FOLLOW US: facebook twitter

Για τη δράση “Το παιδί με την Camera”

Ημερομηνία: 10-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Στις 8 Μαΐου συμπληρώθηκε ένας μήνας από τη δημιουργία της εκπαιδευτικής δράσης “Το παιδί με την Camera”. Πρόκειται μια ακόμα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio, στις έκτακτες συνθήκες που επέβαλαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID – 19.  Ένα διαδικτυακό κινηματογραφικό εργαστήριο. Αυτή η δράση είχε στόχο  να ενεργοποιήσει και να βοηθήσει δημιουργικές πρωτοβουλίες παιδιών και νέων που υποχρεωτικά παρέμεναν αποκλεισμένα στα σπίτια, μακριά από το σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ως μέσο για την υλοποίηση του σχεδίου επιλέχθηκαν όλα τα προσφερόμενα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.  Με βάση την ξεχωριστή σελίδα μας  στο facebook Το Παιδί με την Κάμερα χρησιμοποιήσαμε παράλληλα το Instagram και το youtube. Καθημερινά οι σελίδες τροφοδοτούνταν με κείμενα αλλά και φωτογραφίες και βίντεο που ζωντάνευαν τα διαδικτυακά μαθήματα ενώ παράλληλα αναπτυσσόταν και ο διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησαν οι συνεργάτες επαγγελματίες του κινηματογράφου  που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο εδώ και χρόνια στις φυσικές δράσεις, δηλαδή τα κινηματογραφικά εργαστήρια του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio. Έγραψαν κείμενα και γύρισαν ταινιάκια – παραδείγματα, δημιουργώντας ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. H Ευαγγελία Θεμελή επικεντρώθηκε σε χρήσιμες συμβουλές σε μικρά παιδιά που ξεκινούσαν τώρα να κάνουν την πρώτη τους ταινία. Η Διονυσία Κοπανά εστίασε την προσοχή της στη δημιουργία ντοκιμαντέρ μέσα στον περιορισμένο χώρο ενός σπιτιού, ενώ ο Κυριάκος Χαριτάκης συμπλήρωνε τα παραπάνω με γενικότερες συμβουλές για τη χρήση της κάμερας, της μουσικής επένδυσης κλπ.

Αν και ο χρόνος ήταν πολύ λίγος άρχισαν να έρχονται δουλειές, μικρά βίντεο που έκαναν παιδιά αξιοποιώντας  τα ελάχιστα  τεχνικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Βέβαια τις περισσότερες θα τις δούμε στην 20η Camera Zizanio.

Επιπλέον είχαμε και τα εργαστήρια του Φεστιβάλ Ολυμπίας που κανονικά λειτουργούν την περίοδο του Φεστιβάλ κάθε Δεκέμβρη.  Τώρα, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, ανέδειξαν μια εξαιρετική δυναμική. Να ληφθεί υπ όψιν ότι οι ομάδες αυτών των εργαστηρίων δημιουργούνται μετά από κλήρωση από παιδιά διαφορετικών σχολείων και τα περισσότερα δεν έχουν προηγούμενη σχέση μεταξύ τους. Η ομάδα του Daily News, της ημερήσιας σατιρικής βιντεο-εφημερίδας του Φεστιβάλ,  αν και τώρα σκόρπια σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κατάφερε να συνεργαστεί και να φτιάξει την πρώτη coronavirus έκδοση του Daily News. Η θεατροκινηματογραφική ομάδα Cineργοί, έκανε τον άθλο να δημιουργήσει ένα βίντεο με τη συνεργασία τριάντα παιδιών! Η κάθε ομάδα έστειλε στη σελίδα μας και ένα επιπλέον βίντεο για τον τρόπο που συνεργάστηκε και τα εργαλεία που χρησιμοποίησε. Χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο κι αυτό για ομάδες παιδιών που θα ήθελαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Βέβαια δεν ξεχνάμε και την δημοσιογραφική ομάδα του Zizanio News που ανασυγκροτήθηκε και άρχισε να δημοσιεύει συνεντεύξεις από το περασμένο Φεστιβάλ, να γράφει κείμενα αλλά και να παίρνει νέες συνεντεύξεις αναζητώντας απαντήσεις στο πιο καυτό ερώτημα των παιδιών: τι θα γίνει και πως θα γίνει το επόμενο Φεστιβάλ.

Αλλά η κινητοποίηση δεν περιορίστηκε στην Ελλάδα. Η Λάουρα Γκέινορ από την Ιρλανδία, που ξεκίνησε σαν παιδί-σκηνοθέτης από την Camera Zizanio και τώρα είναι συνεργάτης του BBC και της κρατικής Ιρλανδικής Τηλεόρασης, έσπευσε να συμβάλλει στη δράση προσφέροντας συμβουλές για το γύρισμα ταινίας με κινητό τηλέφωνο. Από την Ιρλανδία επίσης ο νεαρός Sean Treacy, βραβευμένος στην Camera Zizanio, μας έστειλε ένα ευφάνταστο βίντεο που εξηγεί στους συνομηλίκους του πως μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χρόνο του αποκλεισμού γυρίζοντας ταινίες. Από την Καλιφόρνια όπου βρίσκεται το δικό μας «Ζιζάνιο», η Γεσθημανή Ρουμπάνη έστειλε ένα βίντεο κάλεσμα για συμμετοχές στην επετειακή 20η Camera Zizanio.

Την Camera Zizanio που λόγω των έκτακτων συνθηκών άνοιξε πιο νωρίς απ’ ότι συνηθίζονταν τις αιτήσεις συμμετοχής. Και είναι πολύ συγκινητική η μέχρι τώρα ανταπόκριση. Καθημερινά έρχονται ταινίες από όλες τις γωνιές του κόσμου:Κίνα, Ινδία, Ιράν, Μπάγκλαντές, Αίγυπτο, Αυστραλία, Αμερική, Αργεντινή, Ρωσία, Λετονία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα και πολλές άλλες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος