μέσα σε λίγες ημέρες θα έπρεπε να κάνουν προετοιμασία ενός έτους στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο», τόνισε.
Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, όταν ξεκίνησε η χρονιά στην Αρχιτεκτονική θα έμπαινε με τη βάση 10 στο σχέδιο. Στην συνέχεια ήρθε ο κόφτης της ΕΒΕ.[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_column_text]Από την πλευρά η Φωτεινή Σαραφιανού, η οποία επίσης έχει αριστεύσει στις εξετάσεις με 21.950 μονάδες και μένει εκτός Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης για 0,3 βαθμούς στο σχέδιο, υπογράμμισε ότι νιώθει προδομένη. Κι αυτό, γιατί όπως εξήγησε θα μπουν στην Αρχιτεκτονική της ΘΣΝ κάποιοι που έγραψαν έως και 5.000 μόρια λιγότερα από αυτή.
«Πολύ λάθος, είναι απαράδεκτο να έχεις γράψει τέτοιους βαθμούς, παιδιά που έχουν γράψει 5.000 μόρια κάτω από εμάς να περνούν, και να μην μπορείς να μπεις στην σχολή που θέλεις», είπε η Φωτεινή και τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά εν μέσω πανδημίας λέγοντας πως «διδασκόμασταν ελεύθερο σχέδιο διαδικτυακά λόγω πανδημίας, παρόλο που απαιτεί φυσική παρουσία».
Και οι δύο μίλησαν για τα υπέρογκα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι οικογένειες για τα φροντιστήρια στο σχέδιο μιας και το μάθημα δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των σχολείων αν και βασικό μάθημα για να εξεταστούν στις Πανελλαδικές.
Η απόγνωση και των γονέων υποψηφίων για την εικόνα καταστροφής που επεφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας, καταδεικνύεται στην επιστολή μητέρας υποψήφιας, η οποία με 21.383 αποκλείστηκε από την σχολή Γραφιστικής του ΠΑΔΑ που παραδοσιακά μέχρι και το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500 μόρια. Απίθανο; Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής made by Κεραμέως μετατρέπει τα αδύνατα σε δυνατά.[/vc_column_text][vc_column_text]Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]