FOLLOW US: facebook twitter

H συμβολή του SURE στην απασχόληση

Ημερομηνία: 14-04-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128323″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τα κοινωνικά ομόλογα SURE έχουν εκδοθεί με διάρκεια που κυμαίνεται από 5 έως 30 έτη και επί του παρόντος έχουν προσφέρει πανευρωπαϊκή στήριξη σε 800.000 επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην αποτροπή απολύσεων εν μέσω πανδημίας

Mπορεί η Ελλάδα να ευνοήθηκε με τη δανειοδότηση (έναντι σχεδόν μηδενικού επιτοκίου) με κεφάλαια ύψους 5,2 δισ. ευρώ μετά και την πρόσφατη ανακατανομή των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού SURE για να αποτραπούν οι απολύσεις, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ελληνικές αρχές δεν ευνόησαν στο ίδιο ποσοστό, όπως έπραξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε σχήματα μείωσης του χρόνου εργασίας.

Επισήμως, η αιτία της χαμηλότερης, ανά ωφελούμενο εργαζόμενο, επιδότησης από το SURE αποδίδεται στη δανειακή προέλευση αυτών των κεφαλαίων που εγγράφονται στο δημόσιο χρέος. Ωστόσο εξίσου βάσιμο είναι και το αντεπιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους μια κυβέρνηση προικοδοτήθηκε με ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. από τη δημοσιονομική διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κανείς να φανταστεί την αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς αυτή την ασφάλεια;

Πάντως και το SURE, το οποίο εγκαίρως ενεργοποιήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, βοήθησε και συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια να μην αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η πτώση του ΑΕΠ προβλέπεται, βάσει των προβλέψεων της Ε.Ε., να είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που σημειώθηκε στην έξαρση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας αναμένεται να είναι μόλις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, όταν το 2009 ήταν 2,6 ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο το 2020 ο μηχανισμός στήριξε περίπου 21,5 εκατομμύρια υπαλλήλους και 5 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους.

Όμως, όπως φαίνεται η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών που επέλεξαν τη λιγότερο γενναιόδωρη επιδότηση των εργαζομένων από τον SURE, χρηματοδοτώντας το 60% των μισθών για επιχειρήσεις που εφάρμοσαν σχήματα μείωσης από 50% έως 100% του χρόνου εργασίας του προσωπικού τους μέσα από τον μηχανισμό που στην Ελλάδα έλαβε την ονομασία «Συν-Εργασία». Το Βέλγιο και η Ισπανία προτίμησαν να αυξήσουν την επιδότηση επί του μισθού στο 70%, η Ιταλία (με ακόμη μεγαλύτερο δημόσιο χρέος) την αύξησε στο 80% και την ίδια τακτική ακολούθησαν η Σλοβενία και η Σλοβακία. Επίσης το ποσοστό επιδότησης επί των μισθών για το προσωπικό που μείωσε τον χρόνο εργασίας σε σταθερή ή πιο μόνιμη βάση ανήλθε στο 75%, στην Πορτογαλία σε ορισμένες κατηγορίες αναρριχήθηκε στο 100%, ενώ πιο πίσω από την Ελλάδα, στο 50% είναι μόνο δύο χώρες, η Πολωνία και η Κροατία.

Θυμίζουμε ότι τα κοινωνικά ομόλογα SURE έχουν εκδοθεί με διάρκεια που κυμαίνεται από 5 έως 30 έτη και επί του παρόντος έχουν προσφέρει πανευρωπαϊκή στήριξη σε 800.000 επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην αποτροπή απολύσεων εν μέσω πανδημίας. Από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει 5,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot