Γιάννης Γρηγορίου: Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ΝΑ Μεσόγειο θωρακίζουν ενεργειακά την Ε.Ε.
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84003″ img_size=”full”][vc_column_text]Την εκτίμηση ότι οι έρευνες Υδρογοναθράκων στον ελλαδικό χώρο και τα πιθανολογούμενα επιτυχή αποτελέσματά τους, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη δημιουργία νέων δικτύων και οδεύσεων για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου από τη Μεσόγειο στην Ε.Ε., εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream κ. Γιάννης Γρηγορίου από το βήμα του 6ου Συνεδρίου του “Eastern MediterraneanGasConference”, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στη Λευκωσία.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου, στελέχη από κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Eni, ExxonMobil, Noble Energy, Total και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, συζητούν και αναλύουν τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές για τον κλάδο του φυσικού αερίου, με αφορμή τις διαδοχικές ανακαλύψεις εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Γρηγορίου, συμμετέχοντας στην Συνεδρία με θέμα «Υποδομή και διαφοροποίηση των οδών εφοδιασμού για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ότι η στρατηγική ανάπτυξης της ΕΛΠΕ στην έρευνα υδρογονανθράκων επικεντρώνεται στην Ελλάδα με την απόκτηση δικαιωμάτων σε 10 περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχοντας ως εταίρους τις μεγαλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil, Total, Repsol και Edison.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου, «οι πρόσφατες γεωλογικές μελέτες της ΕΛΠΕ, σε συνδυασμό με τις σημαντικές ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργούν ένα ενθαρρυντικό υπόβαθρο και αισιοδοξία για τις έρευνες στην Ελλάδα.»Αποκάλυψε δε, ότι ήδη έχουν αρχίσει οι έρευνες στον Πατραϊκό και η πρώτη γεώτρηση σχεδιάζεται για τις αρχές του 2020, προκειμένου να διερευνηθεί έναςγεωλογικός στόχοςτης τάξεως των 140 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Παράλληλα, διεξάγονται με επιτυχία περιβαλλοντικές μελέτες και γεωλογικές και γεωφυσικές εργασίες στις περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα», «ΒΔ Πελοπόννησος», καθώς και στο «Βlock 2» δυτικά της Κέρκυρας.
Αναφερόμενος στις δρομολογούμενες εξελίξεις στην Ελλάδα, οΔιευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstreamυποστήριξε ότι οι εταιρείες αδημονούν για την κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης σε 4 περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και στην Κρήτη, προκειμένου να ξεκινήσουν και εκεί οι ερευνητικές διαδικασίες. Τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα αυτών των ερευνών,πέραν της ιδιαίτερα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, θα δημιουργήσουν νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα διευκολύνουν σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα συνδράμουν καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτάρκεια της Ε.Ε. Όπως είπε,«η ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων σε συνύπαρξη με τον τουρισμό και την αλιεία, έχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτή στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια, ενώ παράλληλα η συνεισφορά του Φυσικού Αερίου στο ενεργειακό μίγμα υλοποιεί τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030 – 2040».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο “Eastern MediterraneanGasConference”, ο κ. Γρηγορίου επανέλαβε με έμφαση ότι η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντοςκαι του μοναδικού οικοσυστήματος της πατρίδας μας, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς την κοινωνία, ενώ πρόνοια σε αυτή την κατεύθυνση δίνεται και μέσω της αυστηρής υπάρχουσας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Γιάννης Γρηγορίου
Δ/νων Σύμβουλος ΕΛΠΕ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]