FOLLOW US: facebook twitter

Γράμμα στο Δήμαρχο Ζαχάρως

Ημερομηνία: 02-02-2024 | Συντάκτης:

Του Θεόδωρου Κόλλια,
διαχειριστή του yannitsochori.blogspot.com


Γράμμα στο Δήμαρχο Ζαχάρως, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους και προέδρους των Κοινοτήτων στέλνει μέσω της παρακάτω επιστολής, ο Θεόδωρος Κόλλιας, ενεργός Δημότης-Συγγραφέας και διαχειριστής του yannitsochori.blogspot.com

«Εν πρώτοις να σας επιδώσω τα εγκάρδια μου συγχαρητήρια για την οπωσούν απρόσμενη αλλά θριαμβευτική εκλογή σας και  να αποδώσω τις τιμές στον Δήμαρχο για  την μεγάλη του θέληση και γιγάντια προσπάθεια.

Εμβόλιμα δε να καταθέσω μια κυρίαρχη αρχή: Επουδενί δεν αμφισβητούμε το ενδιαφέρον και την αγάπη σας για τον τόπο μας, όμως αναμφισβήτητα είναι και η δική μου αγάπη και το ενδιαφέρον.

Οφείλω δε να επιδώσω τα εγκάρδιά μου συγχαρητήρια για την θριαμβευτική εκλογή σας και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, όμως  να δώσετε στο δήμο μας άλλο διαδραστικό περιεχόμενο, άλλο στίγμα, πέρα από τη σκέτη και τετριμμένη  διαχείριση της καθημερινότητας, που βεβαίως δεν είναι αμελητέο στοιχείο στην κανονικότητα.  (συντήρηση αγροτικών δρόμων, καθαριότητα, ύδρευση κτ.λ.)

Κύρια στοιχεία αυτού του περιεχομένου, βασικοί πυλώνες είναι: 

Α] Η Δημοκρατική λειτουργία και η πιστή εφαρμογή του νόμου    

Β] Ο Πολιτισμός

Γ] Φύση και Περιβάλλον

Δ] Συνεχής αρωγή και στήριξη των ευπαθών, ευαίσθητων πολιτών και ομάδων, λεγομένων και υψηλού κινδύνου. 

Α] Η Δημοκρατική λειτουργία έγκειται και στην διαλεκτική και διαδραστική  σχέση και συμπεριφορά με τους πολίτες. Κι αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο με την η πιστή τήρηση του νόμου και τα ώτα ανοιχτά αλλά κυρίως στην πράξη με την καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας όπου είναι μπορετό, όπως:

– Γενικές συνελεύσεις σε όλες της κοινότητες, τουλάχιστον 2 φορές το  χρόνο, με συμμετοχή του δημάρχου. Τούτο είναι ευθύνη του ίδιου του δήμαρχου και απαιτείται όχι μόνο απλή παρότρυνση αλλά εντολή.

– Δημοψηφίσματα για τα σοβαρά θέματα του δήμου. 

– Επισκέψεις  συχνές του δήμαρχου στα χωριά για να πάψει να είναι δήμαρχος των μνημόσυνων και της κοπής της πίτας. 

Β] Στον Πολιτισμό, το ευ ζην του ανθρώπου, πρώτο μέλημα είναι το “κάλεσμα του πολιτισμού” ήτοι κοινή συνέλευση με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς που ενεργοποιούνται στην επικράτεια του δήμου. Σκοπός είναι η στήριξη και η συνεργασία για τον πολιτιστικό εξωραϊσμό της περιοχής μας. Καλά είναι τα ετήσια πανηγύρια αλλά αλλά….. Μια πρακτική ιδέα για τη σωστή σχέση είναι η δημιουργία μια ψηφιακής πλατφόρμας και μια μικρής δημοτικής εφημεριδούλας.
 

Επίσης άλλα αναγκαία μέτρα για τον πολιτισμό είναι: 

-Η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της περιουσίας του δήμου εκτός του Πολύκεντρου και του κλειστού Γυμναστηρίου. Αναφέρομαι στα κτήρια του Σταυρόπουλου στον Άγιο Σπυρίδωνα και του Χριστόπουλου στη διασταύρωση του Κακοβάτου. Το πρώτο διατίθεται  για ένα εκθεσιακό Κέντρο [σινεμά, αναψυκτήριο]και το δεύτερο ένα Μουσείο ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας   και έκθεσης του σπάνιου φυσικού κάλλους και της μοναδικότητας του τόπου μας. Συνάμα στον ίδιο χώρο να διατεθούν γραφεία για την διευκόλυνση των πολιτιστικών συλλόγων όλων των Κοινοτήτων.

– Η δημιουργία περιφερικού σινεμά για όλα τα χωριά του δήμου

-Η επανίδρυση της Φιλαρμονικής και της Βιβλιοθήκης {Σίγουρα θα βρεθούν Βαγγέληδες και κάποιος Παπουδάκης}

Γ] Φύση και Περιβάλλον

Στο δήμο μας η πρώτη και κυρίαρχη συνταγματική αρχή είναι το περιλάλητο Π.Δ. για την προστασία της παραλιακής ζώνης, μοναδικής και σπάνιας. Ακρογωνιαίος λίθος! Είναι μεγάλο έγκλημα η 10ετής παραπληροφόρηση των δημοτών και η διαστρέβλωση με αποτέλεσμα να το θεωρούν και να διακηρύσσουν εν παντί τρόπω ότι είναι η “ταφόπλακα  της περιοχής” και να αναλωθούν με ανεξήγητη εμμονή στην κατάργησή του. Οι υπεύθυνοι υπουργοί ρητά το απέκλειαν ( Ε.Ε. και ΣτΕ) αλλά αυτοί οι κυρ Παντελήδες εκεί στο σκοπό τους. Μέχρι και ημερίδα με ανώτερους δικαστικούς έκαναν το καλοκαίρι (ξένους και ανίδεους με το θέμα)- αλήθεια πόσο κόστισε το μαλλί από το …χουνέρι;) Αλήθεια για πιο λ    όγο τέτοιο μένος;   Αντιθέτως είναι αδήριτη ανάγκη να αξιοποιηθούν οι πολλές δυνατότητες που δίνει το Π.Δ. και να εκμεταλλευτούμε τη σπανιότητα και μοναδικότητα της περιοχής μας. 

Η Caretta-Caretta   είναι εμβληματικό σύμβολο, σήμα όχι μόνον πανελλήνιας αλλά παγκόσμιας αναγνώρισης. Οπότε απαιτείται σχετική διαφήμιση (πινακίδες στην Εθνική από τη Νέδα έως το Κλειδί και στην πόλη και τα χωριά) και πλατιά δημοσίευση  (Ανακοινώσεις, δελτία και άρθρα σε όλα τα ΜΜΕ του τύπου και του διαδικτύου). Έτσι ο δήμος μας θα έχει πραγματική ανάπτυξη, ήπιας  μοναδικής μορφής σε όλη τη χώρα. Αποκατάσταση εκτός από το ίδιο το Π.Δ χρειάζεται και ο Αρχέλων , που ενώ κάνει σπουδαίο, ανεκτίμητο έργο έχει τόσο χυδαία κατηγορηθεί από τους πολύξερους Δομέστοιχους και Φαρισαίους. Παράλληλα ανάλογης ανάδειξης πρέπει να τύχουν και ο σημαντικός πλούτος της περιοχής μας, αρχαιολογικός (Σαμία, Ποσειδώνιο, Αίπυ, Μυκηναϊκοί τάφοι στον Κακόβατο, Λέπρεον, ναός της Αθηνάς στο Πρασιδάκι, αρχαία Φιγαλία)  και φυσικός με το απλησίαστο θεϊκό κάλος (Καϊάφας, καταράκτες Νέδας και απέραντη αμμουδερή παραλία με τα μοναδικά δασύλια και τα λευκά κρινάκια της Παναγιάς).      

Προεξάρχουσα ανάγκη είναι και η ανάδειξη του καυτού θέματος της Πύλου. Το που έκειτο η Ομηρική Πύλος είναι ένας από τους δυο γόρδιους δεσμούς της αρχαιολογικής τοπογραγραφίας. Ο άλλος είναι που είναι ο τάφος του Αλέξανδρου.  Όλοι οι ιστορικοί και οι μισοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι η Πύλος του Νέστωρα ήταν στο Πυλιακό Πεδίον. Πρέπει λοιπόν να προγραμματισθεί μια ημερίδα-συμπόσιο με τους σχετικούς ιθύνοντες με θέμα « Που έκειτο η Ομηρική Πύλος».  Ειδικά για τον Καϊάφα με τα από πολύχρονη αισχρή και τιποτένια κοροϊδία και εγκατάλειψη να κλαίει η ψυχή σου (μόνο και μόνο για αυτό το λόγο η Ν.Δ. δεν έπρεπε να πάρει κανέναν ψήφο), φτάνουν πια οι υποσχέσεις και οι φανφάρες τύπου Νικολακόπουλου και Αυγερινοπούλου, χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα. Ναι αμέ, με πρωτοβουλία του δήμου Ζαχάρως σε συνεργασία με αυτόν της Κρέσενας, να γίνει γενική επιστράτευση, μια εκστρατεία με κάλεσμα όλων το πολιτών, των Ηλείων βουλευτών κα των φορέων. Οι καμπάνες να ηχούν στεντορίως σε όλα τα  χωριά και  να κλείσει η Εθνική στον Καϊάφα. Μόνον έτσι καταλαβαίνουν …οι άρχοντες και οι προύχοντες.

Δ] Αρωγή και στήριξη στους ευπαθείς και ευαίσθητους πολίτες και ομάδες, τους υψηλού κινδύνου λεγόμενους. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται: οι άστεγοι, οι ναρκομανείς, οι τσιγγάνοι, οι μετανάστες και λοιποί με βαθιά απορία και φτώχεια. Πρώτο μέλημα σε αυτό το θέμα είναι  η: 

 – ελάφρυνση, ακόμη και εκμηδένιση όλων των κοινοτικών τελών και προστίμων σε τέτοιους δημότες.

 – δημιουργία δημοτικών καταστημάτων, δημοτικών φροντιστηρίων κι άλλων συναφών υπηρεσιών φροντίδας και αλληλεγγύης. 

Σύμφωνα με τον νόμο οι δήμοι πρέπει να έχουν «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΏΝ», που θα συμμετέχουν και οι ίδιοι οι μετανάστες με σκοπό την καλλίτερη ένταξη και αφομοίωσή τους στην τοπική κοινωνία.  Για δε τους τσιγγάνους είναι απάνθρωπες και ανεπίτρεπτες οι συνθήκες διαβίωσής τους και η γκετοποίση. Είναι η επιτομή της ντροπής μας.Η δε σεπτή Εκκλησία μας τους απέκλειε ακόμη και από τα  κατά καιρούς κρατικά συσσίτια…. Οι …ευαίσθητοι παπάδες στη Ζαχάρω!!!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia