Η πίτσα ενεργοποιεί οπιοειδή στον εγκέφαλο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127248″ img_size=”full”][vc_column_text]Όλα αυτά ακούγονται πολύ θεωρητικά, αλλά στοιχεία από το κέντρο Turku PET της Φινλανδίας που αφορούν την επιστήμη του εγκεφάλου, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα αυτήν την τάση που έχουμε να φάμε ένα ακόμα νόστιμο κομμάτι.
Σύμφωνα με άρθρο με τίτλο «Η κατανάλωση τροφής προκαλεί απελευθέρωση ενδογενών οπιοειδών στον ανθρώπινο οργανισμό», το οποίο δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience, η κατανάλωση τροφίμων παράγει «σημαντική» απελευθέρωση οπιοειδών σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι ένα πρωτοποριακό εύρημα, αλλά η μελέτη γίνεται πιο ενδιαφέρουσα όταν εισάγεται η πίτσα.
Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε ενέσιμο διάλυμα ραδιενεργούς ένωσης που συνδέθηκε με τους υποδοχείς οπιοειδών στους εγκεφάλους τους, καθιστώντας μετρήσιμα τα επίπεδα οπιοειδών που προκαλούν ευχαρίστηση μέσω κάμερας τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Η ραδιενέργεια μετρήθηκε σε τρία διαφορετικά στάδια: μετά από μια ολονύκτια νηστεία, μετά από ένα άγευστο θρεπτικό ρόφημα υψηλής θερμιδικής αξίας και, τέλος, μετά από πίτσα. Αλλά όχι οποιαδήποτε πίτσα.
Η απαιτητική ομάδα ερευνητών διευκρίνισε ότι η «πεντανόστιμη» πίτσα επιλέχθηκε για να προκαλέσει την απελευθέρωση οπιοειδών στον εγκέφαλο – και λειτούργησε. Μετά από υπολογισμούς ορισμένων δεδομένων PET, η ομάδα του Turku διαπίστωσε ότι «η κατανάλωση μιας εύγευστης πίτσας οδήγησε σε σημαντική αύξηση των ευχάριστων συναισθημάτων», σε αντίθεση με το θρεπτικό ρόφημα αντίστοιχων θερμίδων, το οποίο δεν το έκανε. Και πάλι, τα ευρήματα δεν είναι και τόσο σοκαριστικά.
«Ήταν μια έκπληξη το γεγονός ότι απελευθερώθηκαν ενδορφίνες σε ολόκληρο τον εγκέφαλο και ότι το θρεπτικό ρόφημα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο,» δήλωσε ο ερευνητής Jetro Tuulari σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό δημιουργεί μια βάση για μελλοντική έρευνα και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τρόπους για να μελετήσουμε και να περιγράψουμε την εξέλιξη και τους προγνωστικούς παράγοντες του εθισμού, της παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών». «Το οπιοειδές σύστημα ρυθμίζει την κατανάλωση τροφής και την όρεξη και έχουμε διαπιστώσει προηγουμένως ότι οι δυσλειτουργίες του είναι ένδειξη κακοήθους παχυσαρκίας», πρόσθεσε η συν-συντάκτρια Lauri Nummenmaa. «Τα παρόντα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση του οπιοειδούς συστήματος, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας». Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν νέες πόρτες στη θεραπεία της υπερκατανάλωσης τροφής και την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Η απενεργοποίηση των υποδοχέων οπιοειδών μπορεί να σε κάνει να σταματήσεις να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου τραγούδι. Ίσως μπορεί να κάνει το ίδιο και για την πίτσα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Munchies.
Πηγή: vice.com
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]