Γιατί άνοιξαν εν κρυπτώ τον «κουμπαρά» των 37 δις;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110138″ img_size=”full”][vc_column_text]
Της Μαρίνας Αλεξανδρή
Πρώτα είπαν ότι δεν υπάρχει «μαξιλάρι». Μετά, κι όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να «σπάσει» ο κουμπαράς Τσακαλώτου για να χρηματοδοτηθούν εμπροσθοβαρή μέτρα κόντρα στην ύφεση, είπαν ότι πρόκειται για αλόγιστες και «λαϊκίστικες» προτάσεις. Το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα της Δευτέρας – «το εθνικό μας κεφάλαιο», είπε, «δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές».
Αργότερα (ξανα)είπαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα από το «μαξιλάρι» ασφαλείας γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο βάθος και ποια εξέλιξη θα έχει η ύφεση και πρέπει να κρατήσουμε τα αποθέματα ως εφεδρεία. Ο τελευταίος που το είπε ήταν ο υπουργός Οικονομικών το βράδυ της Τρίτης, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αγγίξει το cash buffer τουλάχιστον έως τον Ιούνιο. «Δεν πιέζεται ταμειακά η χώρα και φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το μαξιλάρι ούτε τον Ιούνιο», δήλωσε επί λέξει ο Χρήστος Σταϊκούρας προχθές το βράδυ στο Action 24.
Και ξαφνικά, χθες το μεσημέρι, είπαν πως το «μαξιλάρι» έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται και να αντλούνται διαθέσιμα 12 έως 14 δις. Αυτή την φορά δεν το είπαν επισήμως και επωνύμως, το είπαν με διαρροή από «κύκλους» του υπουργείου Οικονομικών. Οι οποίοι κύκλοι πληροφόρησαν την κοινή γνώμη ότι από τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει η χρησιμοποίηση του «μαλακού» μαξιλαριού – δηλαδή του τμήματος των 20 δις που είναι άμεσα διαθέσιμα. Τα υπόλοιπα, το λεγόμενο «σκληρό» μαξιλάρι των 16 δις, είναι δεσμευμένο από τον ESM για την εξυπηρέτηση του χρέους και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι ίδιοι κύκλοι ενημέρωσαν πως από το «μαλακό» μαξιλάρι αντλούνται ήδη 12 με 14 δις ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και πως τα διαθέσιμα αυτά αρκούν έως και τον Ιούλιο.
Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε – ανεπισήμως – πως χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι» που… δεν υπήρχε για να χρηματοδοτήσει μέτρα ισόποσα με εκείνα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτονταν διότι… ήταν «αλόγιστα» και «λαϊκίστικα».
Κατόπιν αυτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλλον δικαίως συμπεραίνει ότι «η ΝΔ προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ». Και πως «αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που καταθέσαμε την Δευτέρα».
Με την ερώτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων 62 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση καλείτο να απαντήσει, μεταξύ άλλων, ποιο θεωρεί ότι είναι το ορθό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που πρέπει να διατηρεί η χώρα, ποιο ήταν το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στις 25/01/2015 και ποιο στις 7/7/2019, κι εάν τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν «απαραίτητο εργαλείο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Επίσης ζητείτο να κατατεθούν επίσημα τα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και του συνόλου της γενικής κυβέρνησης όπως ήταν διαμορφωμένα στις 25/1/2015, στις 7/7/2019 και στις 20/03/2020, όπως και η εκτίμηση για το ύψος αυτών των διαθεσίμων στις 30/06/2020.
Το προφανές συμπέρασμα είναι πως από την κατάθεση των συγκεκριμένων στοιχείων θα αποκαλυπτόταν όχι μόνον ότι… υφίσταται «μαξιλάρι», αλλά και ότι χρησιμοποιείται ήδη.
Το εξίσου προφανές ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει τον «κουμπαρά» ασφαλείας εν κρυπτώ. Μια πιθανή απάντηση είναι πως ήθελε, πάση θυσία, να αποφύγει την ομολογία πως εάν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή η χώρα θα πήγαινε ολοταχώς προς την χρεοκοπία. Μια δεύτερη πιθανότητα είναι να επιδιώκει την αδιαφανή και κοινωνικά άνιση διανομή των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Οι εξηγήσεις θα δοθούν, αναγκαστικά πλέον, στη προ ημερησίας διάταξης συζήτησης που,- όπως ο ίδιος προανήγγειλε – θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το Πάσχα στη Βουλή. Διότι, αν μη τι άλλο, επίσης όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει, με πλήρη διαφάνεια, την εικόνα των δημόσιων οικονομικών”. Και να απαντήσει “γιατί δεν προχωρά στην εκταμίευση για να στηρίξει στοχευμένα τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες μόλις επανεκκινήσει η οικονομία”.
Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]