“Γίνε δότης μυελού των οστών”!
15 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
- Υψηλά τα ποσοστά παιδικού καρκίνου στην Ηλεία
- Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα!
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου σήμερα 15 Φεβρουαρίου και η σκέψη όλων μας βρίσκεται στα παιδιά εκείνα που υποφέρουν και δίνουν μία μεγάλη μάχη για την ζωή τους. Και δυστυχώς δεν είναι λίγα. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές κλινικές.. Στην περιοχή μας, σύμφωνα με την Ογκολόγο της “Φλόγας” Δ/ντριας ΕΣΥ στο Νοσοκομείο του Ρίο κ. Αφροδίτη Γκινοπούλου σε εκδήλωση της Φλόγας στον Πύργο τον Σεπτέμβρη το 2022 “ο παιδικός καρκίνος στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Ηλεία, έχει μια αλματώδη εξάπλωση”. Όπως είχε πει δεν ξέρει αν σε αυτήν την δυσμενή εξέλιξη όπου η Ηλεία είναι πολύ επιβαρυμένη σε ότι αφορά τα κρούσματα παιδικού καρκίνου έχει συμβάλλει το μικροκλίμα της περιοχής μας, ή η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.
Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ωστόσο για την αντιμετώπισή του παιδικού καρκίνου στις ογκολογικές μονάδες, ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα των γιατρών. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Στην εξειδικευμένη μονάδα που υπάρχει στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Μαριάννα Βαρδινογιάννη «Ελπίδα» μέχρι σήμερα έχουν γίνει 520 μεταμοσχεύσεις σε 503 παιδιά. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς υπήρξε ίαση στο 55% των περιστατικών με οξεία λευχαιμία, στο 74% με λέμφωμα, στο 39% με νευροβλάστωμα, στο 72% με πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια και στο 95% με Μεσογειακή Αναιμία. Μάλιστα η κ. Γκινοπούλου είχε τονίσει ότι γι αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να υπάρχουν δότες μυελού των οστών για να χαρίσουν ζωή σε μικρά κυρίως παιδιά που παρουσιάζουν νεοπλασματικές ασθένειες.
Γίνομαι δότης μυελού των οστών και στη Ν. Μ Κρεστένων
Γι αυτό σήμερα 15 Φεβρουαρίου, σημασία έχει να στείλουμε ένα μήνυμα. Ευαισθητοποιούμαι και κινητοποιούμαι για τον καρκίνο του αίματος. Εγγράφομαι εφόσον είμαι από 18 έως 40 ετών ως Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών. Τόσο Απλά! Με μία Μπατονέτα! Γίνομαι ο Ήρωας εκατοντάδων μικρών και μεγάλων που νοσούν από καρκίνο του αίματος. Και στην σπάνια περίπτωση που βρεθώ συμβατός, προσφέρω το αίμα μου με μία μέθοδο παρόμοια της Αιμοδοσίας και σώζω ένα παιδί ή έναν ενήλικο που νοσεί από καρκίνο του αίματος.
Η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και σε συνεργασία το ΚΕΔΜΟΠ- Χάρισε Ζωή λειτουργεί ως Κόμβος εγγραφής νέων εθελοντών, από σήμερα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Όπως τονίζει και η αν Διοικητής της Ν.Μ Αριστέα Παπαδοπούλου “ Ο Εθελοντισμός για εμάς όλους είναι στάση ζωής!! Προσφέροντας γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι”!
Οι τύποι παιδικού καρκίνου
Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο.
Πάνω από το 50% των περιστατικών είναι οι λευχαιμίες και οι όγκοι εγκεφάλου, ακολουθούν τα λεμφώματα, το νευροβλάστωμα, το νεφροβλάστωμα, τα σαρκώματα των οστών και των μαλακών μορίων.
Πιθανότητες
Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι αντίστροφα ανάλογη της ηλικίας, δηλαδή:
- Από 0 ημερών έως 15 ετών είναι πιθανόν να νοσήσει 1 στα 600 παιδιά
- Από 15 έως 20 ετών είναι 1 στα 330
- Και από 20 έως 30 είναι 1 στα 250
Ο παιδικός καρκίνος είναι ένα νόσημα που μπορεί να ξεπεραστεί πλέον στις ημέρες μας και οι μέθοδοι θεραπείας που ακολουθούνται στη χώρα μας είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται διεθνώς .
«Ο καρκίνος στα παιδιά είναι ιάσιμος.[…] Στην Ελλάδα όσο περνούν τα χρόνια προσφέρουμε περίθαλψη και επιτυγχάνουμε ποσοστά ίασης και επιβίωσης ίδια με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και συμπληρώνει:
«Το 30% των παιδιών νοσούν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Η θεραπεία διαρκεί 2 χρόνια και για να πούμε ότι ένας ασθενής έχει ιαθεί, θα πρέπει οι πιθανότητες να επανέλθει η αρρώστια να είναι κάτω του 2%. Συνήθως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν 5 χρόνια εκτός θεραπείας. Δηλαδή 5+2, 7 χρόνια από την διάγνωση.»
Ποια συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε πυρετούς που επιμένουν χωρίς άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν περνούν ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα, και σε κάθε σύμπτωμα που είναι καινούργιο, ανεξήγητο και επίμονο.
Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας οτι ο παιδικός καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα! .Ταυτόχρονα όμως 7-8 παιδιά με λευχαιμία θεραπεύονται με την έγκαιρη διάγνωση , την ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ θεραπεία και με την ΠΡΟΟΔΟ της Ιατρικής. Διαρκή ζητούμενα είναι η χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, η επαρκής στελέχωση , ο εξοπλισμός των ογκολογικών μονάδων των παιδιατρικών νοσοκομείων και η διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.