FOLLOW US: facebook twitter

Γόρδιος δεσμός το τμήμα Πύργος-Τσακώνα

Ημερομηνία: 27-04-2022 | Συντάκτης:

Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα καθιστούν ανέφικτη την κατασκευή του

-Χάθηκε προ δεκαετίας η ευκαιρία, τονίζει στην Πρωινή υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Υποδομών
-Τι δηλώνουν στην Πρωινή Β. Γιαννόπουλος, Κ. Αλεξανδρόπουλο, Γ.Δάγκαρης και ο Π.Σ των Οικολόγων Κ. Παπακων/νου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η δρομολόγηση της κατασκευής της Πατρών-Πύργου και της επέκτασής της στην Αρχαία Ολυμπία άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την ολοκλήρωση του «δαχτυλιδιού» της Πελοποννήσου με την κατασκευή και του οδικού τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, ώστε να ενωθεί η Ολυμπία Οδός με τον Μορέα.

Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Πρωινή, ένα τέτοιο κατασκευαστικό εγχείρημα συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες για τα υπόλοιπα πέντε –ίσως και δέκα- χρόνια, με βάση τα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα που ισχύουν στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Πρώτο και πιο σημαντικό εμπόδιο –που δείχνει ανυπέρβλητο- είναι η απόφαση 2473/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε η παράνομη η διέλευση του οδικού άξονά από το οικοσύστημα του Καϊάφα, έπειτα από προσφυγή μερίδας κατοίκων της Ζαχάρως.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, ο δρόμος διασχίζει το Γιαννιτσοχώρι, τους Ταξιάρχες, το Θολό και το Νεοχώρι, προκαλώντας όχληση, καθώς και την περιοχή της λίμνης Καϊάφα αγνοώντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

«Προβάλλεται, ως λόγος ακυρώσεως, ότι μη νομίμως επιλέγεται η όδευση του επίμαχου άξονα από τον ΤΚΣ της λίμνης Καϊάφα, χωρίς να συνεκτιμάται ειδικώς το γεγονός ότι η όδευση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τόπο αυτόν, του οποίου θίγεται σημαντικό τμήμα και προστατευτέα είδη προτεραιότητας της πανίδας και της χλωρίδας. Ο λόγος αυτός προβάλλεται βασίμως και πρέπει να γίνει δεκτός, δεδομένου ότι, όπως θεωρεί και η Επιτροπή ΕΚ, η οποία απηύθυνε ήδη στην Ελληνική Δημοκρατία σχετική προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη, κατά το άρθρο 226 της Συνθήκης ΕΚ, η εκτίμηση των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής, που άλλωστε συνομολογούνται ως σημαντικές, έγινε ελλιπώς, αφού δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα διατηρήσεως του εν λόγω τόπου, του οποίου τα οικολογικά χαρακτηριστικά τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο από την εκτέλεση του έργου(…)» αναφέρει χαρακτηριστικά απόσπασμα της απόφασης.


«Η ευκαιρία για την Ηλεία χάθηκε πριν από δέκα χρόνια…»

Εκτός από την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, υφίσταται και η οικονομική. Για να γίνει ένα τέτοιο έργο, θα πρέπει να επιλεγεί ανατολική χάραξη, η οποία όμως θίγει εξίσου δασικό πλούτο στη ζώνη Βρίνα-Σαμικό-Σμέρνα και εκτοξεύει το κόστος κατασκευής αφού θα πρέπει να περάσει με τούνελ από το όρος Λαπίθας.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, μοναδική ρεαλιστική λύση ήταν η νότια χάραξη που μπλοκαρίστηκε από το ΣτΕ, και πρόσθεσε πως ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι χαμηλός και δεν ευνοεί την κατασκευή του με το μοντέλο της Σύμβασης Παραχώρησης.
«Η ευκαιρία για την Ηλεία χάθηκε οριστικά το 2010. Οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν την προσφυγή, έρχονταν μετά και μας παρακαλούσαν να κάνουμε κάτι για να αποσυρθεί. Η παραλιακή χάραξη ήταν εύκολο έργο και όχι πολύ ακριβό, αν και ο κυκλοφοριακός φόρτος δυσκόλευε το χρηματοοικονομικό μοντέλο. Άλλη χάραξη δεν είναι εφικτή, καλό είναι να μιλάμε ρεαλιστικά. Το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει πόρους για ένα δημόσιο έργο με τόσες τεχνικές δυσκολίες. Μόνο για το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα ίσως υπάρχει προοπτική…» σχολίασε.

Υπενθυμίζεται πως για το Καλό Νερό-Τσακώνα, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, είχε γνωστοποίησει στη Βουλή, απαντώντας στον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, πως θα επιδιωχθεί διαπραγμάτευση με παραχωρησιούχο, στα πρότυπα της Πατρών-Πύργου.

Πρόταση για ανατολική χάραξη

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι θα πρέπει το υπουργείο Υποδομών να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου ως την Τσακώνα.

«Δεν πιστεύω ότι έχει τελειώσει το θέμα κι ότι πρέπει να το εγκαταλείψουμε αμαχητί. Μπορούν οι υπηρεσίες του υπουργείου να εκπονήσουν μια μελέτη που θα προβλέπει ανατολική χάραξη και διέλευση από την ορεινή ζώνη, εφόσον υπάρχει η γνωστή απόφαση του ΣτΕ για τον Καϊάφα. Πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστεί ένας δρόμος που θα ενώνει την Ηλεία με τη Μεσσηνία και θα συνδέεται με όλο τον δυτικό άξονα, καταλήγοντας στην Αλβανία. Ειδάλλως μας δημιουργεί αναπτυξιακό πρόβλημα αυτή η κατάσταση. Αυτή είναι η πάγια θέση μας, από την περίοδο που ήμασταν στην αντιπολίτευση. Επίσης συγχαίρω τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Νίκα, και συμπαραστέκομαι στην προσπάθειά του για τον δρόμο Μεγαλοπολη-Ολυμπία, που θα ενώσει το Αιγαίο με το Ιόνιο», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννης Δάγκαρης, ο οποίος ήταν ο μοναδικός αιρετός που επιχείρησε να θίξει την τύχη του έργου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Αμαλιάδα, με την παρουσία του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι το τμήμα Πύργος-Τσακώνα είναι πλέον το μοναδικό που δεν έχει πρόβλεψη για σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

«Το τμήμα Πύργος-Κρέστενα-Καλό Νερό-Τσακώνα είναι σε άθλια κατάσταση και εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς. Έχω την αίσθηση πως είναι το τελευταίο εθνικό οδικό δίκτυο στη χώρα, του οποίου η κατασκευή δεν έχει προγραμματιστεί καθόλου. Πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από το πρόβλημα που ταλανίζει τους πολίτες. Δεν είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας, χρησιμοποιούμε τον δρόμο κάθε μέρα. Έχουμε διαρκώς ατυχήματα διότι δεν παρέχεται καμία οδική ασφάλεια, για αυτό θεωρώ επιβεβλημένη την κατασκευή και αυτού του έργου. Εμείς θα είμαστε παρόντες σε κάθε διεκδίκηση. Εγώ περίμενα από όσους πήραν το λόγο στην εκδήλωση με τον πρωθυπουργό στην Αμαλιάδα να κάνουν μια έστω επιγραμματική αναφορά για το τμήμα Πύργος-Τσακώνα. Εγώ σηκώθηκα και αντέδρασα μόνο όταν διαπίστωσα ότι δεν έγινε καμία αναφορά από τον υπουργό Υποδομών αλλά και από όσους αιρετούς ήταν εκεί. Πρέπει να το σκεφτούν όλοι και να διεκδικήσουμε την κατασκευή του, είναι έργο που το θέλει και η Μεσσηνία», σημείωσε.

Β. Γιαννόπουλος: «Από το 2011 δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, τόνισε ότι το έργο έχει τεθεί προς διαβούλευση στο υπουργείο Υποδομών για να βρεθεί μια λύση, προσθέτοντας ότι έως ότου ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση, η Περιφερειακή αρχή θα προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις του υφιστάμενου δρόμου.
«Οφείλω καταρχάς να υπενθυμίσω προς όσους σήμερα πλειοδοτούν σε διεκδικητικότητα και μαχητικότητα: ότι η αποκοπή τόσο του τμήματος Πάτρα-Πύργος όσο και του τμήματος Πύργος-Τσακώνα εξετάστηκαν ως κυβερνητικές επιλογές για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2011 από τον τότε υφυπουργό Υποδομών, Γ. Μαγκριώτη. Ευτυχώς η Πατρών-Πύργου διασώθηκε έστω και με καθυστέρηση, όμως για το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό δεν έχει υπάρξει από τότε σοβαρή εναλλακτική πρόταση για αυτοκινητόδρομο. Το συγκεκριμένο τμήμα έχει τεθεί προς συζήτηση στο υπουργείο Υποδομών για την εξεύρεση λύσης, αλλά όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σοβαρά νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στην περιοχή του Καϊάφα, για να εγκρίνει τη χρηματοδότησή του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι η κεντρική εξουσία να καταλήξει σε κάποια απόφαση, εμείς ως περιφερειακή αρχή θα κάνουμε αυτό που μπορούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αρχής γενομένης από τον ηλεκτροφωτισμό που ξεκινά το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ είναι σε εξέλιξη και η εργολαβία για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας», τόνισε.

Κ. Παπακων/νου: «Δεν είναι όραμα, θα είναι καταστροφή…»

Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε με δήλωσή του στην «Πρωινή» την άποψη πως ένας αυτοκινητόδρομος από τον Πύργο ως το Καλό Νερό θα έφερνε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.

«Η εμμονή στο δήθεν αναπτυξιακό όραμα του τμήματος “Πύργος – Καλό Νερό” μόνο δεινά μπορεί να φέρει σε Ηλεία και Μεσσηνία. Στην (απίθανη) περίπτωση που υλοποιηθεί, θα αποτελέσει μια μνημειώδη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Σε αντίθεση με το “Πάτρα – Πύργος”, αυτό το τμήμα διέρχεται από μια στενή παραλιακή ζώνη πλάτους μερικών εκατοντάδων μέτρων όπου στριμώχνονται πρωτογενής τομέας, κατοικία, τουρισμός, επαρχιακή οδός, σιδηροδρομική γραμμή και σημαντικά οικοσυστήματα. Πώς θα χωρέσει ΚΑΙ ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος χωρίς να διαλύσει Επιτάλιο, Καϊάφα, Ζαχάρω, Δάσος Ελαίας, Βουνάκι κλπ. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αλλού. Το έργο αποκλείεται να λάβει χρηματοδότηση και όσοι εξακολουθούν να το ονειρεύονται απλά χάνουν την ευκαιρία διεκδίκησης πόρων που πραγματικά χρειαζόμαστε. Ας ελπίσουμε οι κάτοικοι της Νότιας Ηλείας να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι ένας απλός, ασφαλής δρόμος που δεν θα διαταράξει την ακεραιότητα της γης», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot