FOLLOW US: facebook twitter

Για μια χούφτα… κέρματα!

Ημερομηνία: 27-07-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”140720″ img_size=”full”][vc_column_text]

Αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό από 1-1-2022 που πρακτικά σημαίνει 13 ευρώ επιπλέον το μήνα!


Αύξηση με… συμβολικό ύψος δίνει η κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός
-Πενιχρή και συμβολικού τύπου αύξηση του κατώτατου μισθού που «προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων»
-Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση που προβλέπεται αγγίζει το 2% που πρακτικά σημαίνει πως από 650 ευρώ θα είναι 663. Αντίστοιχα και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

[/vc_column_text][vc_column_text]Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά… 2% για φέτος, ελπίζοντας ότι θα στείλει μήνυμα πως η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι αυτή η αύξηση δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων σπεύδοντας να δικαιολογήσει το γεγονός λέγοντας ότι «έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση έρχεται «να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού λόγω των συνθηκών της πανδημίας για να επισημάνει πως το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 8% πέρυσι αλλά και να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον «δυναμισμό» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Και στη συνέχεια εξήγησε ότι με την απόφαση επιχειρείται να σταλεί ένα διπλό σήμα. «Σήμα του κοινωνικού προσανατολισμού της πολιτικής μας» και «επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019» είπε.

Οι τρείς παράγοντες που στάθμισε το Υπ. Εργασίας

Την εισήγησή του για τα επίπεδα του κατώτατου μισθού  παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τον κατώτατο μισθό να παραμένει αμετάβλητος στα σημερινά επίπεδα των 650 ευρώ, τελικά αποφασίστηκε μικρή αύξηση του, της τάξης του 2%, στα 663 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως είχε επισημάνει ο κ. Χατζηδάκης, στην εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, στάθμιζε τρεις παράγοντες:

– Τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία.

– Τις αντοχές της οικονομίας, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την πανδημία και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες, οι οποίες και δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα.

Το ΚΕΠΕ στο πόρισμα που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας σημείωνε ότι «εφόσον αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία και αυτή καταγράψει συστηματικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κατώτατου μισθού. Την τρέχουσα περίοδο με την έντονη αβεβαιότητα που υφίσταται, ενώ η οικονομία ακόμα έχει περιορισμούς στη λειτουργία της και τα μέτρα στήριξης συνεχίζουν να υφίστανται, θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρξει κάποια επιπλέον διαταραχή στην αγορά εργασίας».

Οι προτάσεις που είχαν καταθέσει κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς:

ΓΣΕΒΕΕ: Προέχει η διάσωση των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μεταβολή που αυξάνει το κόστος λειτουργίας μπορεί να αποβεί καθοριστική τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

ΓΣΕΕ: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ φέτος και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.

ΕΣΕΕ: Ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα θα είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η βιωσιμότητα των ΜμΕ, οι οποίες είναι ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, ενώ θα επέφερε ισχυρές αναταράξεις σε θέσεις εργασίας.

ΣΒΕ: Ο κατώτατος μισθός να παραμείνει και την επόμενη χρονιά στο ύψος των 650 ευρώ, αλλά να συνοδεύεται απαραίτητα από φορολογικές ελαφρύνσεις των χαμηλόμισθων και να εξεταστούν πιθανά άλλα μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν το εισόδημά τους.

ΣΕΒ: Τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας.

ΣΕΤΕ: Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19 δεν ενδείκνυται μία αύξηση του κατώτατου μισθού το 2021.

Τράπεζα της Ελλάδος: Δεν υπάρχει περιθώριο για μία αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021.

ΙΟΒΕ: Το τρέχον επίπεδο του κατώτατου μισθού δεν είναι ούτε ιδιαίτερα χαμηλό ούτε ιδιαίτερα υψηλό. Συνεπώς, τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές μεγάλης κλίμακας.

Πηγή: newsbeast.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia