FOLLOW US: facebook twitter

Για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο 15μερο φοβούνται οι επιστήμονες

Ημερομηνία: 07-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας εκφράζουν οι ειδικοί εκτιμώντας πως ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, οπότε και αναμένεται να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των πολιτών κατά τις γιορτές.

«Όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό» σχολίασε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, όλοι «το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.

Γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση συνεχώς και ανάλογα παίρνονται αποφάσεις, επεσήμανε η καθηγήτρια, ενώ ανέφερε πως ο εμβολιασμός εξελίσσεται καλά στη χώρα μας. «Μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε», εκτίμησε.  «Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας.», τόνισε η καθηγήτρια.

«Διπλή η αύξηση από την χαλάρωση της Πρωτοχρονιάς»

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός πιο αυστηρού lockdown, εκτιμώντας ότι η εορταστική περίοδος που αφήνουμε πίσω μας θα επιβαρύνει την επιδημιολογική εικονα της χώρας.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, το υπάρχον καθεστώς δεν παραπέμπει σε lockdown καθώς «ο κόσμος είναι έξω», ενώ σχολιάζοντας την πορεία του ιού στη χώρα μας υποστήριξε ότι δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. «Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων.Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενη στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, ο οποίος πέφτει με εξαιρετικά αργούς ρυθμους, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι ο αριθμός τους δεν μπορεί να πέσει όταν πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες μέσα στις μονάδες. Πρόσθεσε επίσης ότι εφόσον αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα θα είναι δύσκολα.

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δεκαπέντε μέρες και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του να μην χρειαστεί ένα πιο αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου. «Θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή. «Η πορεία θα μας δείξει προς τα πού θα πάμε», σημείωσε.

Στον «πάγο» το click away;

Επιφυλάξεις έχουν αρχίσει να εκφράζουν οι ειδικοί και για την λειτουργία του click away, η αναστολή του οποίου είναι προσωρινή όπως υποστήριξε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, από την Δευτέρα το σύστημα θα επανέλθει.

«Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα», εξήγησε.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος