FOLLOW US: facebook twitter

«H Πομπηία και οι Έλληνες»

Ημερομηνία: 11-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Η Ολυμπία συμμετέχει με αρχαιότητες από την Ηλεία στην έκθεση που ανοίγει προσεχώς τις πύλες της στην Ιταλία

Η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Pompei e i Greci» (H Πομπηία και οι Έλληνες) ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της για το κοινό τις προσεχείς ημέρες με περισσότερα από 600 εκθέματα προερχόμενα από δεκατρία μεγάλα ιταλικά και διεθνή μουσεία (η Ελλάδα συμμετέχει με 28 αρχαιότητες από την Αρχαία Αγορά των Αθηνών και την Ηλεία) τα οποία θα φιλοξενηθούν στην Μεγάλη Παλαίστρα της αρχαίας Πομπηίας. Η Ολυμπία έχει ξεχωριστή θέση στην έκθεση αυτή με αντιπροσωπευτικά έργα που επέλεξαν από κοινού οι διοργανωτές και το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τα  έργα υπό την συνοδεία της Αστυνομίας ανεχώρησαν για την Πομπηία το μεσημέρι της Τρίτης, 4 Απριλίου 2017 με ειδική αποστολή και ήδη έχουν τοποθετηθεί στις προθήκες τους.

Στόχος της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 27 Νοεμβρίου 2017, είναι να αναδείξει τη σχέση της Πομπηίας με τον ελληνικό πολιτισμό. Το μουσειογραφικό σχεδιασμό ανέλαβε ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί (ο ίδιος που σχεδίασε το Μουσείο της Ακρόπολης). Οικοδεσπότης είναι ο Γενικός Διευθυντής του Αρχαιολογικού Χώρου της Πομπηίας, Μάσιμο Οζάνα, συνεπικουρούμενος στην όλη διοργάνωση από τον Κάρλο Ρεσίνιο του Πανεπιστημίου της Καμπανίας «Λουίτζι Βανβιτέλλι».

Σύμφωνα με το σκεπτικό και τις θεματικές ενότητες της έκθεσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ελληνική παρουσία πριν από την ίδρυση της Πομπηίας και στις αλλαγές που επέβαλε η ίδρυση της Νεαπόλεως της Ιταλίας, ενώ αναδύεται με σαφήνεια η τεράστια επίδραση που άσκησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στον ρωμαϊκό.

H Δρ. Ερωφίλη – Ίριδα Κόλλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης που θα γίνουν στις 12 Απριλίου, δήλωσε σχετικά: «Τα έργα που απέστειλε η Υπηρεσία μας στην Πομπηία από το πολύτιμο απόθεμα της Ολυμπίας, θα συντελέσουν καθοριστικά σύμφωνα και με τις επιδιώξεις των διοργανωτών της σημαντικής αυτής έκθεσης, στην ανάδειξη των στενότατων επαφών της μοιραίας πόλης και ευρύτερα των αποικιών της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας με τον ελληνικό πολιτισμό και δη με το Ιερό του Διός, όπου κάθε τέσσερα χρόνια χτυπούσε δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους διοργανωτές της έκθεσης και καλούμε τους φίλους της τέχνης που θα βρεθούν το προσεχές διάστημα στην Ιταλία να την επισκεφθούν».

Τα έργα συνοδεύονται από τον αρχαιολόγο Κ. Αντωνόπουλο

Σημειώνεται πως από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας τα έργα, πλήρως ασφαλισμένα, συνόδευσε μέχρι τον τελικό τους προορισμό ο αρχαιολόγος κος Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος, με τα έξοδα να βαρύνουν εξολοκλήρου τους διοργανωτές.

Μεταξύ των έργων που απεστάλησαν , συμπεριλαμβάνεται το χάλκινο ενεπίγραφο κράνος κορινθιακού τύπου (Μ 9). Φέρει αναθηματική επιγραφή:  HIAΡΟΝ Ο ΔΕΙΝΟΜΕΝΕΟΣ / ΚΑΙ ΤΟΙ ΣΥΡΑΚΟΣΙΟΙ / ΤΟΙ ΔΙ ΤΥΡΡΑΝΟΝ ΑΠΟ ΚΥ[ΜΑΣ.

Το έργο ανατέθηκε στο ιερό της Ολυμπίας μαζί με ένα ακόμα ετρουσκικό (Μ 844) με όμοια αναθηματική επιγραφή από τον τύραννο των Συρακουσών Ιέρωνα, γιό του Δεινομενέα και τους συμπολίτες του, μετά τη νίκη τους επί των Τυρρηνών στην Κύμη, το 474 π.Χ.

Τα δυο κράνη εκτίθενται μαζί σε ειδική προθήκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Ένα δεύτερο ετρουσκικό κράνος με όμοια επιγραφή και προέλευση την Ολυμπία από τις Συλλογές του Βρεταννικού Μουσείου του Λονδίνου έχει αποσταλεί στην Πομπηία και θα εκτίθεται δίπλα στο κορινθιακό κράνος του Ιέρωνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia