FOLLOW US: facebook twitter

Γράφοντας με εικόνες & σχεδιάζοντας με λέξεις

Ημερομηνία: 26-09-2024 | Συντάκτης:

✍️ Εργαστήρι κόμικ στο πλαίσιο του School Cinema 2024 του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους Olympia International Film Festival for Children and Young People.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ομάδα των εκδόσεων και του εικαστικού φεστιβάλ Χάρτινοι Ήρωες την ευθύνη των οποίων έχει η Αέναον ΚοινΣΕπ Aenaon Koinsep. Το συντονισμό κάνει ο εικαστικός Nikos Toumazatos σε συνεργασία με την Iro Riga. Αφορά σε μαθητές γυμνασίου/λυκείου.

🖌️ Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη διαδικασία της δημιουργίας ενός κόμικ, να αναπτύξουν οργανωτικές, συνθετικές και σχεδιαστικές δεξιότητες και, τέλος, να υλοποιήσουν μια εξ ολοκλήρου δική τους ιστορία κόμικ.

Γνώσεις:
• Γνώση της ιστορίας των κόμικς και των διαφόρων ειδών τους.
• Κατανόηση των βασικών αρχών του storytelling και της δομής μιας κόμικ.
• Κατανόηση της χρήσης συμβόλων, σκίτσου και κειμένου για τη δημιουργία αποτελεσματικών κομματιών.

Δεξιότητες:
• Δεξιότητες στο σκίτσο και την εικονογράφηση, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής, της αναλογίας και της κίνησης.
• Δεξιότητες στη χρήση τεχνικών μέσων, όπως μολύβι, μελάνι, ψηφιακό σχεδιασμό κ.λπ.
• Δεξιότητες στη δημιουργία σεναρίου και στον διάλογο.

Στάσεις:
• Φαντασία και δημιουργικότητα για τη δημιουργία νέων και πρωτότυπων ιδεών.
• Αφοσίωση στην τέχνη και διάθεση για συνεχή βελτίωση.
• Συνεργατικότητα και ικανότητα συνεργασίας σε ομαδικά έργα, αφού συχνά τα κόμικς δημιουργούνται από ομάδες συνεργατών (συγγραφείς, καλλιτέχνες, ψηφιακοί επεξεργαστές κλπ.).
• Ανοιχτό μυαλό για να δεχτεί αντανακλάσεις και κριτική για τη βελτίωση του έργου του δημιουργού.

Αυτές οι γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις αποτελούν σημαντικά στοιχεία για έναν καλό καλλιτέχνη κόμικς και είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενδιαφέροντος και ποιοτικού έργου.

📅 Πού και πότε;
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από κλήρωση, στην οδό Παπαφλέσσα 33 στον Πύργο το διάστημα 2-6 Δεκεμβρίου 2024 και ώρες 11:00-14:00.

🥸 Νίκος Τουμαζάτος
Ο Νίκος Τουμαζάτος κατάγεται από το Κατάκολο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του Ανδρέα Αγγελόπουλου και στη συνέχεια σπούδασε χαρακτική και εικονογράφηση στην Αγγλία. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς, όπως ο Δήμος Πύργου, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, το ΚΕΦΙΑΠ κ.α. Συμμετέχει με εικαστικά εργαστήρια και εργαστήρια animation σε διάφορα φεστιβάλ, όπως το Port Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ενώ από το φθινόπωρο του 2022 σύστησε στο κοινό παρέα με την Ηρώ Ρήγα και την Αέναον ΚοινΣΕπ, το Φεστιβάλ Εικονογράφησης «Χάρτινοι Ήρωες». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διατηρεί το δικό Το Εργαστήρι στον Πύργο (Παπαφλέσσα 33), όπου διδάσκει ελεύθερο σχέδιο, ζωγραφική, κόμικς και εικονογράφηση. Έχει εικονογραφήσει το παραμύθι Αστέρια της Νέλλης Γεωργούλια (εκδόσεις Χάρτινοι ήρωες, 2023) και το παραμύθι-κόμικ της Μαρίας Μπίρμπα και της Ζέτας Αδαμοπούλου Ο αχάριστος ψαράς, βασισμένο σε διασκευή από τους Αδελφούς Γκριμμ (εκδόσεις Χάρτινοι ήρωες, 2024).

Δείτε το βίντεο:

Δηλώσετε συμμετοχή εδώ: https://olympiafestival.gr/workshops/hartinoi-iroes/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot