FOLLOW US: facebook twitter

Για… λίγους η εκτός σχεδίου δόμηση

Ημερομηνία: 29-01-2024 | Συντάκτης:

-Αυστηρές προϋποθέσεις φαίνεται ότι προβλέπει το νέο σ/ν

-Σημασία έχει η γρήγορη υλοποίηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων,
τονίζουν στην «Πρωινή» ο Βασίλης Παναγόπουλος και ο Χρήστος Γεωργακόπουλος

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ανάρτηση του σχεδίου νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση σε διαβούλευση αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς, καθώς οι πρώτες διαρροές διατάξεων και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις ως προς τον βαθμό διευθέτησης ενός προβλήματος που απασχολεί επί δεκαετίες την κοινωνία.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το νέο σχέδιο νόμου φέρεται να επιτρέπει τη δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, αλλά με πολύ συγκεκριμένες –και ενδεχομένως αυστηρές- προϋποθέσεις.

Τι θα προβλέπει ο νόμος

  • Ελάχιστη πρόσοψη οικοπέδου 25μ. και πλάτος δρόμου 3,5μ.
  • Δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν περιοχές που δεν έχουν ήδη οικοδομηθεί γενικά
  • Η αναγνώριση και ο προσδιορισμός του επαρχιακού δρόμου θα γίνεται μέσω αεροφωτογραφιών του 1977
  • Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και των drones θα διαπιστώνεται το έτος ανοικοδόμησης και θα ακολουθούν άμεσες κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κτισμάτων μετά το 2011
  • Όσοι τελικά εκδώσουν οικοδομική άδεια, θα καταβάλουν ένα ποσό ως εισφορά (για τη δημιουργία δικτύων ηλεκτροδότησης και γενικότερων υποδομών)

Ποια οικόπεδα θα μπορούν να χτιστούν

1.Οικόπεδα από κατατμήσεις που έγιναν από το 1985 έως και το 2003

2. Οικόπεδα προ του 1985 που βρίσκονται σε επαρχιακό δρόμο που προκύπτει από αεροφωτογραφίες του 1977

3. “Τυφλά” οικόπεδα προ του 1985 με αναγνωρισμένη “δουλεία” δηλαδή δίοδο σε δρόμο πλάτους 3.5 μέτρων

4. Οικόπεδα προ του 1985 με οικοδομική άδεια εγκεκριμένη ή αναθεωρημένη

5. Οικόπεδα ή κατατμήσεις αυτών με συμβόλαιο αγοραπωλησίας κατά την τελευταία πενταετία

Ποια οικόπεδα βγαίνουν εκτός δόμησης

1.οικόπεδα σε περιοχές κυρωμένων δασικών χαρτών

2.οικόπεδα κοντά σε ρέμα

3.οικόπεδα σε αιγιαλό ή παραλία

4.οικόπεδα σε περιοχές αποκλειστικής γεωργικής εκμετάλλευσης

5.τα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα οικόπεδα 750τμ, 1200τμ και 2000τμ που δεν έβγαλαν άδεια οικοδομής μέχρι το τέλος του 22

6.οικόπεδα σε περιοχές που διαφοροποιήθηκε το πολεοδομικό σχέδιο

7.οικόπεδα σε περιοχές natura

8.οικόπεδα σε περιοχές αποκλειστικής γεωργικής εκμετάλλευσης

9.οικόπεδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

10.οικόπεδα σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Σκυλακάκης, η προσωρινή ρύθμιση θα περιορίσει τις υφιστάμενες δυνατότητες της εκτός σχεδίου δόμησης, δημιουργώντας ασφάλεια δικαίου, καθώς αυτό που συμβαίνει, ιδίως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές οι τρέχουσες διατάξεις.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί ο οργανωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός – με τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια,– οι ορθολογικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, έρχονται να δώσουν λύσεις στις νομικές ασάφειες. Στόχος είναι να διασφαλίσουν πως ό,τι οικοδομηθεί στο μεσοδιάστημα θα γίνει με τρόπο αποδεκτό και από τον πολεοδομικό σχεδιασμό».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι είναι μεν ένα μικρό βήμα αλλά όχι τόσο τολμηρό διότι αφορά πολύ λίγες περιπτώσεις κτιρίων εκτός σχεδίου.

«Από τα όσα έχουμε δει ως τώρα, στο νομοσχέδιο φαίνεται πρόθεση να δοθούν λύσει, αλλά μάλλον αφορά λίγα οικόπεδα, με το σκεπτικό ότι θα προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός σε πρώτο επίπεδο, με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και θα υπάρξει χαρακτηρισμός των οδών. Θα περιμένουμε την ανάρτηση σε διαβούλευση όμως, για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τις προϋποθέσεις δόμησης εκτός σχεδίου, σημειώνοντας ότι ειδικά η πρόβλεψη για τη λεγόμενη «δουλεία» περιορίζει πολύ την πραγματική εφαρμοστική ισχύ της.

«Αυτό που πρέπει καταρχάς να ξεκαθαριστεί, είναι αν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις δόμησης εκτός σχεδίου για τα οικόπεδα πρέπει να ισχύουν όλες ταυτόχρονα ή αρκεί έστω μία από αυτές. Επίσης, οικόπεδα με αναγνωρισμένη “δουλεία” πριν από το 1985, δηλαδή με συμβολαιογραφική πράξη, δεν υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν, είναι ελάχιστα, άρα αυτή η διάταξη δεν είναι ρεαλιστική», εξήγησε και πρόσθεσε ότι το μείζον είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα Τοπικά Χωρικά και Πολεοδομικά σχέδια, ώστε να καθοριστούν οι χρήσεις γης και να αναγνωριστούν οι κοινόχρηστες οδοί.

«Αυτό που επίσης προβληματίζε, είναι η πρόβλεψη για επιπλέον παράβολο στην οικοδομική άδεια, διότι έχει ήδη επιβληθεί εισφορά υπέρα πράσινου ταμείου για εκτός σχεδίου και εκτός ΖΟΕ δόμηση» ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia