FOLLOW US: facebook twitter

Γυναικοκτονία: Το «όχι» της κυβέρνησης στην επίσημη αναγνώριση του όρου και η παρέμβαση Αχτσιόγλου

Ημερομηνία: 09-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Άλλη μια δολοφονημένη. Χάσαμε το μέτρημα. Μένουμε λιγότερες κάθε μέρα»

Τη ρητή θεσμική αποτύπωση του όρου γυναικοκτονία ζήτησε από την κυβέρνηση η Έφη Αχτσιόγλου ενώ η χώρα μετρά ήδη ένα αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα γυναίκα στο πρώτο δεκαήμερο του έτους και την ίδια στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ειδική νομοθετική παρέμβαση υπέρ των γυναικών που πέφτουν θύματα εγκληματικού μίσους.

«Άλλη μια δολοφονημένη. Χάσαμε το μέτρημα. Μένουμε λιγότερες κάθε μέρα» ανέφερε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς σε ανάρτησή της μετά τον εντοπισμό της σωρού 41χρονης εγκύου σε δασική περιοχή της Χαλκιδικής. Σημειώνεται, ότι η κυρία Αχτσιόγλου είχε καλέσει και πριν από περίπου έξι μήνες την κυβέρνηση να αναγνωρίσει νομικά τις γυναικοκτονίες προειδοποιώντας για την έξαρση του φαινομένου.

 

Άραγε πόσες πρέπει να χάσουμε ακόμη μέχρι η πολιτεία να αναγνωρίσει θεσμικά τον όρο γυναικοκτονία;» είχε διερωτηθεί τον Ιούλιο του 2023 η κυρία Αχτσιόγλου με αφορμή τη δολοφονία της 84χρονης στην Αυλίδα Χαλκίδας από τον 88χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε στο κεφάλι με κυνηγετικό όπλο.

Το αποτρόπαιο εύρημα μέσα σε μπαούλο της άτυχης 41χρονης η οποία αγνοείτο από την Πρωτοχρονιά φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις εκκλήσεις για να προχωρήσει και η Ελλάδα στη νομική αναγνώριση των γυναικοκτονιών ως διακριτών αδικημάτων, κάτι στο οποίο αντιτίθεται μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται, ότι με αρθρογραφία του στα τέλη του 2022 ο κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί ρητά κατά της νομικής αναγνώρισης των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. «Χρησιμοποιώ τη λέξη “γυναικοκτονίες” για να προσδιορίσω ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων -και όχι, προφανώς, για να τις ταξινομήσω νομικά. Γιατί τότε θα διαχώριζα την αξία της ανθρώπινης ζωής με μόνο κριτήριο το φύλο ή την ηλικία, υποτιμώντας άλλες, εξίσου απεχθείς πράξεις» είχε αναφέρει υποστηρίζοντας ότι ο όρος «γυναικοκτονία» θα πρέπει να έχει μόνο φραστική υπόσταση αλλά όχι και νομικό βάρος κατά των δραστών.

Βουλή: «Όχι» σε αναγνώριση της γυναικοκτονίας από το Υπ. Δικαιοσύνης

Η θέση της κυβέρνησης κατά της αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία επιβεβαιώθηκε και πριν από λίγες ημέρες μέσω αρνητικής απάντησης που έδωσε εγγράφως το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 29 Δεκεμβρίου σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα την Έλενα Ακρίτα.  «Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα και την απαραίτητη ευαισθησία, χωρίς οποιουδήποτε είδους εξαίρεση ή διαχωρισμό (φύλου, φυλής, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ), τα διαφορετικού επιπέδου και έντασης φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, είτε αυτά δημοσιοποιούνται είτε όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε γενικότερη αυστηροποίηση των ποινών για ανθρωποκτονίες από πρόθεση χωρίς να αναγνωρίζεται όμως η γυναικοκτονία ως διακριτό έγκλημα.

Στην αντίπερα όχθη η κυρία Ακρίτα επισήμανε πως «είναι μάλλον αμφίβολο ότι οι γυναικοκτονίες θα εκλείψουν επειδή πλέον τιμωρούνται αυστηρότερα οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση». «Αντίθετα, η νομική αναγνώριση των γυναικοκτονιών ως ξεχωριστό αδίκημα του Ποινικού Κώδικα θα βοηθούσε στην ορατότητα και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για την ακραία έμφυλη ενδοοικογενειακή βία και θα συνέβαλλε στη σταδιακή αλλαγή συνειδήσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών από όλους: κρατικές αρχές, αστυνομικούς και πολίτες στις γειτονιές και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται το φαινόμενο» υπογράμμισε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Νaftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia