Αιρετικά και επίκαιρα: Γραφειοκρατία ο καλύτερος σύμμαχος του κορονοϊού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106918″ img_size=”full”][vc_column_text]Η γραφειοκρατία είναι μια πληγή που οι σύγχρονες κοινωνίες την έχουν πληρώσει πολύ ακριβά. Ο πιο απλός ορισμός της αφορά την προσήλωση στους τύπους με ταυτόχρονη παραγνώριση της ουσίας. Συνήθως έτσι εκδηλώνεται και έτσι εκδηλώθηκε και στην περίπτωση των εκδρομέων σε Αίγυπτο και Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους σε ένα 24ωρο μετρήσαμε 23 νέα κρούσματα του κορονοϊού.
Τι κι αν οι γιατροί από την Αμαλιάδα και το Νοσοκομείο του Ρίου ενημέρωναν τον ΕΟΔΥ πως έχουν ύποπτο κρούσμα. Η απάντηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ήταν καθησυχαστική. Το Ισραήλ δεν ήταν μέσα στις χώρες υψηλού κινδύνου, όποτε δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.
Έτσι έγραφε το χαρτί, αλλά δεν ήταν έτσι. Και αυτό αποδείχθηκε. Η γραφειοκρατία, η τυπολατρική δηλαδή αντιμετώπιση μιας επιδημίας, αποδείχθηκε ο καλύτερος σύμμαχος του ιού και φυσικά αχρήστευσε την κρατική μηχανή έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, που όμως ήταν κρίσιμο.
Πιστεύουμε πως αυτό το πάθημα θα γίνει μάθημα, καθώς η πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν αφορά μετάδοση ασθενειών, τρέχει με μεγάλες ταχύτητες και δεν λογαριάζει κανέναν τύπο κανενός ιατρικού ή υπηρεσιακού πρωτοκόλλου.
Ας μη γελιόμαστε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδημία που μπορεί να έχει πολύ χαμηλό βαθμό θνητότητας, αλλά είναι αδιανόητο να χαθεί έστω και ένας συνάνθρωπός μας από ανθρώπινο λάθος και από ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που έχει πολύ γρήγορη μετάδοση και που οι επιδράσεις του στην κοινωνία είναι διαλυτικές και στην οικονομία σχεδόν καταστροφικές. Το δείχνει η πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και οι δυσοίωνεςπροβλέψεις για τους ρυθμούςανάπτυξηςτης ελληνικής οικονομίας. Το φανερώνουν τα πλήγματα που δέχεται ο τουρισμός στη χώρα μας, όπου συνηθίσαμε να τον θεωρούμε βαριά βιομηχανία.
Οι επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Δίπλα σε κάθε οικονομική αναταραχή εμφανίζεται πάντα και ένα σύστημα κερδοσκοπίας, το οποίο πληρώνουν ακριβά οι κρατικές οικονομίες και οι πολίτες, κυρίως οι εργαζόμενοι.
Ο,τι προκαλεί στασιμότητα και συρρίκνωση στην Οικονομία, πάντα μεταφράζεται με επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και στις αμοιβές των εργαζομένων. Δεν κινδυνολογούμε. Χτυπάμε το καμπανάκι της λογικής. Η τυπολατρία είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κορονοϊού. Συνεπώς, είναι και αυτή στο στόχαστρο για την αντιμετώπισή του.
Ο ΕΟΔΥ που τα έκανε «θάλασσα» είναι το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ που φρόντισε να αναβιώσει ο Κικιλιας
Η παροιμιώδης ανετοιμότητα και έλλειψη οργάνωσης των υγειονομικών αρχών της χώρας στην αντιμετώπιση του κορωναϊου, έχει αναδειχτεί πλέον περίτρανα μετά τη ραγδαία εξάπλωση του ιού. Το αποκορύφωμαήταν ο χειρισμός της υπόθεσης του συνταξιούχου εκπαιδευτικού από την Προσκυνηματική εκδρομή, καθώς και των ομαδικών κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Ηλείας, όπου καταγράφεται σαφώς η εγκληματική καθυστέρηση του ΕΟΔΥ στην ενεργοποίηση του σχετικού πρωτοκόλλου, παρότιο οργανισμός, γνώριζε από την πρώτη στιγμή το αρχικό κρούσμα, αλλά δεν το είχε ελέγξει επειδή οι ταξιδιώτες δεν έρχονταν από την Ιταλία!
Όμως ποιος είναι ο ΕΟΔΥ που ευθύνεται για τις καθυστερημένες και λανθασμένες αντιδράσεις; Είναι το νέο «ΚΕΕΛΠΝΟ» που φρόντισε να αναβιώσει η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας το όνομα ως προκάλυψη. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας υγείας ιδρύθηκε με τον νόμο 4600/2019 από το ΣΥΡΙΖΑ, ως δημόσιος φορέας που έδωσε τέλος στο «αμαρτωλό» παρελθόν αδιαφάνειας και σκανδάλων διαφθοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όμως η Νέα Δημοκρατία φρόντισε όταν ανέλαβε την εξουσία να ψηφίσει τον νόμο 4633/2019 προκειμένου να ξανασυστήσει τον ίδιο οργανισμό! Φρόντισε όμως ο νέος οργανισμός να είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή να επαναφέρει το καθεστώς φαυλότητας και οικονομικής αδιαφάνειας του παρελθόντος αλλά, επίσης, να παρακάμψει το ΑΣΕΠ από τη διαδικασία προσλήψεων.
Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τοποθέτησε ένα οικονομολόγο και όχι ένα γιατρό στην Προεδρία του Οργανισμού που ασχολείται με τη δημόσια υγεία. Τον στενό του φίλο και γνωστό κοσμικό Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Αν ο πολίτης περιμένει να προστατευτεί από έναν οργανισμό που διοικείται από κοσμικούς και φίλους του Υπουργού και έναν πολιτικό προϊστάμενο που διαβεβαίωνε πριν λίγες μέρες ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί η χώρα είναι «θωρακισμένη» για τον κοροναϊό, μάλλον εξαπατήθηκε. Ούτε την πρόθεση αλλά ούτε την ικανότητα αποδεικνύεται ότι διαθέτει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Μοιραία, η κοινή γνώμη παρακολουθεί τον ιό να εξαπλώνεται με την πολιτεία σχεδόν απούσα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]