FOLLOW US: facebook twitter

Για το δημογραφικό

Ημερομηνία: 04-10-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αρκούν μια ματιά στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κι άλλη μία στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να φανεί, με σκληρό τρόπο, το πιο βαθύ -έως και υπαρξιακό πλέον- πρόβλημα της χώρας και της ελληνικής οικονομίας: το δημογραφικό.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων της περσινής χρονιάς σοκάρουν. Μια ολόκληρη πόλη 56.646 ανθρώπων είναι σαν να χάθηκε από τον χάρτη της επικράτειας.

Εξίσου βαρύ είναι και το οικονομικό αποτύπωμα της δημογραφικής κρίσης. Η μερίδα του λέοντος από τις επιπλέον δαπάνες (13,8 δισ. ευρώ) της επόμενης τετραετίας που έχουν εγγραφεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό του ασφαλιστικού. Σε ένα μικρό ποσοστό για να χρηματοδοτήσει τις αυξήσεις στις συντάξεις και σε ένα πολύ μεγαλύτερο για να καλύψει το υψηλό κύμα συνταξιοδοτήσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και συνεχίζεται ορμητικά.

Η γενιά των Baby Boomers, της εποχής που οι γεννήσεις ήταν υπερδιπλάσιες των σημερινών, αποχωρεί μαζικά από την αγορά εργασίας και εκτοξεύει τα ασφαλιστικά κόστη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot