FOLLOW US: facebook twitter

Γιατροί «παγιδευμένοι» σε ένα δωμάτιο απόδρασης

Ημερομηνία: 10-10-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Επιστήμη, Νέα

Φοιτητές Ιατρικής στο ΑΠΘ σχεδίασαν και ανέπτυξαν ένα escape room για τους συμφοιτητές τους προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας και μάθησης

Βρισκόμαστε στο 2040 και το ηχητικό ντοκουμέντο από το 2020 που ανακάλυψε ο εγγονός ενός «τρελού» επιστήμονα το λέει καθαρά: «…έχω κρύψει τη συνταγή της φόρμουλας και είμαι πολύ κοντά στο να βρω το αντίδοτο, αλλά δε νομίζω να προλάβω.

Ανακάλυψα μια μετάλλαξη του ιού που μπορεί να μας σκοτώσει μέσα σε μια ώρα και θα κάνω τα πάντα να μην εξαπλωθεί. Όμως χειροτερεύω και ο χρόνος μου τελειώνει. Είστε μαζί μου; Πρέπει να βρούμε τη θεραπεία…». Ακούγεται ένας ήχος από ένα φιαλίδιο που σπάει.

Ο ιός είναι ελεύθερος και πρέπει να εκκενωθεί το κτίριο…

Οι «μολυσμένοι» με τον θανατηφόρο ιό δευτεροετείς φοιτητές της Ιατρικής φοιτητές (πέντε κορίτσια και ένα αγόρι) αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους και επιδίδονται σε μια ασύμμετρη αναμέτρηση με τον χρόνο για να βρουν το αντίδοτο.

Το μόνο που έχουν στα χέρια τους είναι ελάχιστες πληροφορίες, όπως κάποιες αιματολογικές εξετάσεις ή ένα απόκομμα εφημερίδας της εποχής…!!

Δεν πρόκειται φυσικά για ένα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, αλλά για το σενάριο ενός εκπαιδευτικού escape room (δωματίου απόδρασης) για φοιτητές ιατρικής που σχεδιάστηκε από τους ίδιους τους συμφοιτητές τους και που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του πρόσφατου Aristotle Medical Forum 2023, προσφέροντας μία μοναδική βιωματική εμπειρία ψυχαγωγίας και μάθησης.

Οι συνεργάτες του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής ΠΘ, Μαρία Νικολαίδου και Νίκος Κυριακίδης

«Στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, τρέξαμε ένα χρηματοδοτούμενο έργο από Erasmus+, το ESCAPE4HEALTH (https://escape4health.eu/) με διαδικασίες και μεθοδολογία συν-δημιουργίας, το οποίο είχε επιτυχία και αξιοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Ιατρικής εκπαίδευσης.

Από αυτό προέκυψε μια ομάδα φοιτητών που σχεδίασε το δικό της escape room, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου για πρώτη φορά», εξηγεί η κα. Μαρία Νικολαίδου που είναι συνεργάτιδα του Εργαστηρίου.

Οι φοιτητές μελετούν τις αιματολογικές εξετάσεις που δείχνουν πως κάποιες τιμές είναι ανεβασμένες και κάνουν υποθέσεις.

Ταυτόχρονα πέφτει στα χέρια τους ένα απόκομμα από την εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ» που περιγράφει τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο θανατηφόρος ιός παρουσιάζοντας και φωτογραφίες από οστά ασθενών.

«Μοιάζει με τη νόσο Τακαμούρι, αλλά δεν είμαι σίγουρη», υποθέτει μια από τις φοιτήτριες. Ωστόσο η ώρα περνά και η αγωνία κορυφώνεται.

Οι φοιτητές μπορούν να ζητήσουν βοήθεια (κίτρινη ή κόκκινη κάρτα) η οποία όμως συνοδεύεται από πέναλτι στον χρόνο (2 και 4 λεπτών αντίστοιχα). Για να πάνε οι φοιτητές στο επόμενο βήμα θα πρέπει να λύσουν τον γρίφο, εν προκειμένω να βρουν το αντίδοτο, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους και τα “σημάδια” που βλέπουν μέσα στο δωμάτιο απόδρασης και να “ελευθερωθούν”, να αποδράσουν (εξού και η ονομασία escape room).

Πρωτοπόρος στην προώθηση καινοτόμων πρακτικών στην εκπαίδευση, ο Παναγιώτης Μπαμίδης, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση και επικεφαλής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, μαζί με τους συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι στα ελληνικά ΑΕΙ που δημιούργησαν δωμάτιο απόδρασης για πολυθεματική και διεπιστημονική ιατρική εκπαίδευση.

Ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής Ιατρικής Εκπαίδευση, Παναγιώτης Μπαμίδης

Τώρα αφήνει τους ίδιους τους φοιτητές να εκπαιδεύσουν τους συμφοιτητές τους.

«Θέλαμε να εκπαιδεύσουμε τους συμφοιτητές μας με έναν τρόπο πιο διασκεδαστικό και εμπνευσθήκαμε αυτό που παρακολουθείτε σήμερα το, οποίο το θεωρούμε μια καινοτόμα προσέγγιση στην ιατρική εκπαίδευση, σχολιάζει o Αλέξανδρος Νικολαίδης, ένας από τους φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ που σχεδίασαν το escape room που παρακολουθούμε.

«Εμείς το ονομάζουμε Medscape και συνδυάζουμε ιατρικές γνώσεις, κλινικές δεξιότητες, ΚΑΡΠΑ, εμβολιασμό, κ.ά», προσθέτει ο τριτοετής φοιτητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, Οδυσσέας Κόνιαρης, που είναι επίσης μέλος της ομάδας σχεδιασμού αυτού του escape room.

Έχουν περάσει ακόμη πέντε λεπτά και οι φοιτητές ανοίγουν ένα κουτί με αληθινά οστά και καλούνται με βάση τις φωτογραφίες της εφημερίδας να βρουν τη σειρά των συμπτωμάτων.

Εν τω μεταξύ ο εγγονός του «τρελού» επιστήμονα, σύμφωνα με το σενάριο, έχει φτάσει ένα βήμα πριν το θάνατο και οι συνάδελφοί του προσπαθούν εναγωνίως να τον κρατήσουν στη ζωή με ΚΑΡΠΑ, μέχρι να βρουν το αντίδοτο και να του το χορηγήσουν…

«Το καινοτόμο στο escape room είναι ότι συνδέουμε τη βιωματική μάθηση με τη ψηφιακή τεχνολογία για να προσεγγίσουμε την ιατρική εκπαίδευση. Έχουμε και σενάρια για δωμάτια απόδρασης που λαμβάνουν χώρα εξ’ ολοκλήρου σε ψηφιακό περιβάλλον. Όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και εδώ βλέπετε τη δεύτερη γενιά ειδικών που τα «τρέχει», τους ίδιους τους φοιτητές που εκπαιδεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο και που τώρα, με τη σειρά τους, εκπαιδεύουν. Έτσι η μάθηση γίνεται πιο φιλική και η γνώση πιο προσεγγίσιμη, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για το ευρύτερο κοινό.

Θα υπάρξουν και άλλες εκδόσεις τις οποίες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και απλοί πολίτες και να σκεφτούν πάνω σε αυτές με έναν τρόπο φιλικό, ψυχολογικό, ρεαλιστικό, βιωματικό», προσθέτει ο κ. Νίκος Κυριακίδης, συνεργάτης επίσης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ. Και κάπου εδώ βγαίνει και η είδηση: H πρώτη εφαρμογή ενός escape room για το ευρύ κοινό θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελόριζου 2023, στις 20-22 Οκτωβρίου.

Πηγή: dnews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot