FOLLOW US: facebook twitter

Γλυκάθηκαν και οι φαρμακοβιομήχανοι

Ημερομηνία: 21-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”19728″ img_size=”full”][vc_column_text]Τη σκυτάλη από τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας, με το τελεσίγραφο που παρέδωσαν προ δεκαπενθημέρου στην κυβέρνηση, παίρνει η φαρμακοβιομηχανία. Με θύματα και πάλι τους ασθενείς, οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζονται τώρα να αποσύρουν από την αγορά 500 παλιά, καταξιωμένα και οικονομικά φάρμακα, γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά…

Λίγο πριν από την κάλπη, με δύο ανακοινώσεις σε ένα δεκαήμερο, από τη μια ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και από την άλλη η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) βάζουν μπροστά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας βλέπει ότι το clawback αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου σε επίπεδα που σύντομα δεν θα είναι βιώσιμα», εκπέμπουν «σήμα κινδύνου», κάνουν λόγο για «καταστροφική υπερ-φορολόγηση» και απειλούν με την απόσυρση «500 παλιών, καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων, αφού η διατήρησή τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη».

Σύμφωνα, πάντως, με τα δημοσιευμένα στοιχεία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η αξία των φαρμάκων που διακινήθηκαν στη χώρα το 2015 έφτανε τα 5,6 δισ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκε σε 5,8 δισ. και το 2017 ήταν 5,7 δισ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με την ICAP, είναι μεσοσταθμικά 5% και το μικτό κέρδος 32%.

Απάντηση Ξανθού

«Επειδή πάντα η κινδυνολογία έχει ως στόχο τους ασθενείς, οφείλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι το υπουργείο Υγείας δεν θα επιτρέψει να μείνουν οι ασθενείς ούτε χωρίς φτηνά και αποτελεσματικά φάρμακα εγχώριας παραγωγής ούτε χωρίς πρόσβαση στις καινοτόμες και ακριβές θεραπείες», απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Αλλωστε, θυμίζει, «το σενάριο του Grexit στα φάρμακα έχει πολλαπλώς διαψευστεί τα τελευταία χρόνια επειδή υπήρξε μέριμνα ευχερούς και εγγυημένης κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών όλων των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων».

«Η καταστροφολογία των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας λίγο πριν από την έκδοση του Δελτίου Τιμών δεν αποτελεί πλέον είδηση», σημειώνει ο υπουργός και συνιστά «ειδικά αυτή την περίοδο, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία». Ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι «σε ένα τοπίο στρεβλό και προβληματικό μπαίνει σιγά σιγά τάξη. Με προβλήματα και επιβαρύνσεις, αλλά και με περισσότερη ασφάλεια για τους ασθενείς και προβλεψιμότητα για τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου».

Σε λίγες μέρες, εξηγεί, «θα έχουμε την πρώτη ανατιμολόγηση μετά την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, με βάση το νέο σταθερό και βιώσιμο πλαίσιο τιμών αναφοράς που πρόσφατα νομοθετήσαμε. Με το πλαίσιο αυτό αναμένεται να προκύψει ένα ισοζύγιο μειώσεων και αυξήσεων που θα οδηγεί σε συνολική πτωτική τάση τις τιμές και άρα σε υποχώρηση του clawback για το 2019».

Οι αριθμοί

«Η φαρμακοβιομηχανία έχει συνεισφέρει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2012-2018 σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές. Πρακτικά δηλαδή χρηματοδοτήσαμε τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών με αυτό το ποσό», είχε πει πρόσφατα (21/4) ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη Τύπου για την έκδοση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: γεγονότα και στοιχεία 2018». Για το 2018, σύμφωνα με την έκθεση, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 990 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα ο ασθενής, του οποίου η συμμετοχή δεν μπορεί να εξισώνεται με εκείνη της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, καλείται να βάλει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτεί τα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα. Για το 2018 πλήρωσε 1,640 δισ. ευρώ συνολικά! Από αυτά, 625 εκατομμύρια έδωσε συμμετέχοντας στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή για φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, και 1,015 δισ. ευρώ για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ή για φάρμακα που τα αποζημιώνει αλλά ο ασθενής επέλεξε να τα αγοράσει ιδιωτικά γιατί ο λογαριασμός έρχεται μία η άλλη.

Ο ασθενής

Ολες αυτές οι πληρωμές των ασθενών συμβαίνουν την ώρα που η δημόσια εξωνοσοκομειακή κρατική χρηματοδότηση κατά την τελευταία τετραετία παραμένει καθηλωμένη στο 1,945 δισ. ευρώ. Από τα 625 εκατομμύρια που πλήρωσε ο ασθενής για τα αποζημιούμενα φάρμακα το 2018, τα 364 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του (0%, 10%, 25%) επί της τιμής αποζημίωσης, ενώ τα 261 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης.

Σε αυτά τα 625 εκατομμύρια ευρώ προστίθεται και 1,015 δισ. ευρώ που πλήρωσε ο ασθενής εξ ολοκλήρου από την τσέπη του. Από αυτά, 265 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσε για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, 115 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα της Αρνητικής Λίστας που δεν αποζημιώνονται και 635 εκατομμύρια ευρώ για συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία όμως ο ασθενής επέλεξε να μην κάνει χρήση του ασφαλιστικού του δικαιώματος και να τα πληρώσει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του. Ο λόγος γίνεται για φάρμακα που κοστίζουν κατά μέσο όρο 7 ευρώ και που για να πάρει ο ασθενής τη συνταγή γιατρού πρέπει να πληρώσει 10 ευρώ την επίσκεψη…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia