FOLLOW US: facebook twitter

Βασίλης Γιαννόπουλος: Επιβεβλημένη απάντηση για την αποκατάσταση της αλήθειας

Ημερομηνία: 11-06-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”95978″ img_size=”full”][vc_column_text]«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκπρόσωποι της εταιρείας «FARGECOHELLAS», με δημοσιεύσεις στον τύπο και δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας), επιχειρούν να παρουσιάσουν μια στρεβλή πραγματικότητα, αναφορικά με την απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.

Ειδικότερα, μέσω των δημοσιευμάτων αυτών, δημιουργείται η εικόνα ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε Ηλείας (ως αδειοδοτούσα Αρχή) αυθαιρετεί, κωλυσιεργεί αναίτια και θέτει εμπόδια στην λειτουργία της εταιρείας. Παράλληλα όμως, δίδεται η εντύπωση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δη η νέα Περιφερειακή Αρχή, κινείται εχθρικά και «διώχνει» επενδύσεις από την Δυτική Ελλάδα.

Η πραγματικότητα όμως, είναι πολύ διαφορετική.

Η «FARGECOHELLAS», Μονάδα αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής, ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 2011, με έδρα την Τ.Κ Αγίων Θεοδώρων, του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ήδη από το 2012, η εν λόγω εταιρεία, είχε απασχολήσει αρκετές φορές την Δ/νση Ανάπτυξης Ηλείας, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και τις εκάστοτε Περιφερειακές Αρχές, λόγω καταγγελιών για περιβαλλοντικές οχλήσεις και σειρά παραβάσεων, σε επίπεδο μηχανολογικών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει  να σημειωθεί ότι, συνεπεία των ανωτέρων παραβάσεων, από το 2012 έως το 2019, κατά της εταιρείας, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 158.135,65 ευρώ (ήτοι 114.785,65 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και 43.350,05 ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ενώ εκδόθηκαν και δυο αποφάσεις περί προσωρινής διακοπής λειτουργίας της.(Η πρώτη επιβλήθηκε στις 19/12/2016, με απόφαση του τότε Αντιπεριφερειάρχη, και ανακλήθηκε 10 ημέρες αργότερα, ενώ η δεύτερη επιβλήθηκε στις 20/02/2019).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη όχληση στο περιβάλλον, ώθησε την τότε Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να έχει μια εμπεριστατωμένη επιστημονικά άποψη επί του θέματος, να αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών την εκπόνηση ερευνητικού έργου με τίτλο «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΦΑΓΗΣ». Η ανάθεση αυτή, εγκρίθηκε από τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ήδη από τις αρχές του 2019. Είναι πράγματι απορίας άξιο, γιατί η «FARGECOHELLAS»,ως έχουσα έννομο συμφέρον, δεν προσέβαλε την απόφαση ανάθεσης τότε, παρά μόνο εγείρει ζητήματα αξιοπιστίας του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα και πλέον έτος μετά, και δη μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”113532″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα αποτελέσματα του ανωτέρω ερευνητικού έργου, ήταν άκρως ανησυχητικά για την δημόσια υγεία στην περιοχή. Ειδικότερα, στην τελική Έκθεση της έρευνας, μεταξύ άλλων αναφέρεται «…ενώσεις που δημιουργούνται κατά τη διενέργεια επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων, ανιχνεύονται και στον εξωτερικό αέρα των γύρω περιοχών, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το κατώφλι της οσμής. Ο χαρακτήρας της οσμής, πολλών εκ των ενώσεων αυτών, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και δύσοσμος».

Επιπλέον, γίνεται λόγος για ΚΙΝΔΥΝΟ πρόκλησης τοξικότητας, καθώς ανιχνεύθηκαν ενώσεις για τις οποίες υπάρχουν τοξικολογικά δεδομένα.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση κινδύνου για καρκινογένεση, καθόσον, από τις μετρήσεις ανευρέθηκαν δεδομένα για πιθανότητα καρκινογένεσης σαράντα (40) φορές πάνω του αποδεκτού ορίου.

Αξιολογώντας όλα τα ανωτέρω δεδομένα, κληθήκαμε ως Υπηρεσία και ως Π.Ε Ηλείας, να λάβουμε μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, πλην όμως απόλυτα δίκαιη και επιβεβλημένη για την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος υγείας των πολιτών, ενεργώντας στα πλαίσια της αρχής της πρόληψης, όπως αυτή εκφράζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως της όποιας συμβολής της σε επίπεδο τοπικής οικονομίας και συνακόλουθων αναπτυξιακών προοπτικών, θα πρέπει να αναπτύσσει την δραστηριοποίηση της με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας

Βασίλειος Κων. Γιαννόπουλος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia