FOLLOW US: facebook twitter

Χρήστος Γιάνναρος: Εξοικονομώ ή Κοροϊδία!

Ημερομηνία: 23-12-2020 | Συντάκτης:

Μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η έναρξη του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”. Οι πόροι του προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδα εξαντλήθηκαν σε δεκατρία (13) λεπτά. Οι εξαγγελίες, οι αναβολές και η διαφήμιση της κυβέρνησης για το νέο “εξοικονομώ” αποδείχθηκαν χυδαία κοροϊδία απέναντι στον λαό που ζει σε πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση, που του κόβουν το ρεύμα από τους φουσκωμένους λογαριασμούς για να καίει σόμπες και κλιματιστικά, που καίει ό,τι βρει στο τζάκι για να ζεσταθεί.

Ακόμα περισσότερο όμως, το Δεκέμβρη του 2020, σε συνθήκες πανδημίας, οι καλά θερμαινόμενοι και αεριζόμενοι χώροι κατοικίας και εργασίας, προϋποθέτουν μεγάλες ενεργειακές δαπάνες. Οι εργαζόμενοι στην καραντίνα αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τις δαπάνες θέρμανσης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού είναι τελείως αντίθετη. Το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το χώρο κατοικίας του ακόμα και σε “φυσιολογικές συνθήκες”.

Η επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης είναι ελάχιστο μέτρο το οποίο δεν απευθύνεται καν στο σύνολο του λαού καθώς μεγάλο τμήμα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις άδειες ώστε να αποκτήσει τις προϋποθέσεις για να μπει στο πρόγραμμα “εξοικονομώ” και ακόμα κι αν το κάνει είναι ερώτημα αν θα καταφέρει να πληρώσει το μέρος της δαπάνης που του αναλογεί. Είναι ούτως ή άλλως πίσω από τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες για φτηνή θέρμανση και προστασία του περιβάλλοντος.

Η δυσαρέσκεια στο κόσμο είναι έντονη. Βλέπουν παρά τα έξοδα που έκαναν να μην μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα και την ίδια στιγμή τους εκπροσώπους της ΝΔ να μιλάνε για ένα πετυχημένο πρόγραμμα. Επίσης βλέπει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζουν εμπαιγμό τη διαδικασία της χρονικής προτεραιότητας  ξεχνώντας ότι αυτοί ήταν που την πρωτοεφάρμοσαν. Η δυσαρέσκεια αυτή, οφείλει να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τον πραγματικό ένοχο, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι και που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται κυριολεκτικά, δολοφονική. Που θέλει τις λαϊκές κατοικίες έρμαιο στις επιδιώξεις τους χωρίς πραγματική αναβάθμιση. Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. Όλο το προηγούμενο διάστημα υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια πολιτική που για την κερδοφορία των ομίλων της Ενέργειας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, απολύουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, βάζουν χαράτσια στο πετρέλαιο και στο υγραέριο, πολλαπλασιάζουν το κόστος της Ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια, κινούνται απαρέγκλιτα στο δρόμο της απελευθερωμένης Ενέργειας που νομοτελειακά εκτινάσσει το κόστος για τα λαϊκά στρώματα.

*Χρήστος Γιάνναρος, Μηχανικός, Μέλος της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος