FOLLOW US: facebook twitter

Για να μην πούμε το νερό, νεράκι!!

Ημερομηνία: 27-08-2024 | Συντάκτης:

Λειψυδρία και λογαριασμοί ύδρευσης

Του Κωνσταντίνου Τσεριώνη

    Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Υδάτινων Πόρων του Δήμου Ήλιδας και παρακολουθώντας την αντίδραση ορισμένων συμπολιτών μου το απόγευμα του Σαββάτου που λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή της Τ.Κ. Δάφνης όπου βρίσκεται το κεντρικό αντλιοστάσιο νερού του Διυλιστηρίου του Φράγματος Πηνειού (κάτι που ανακοινώθηκε αμέσως από τον Δήμο Ήλιδας), μας στέρησε το νερό από τα σπίτια μας για 5 ώρες, θα ήθελα να επισημάνω πως η αγανάκτηση και η οργή είναι μεν δικαιολογημένη, γιατί βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες είναι για την εποχή πολύ μεγάλες ακόμη, αλλά η κατανόηση δε, που θα πρέπει να δείξουν και οι πολίτες είναι το α και το ω! Δεν λύνονται όλα δια μαγείας. Δεν υπάρχει χρυσό ραβδάκι στις υπηρεσίες.

     Προσωπικά ζητάω συγνώμη από τον οποιονδήποτε, επειδή μπορώ να μπω στην θέση του και να τον καταλάβω. Όμως εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως με την σημερινή Δημοτική αρχή και με τα πολλά προβλήματα του δικτύου, ότι οι διακοπές του νερού το φετινό καλοκαίρι ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές, αν αναλογιστούμε τις συνεχείς διακοπές τα προηγούμενα χρόνια με αποκορύφωμα τον περσινό Αύγουστο που η διακοπή υδροδότησης κράτησε 5-6 μέρες. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό ούτε θα συγκρίνω το τώρα με το παρελθόν ή το μελλον. Για τον λόγο αυτό ευχαριστώ από καρδιάς το λιγοστό εναπομείναν προσωπικό της υπηρεσίας των Υδάτινων Πόρων που νυχθημερόν φροντίζει έγκαιρα για να  αποκατασταθούν τυχόν βλάβες.

      Όμως εκείνο που πραγματικά με προβληματίζει και επανέρχομαι σε προηγουμένη τοποθέτηση μου είναι το θέμα της λειψυδρίας. Το σοβαρό αυτό θέμα που ενέκυψε από την παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων κυρίως 2 ετών, την έλλειψη χιονοπτώσεων και την συνεχιζόμενη ξηρασία φέρνουν σε δύσκολη κατάσταση την χώρα μας καθώς καταγράφεται έλλειμμα εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

   Τα υδατικά αποθέματα είναι ήδη πολύ περιορισμένα, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει πάρα πολύ και ήδη παρατηρούμε φαινόμενα ερημοποίησης. Το νερό στο τεχνητό φράγμα του Πηνειού έχει μειωθεί αισθητά κατι που έχει να συμβεί τουλάχιστον 30-40 έτη!

   Επικαλούμενος μαρτυρίες επιστημόνων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από καιρό επισημαίνω τις εξής:  

    Η καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου αναφέρει σε συνέντευξη της, πως σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το climatebook και λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η σελίδα από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 22 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.6 km², ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε ~9.8 km².

   Σε σύγκριση με την μέση τιμή από το 2010 η έκταση της λίμνης σήμερα είναι 35-40% μικρότερη.

    Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Νικήτας Μυλόπουλος, επισημαίνει πως βρισκόμαστε υπό την επήρεια ενός σύνθετου φαινομένου. Είναι άλλο πράγμα η λειψυδρία, άλλο η ανομβρία και άλλο η ξηρασία. Το καταπληκτικό όμως είναι , όπως επισημαίνει, πως στην παρούσα φάση συμβαίνουν και τα τρία παραπάνω φαινόμενα και αυτό είναι το πρόβλημα.

   Επειδή όμως πολλοί συμπολίτες μας σχεδόν καθημερινά διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επαρκή πίεση σε ότι αφορά στην ύδρευση της κατοικίας τους, προσωπικά εφιστώ την προσοχή μια ακόμα φορά για το άμεσο μέλλον, πως ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος και ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην σπαταλά το νερό χωρίς λόγο. Όλοι μέχρι σήμερα ελπίζαμε σε κάποιες βροχοπτώσεις που και αυτές δεν ήρθαν κι αν και τον χειμώνα που έρχεται δεν υπάρξουν το αποτέλεσμα για όλους μας θα είναι απογοητευτικό.

    Εδώ θα ρωτήσει κάποιος και τι να κάνω εγώ; Να μην ποτίσω το χωράφι μου, τις ελιές, τα κηπευτικά μου, να μην πλύνω την αυλή μου ή τις βεράντες μου;

    Και βεβαία ναι, θα πρέπει να ποτίσει και να πλύνει, όχι όμως ανορθόδοξα και καταχρηστικά.

     Προβλήματα που ανακύπτουν όμως έχουν να κάνουν κυρίως με τις καλλιέργειες και με το νερό που ο καθένας καταναλώνει χωρίς να κάνει ορθολογική χρήση.

    Μπορεί κάποιος να ποτίσει τις βραδινές, νυχτερινές ώρες και όχι μέρα μεσημέρι να ποτίζονται καλλιέργειες με πύραυλο και με θερμοκρασία 40 βαθμούς διότι το 80% του νερού χάνεται καθώς εξατμίζεται. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο σχεδιασμού και εξορθολογισμού από την επίσημη πολιτεία!

   Το πολύτιμο αυτό αγαθό το νερό χάνεται και για αυτό το μήνυμα είναι ένα: Όταν ζητάμε οικονομία στο νερό , δεν ζητάμε από τους καταναλωτές να στερηθούν το νερό. Αυτό άλλωστε είναι παράλογο!

   Ζητάμε να περιορίσουν τις ποσότητες του νερού που άδικα σε ορισμένες περιπτώσεις κατασπαταλούν.

     Τώρα όσον αφορά τους λογαριασμούς ύδρευσης στον δήμο Ήλιδας για τους οποίους υπάρχει δυσαρέσκεια λόγω δήθεν υψηλών ποσών θα ήθελα να αναφέρω πως η αδράνεια και απραξία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία για 3 ολόκληρα χρόνια δεν έστειλε λογαριασμούς στους δημότες δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς λόγους! Τα έργα στην ύδρευση και στην αποχέτευση απαιτούν έσοδα και για να μπορούμε να έχουμε νερό θα πρέπει και ο δημότης από την πλευρά του να πληρώνει ως καταναλωτής! Για την εξόφληση αυτών στις ιδιαιτέρως δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε, προσπαθούμε πιέζοντας την κεντρική εξουσία να εξασφαλίσουμε ρυθμίσεις της τάξεως των 60 δόσεων με ταυτόχρονο κούρεμα των προσαυξήσεων! Παράλληλα να τονίσω πώς στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα προταθεί η παράταση της προθεσμίας εξόφλησης αυτών καθώς δεν είναι λογικό και εύκολο να εξοφληθούν μέσα σε λίγες μέρες έως τα τέλη Αυγούστου, την στιγμή που αρκετοί συνδημότες μας δεν τους έχουν λάβει ακόμα! Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία και οι αρμόδιες επιτροπές είναι διαθέσιμες για κάθε διευκρίνιση ή απορία μπορεί να υπάρχει!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot