FOLLOW US: facebook twitter

Για 57 ημέρες αυτό το φθινόπωρο, η Γη θα έχει ένα δεύτερο φεγγάρι

Ημερομηνία: 22-09-2024 | Συντάκτης:

Αυτό το φθινόπωρο, μια “μίνι σελήνη” θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Τι ακριβώς θα είναι και πόσο θα κρατήσει η παρουσία της

Για τους επόμενους δύο μήνες, ένα ασυνήθιστο αντικείμενο, στο μέγεθος περίπου ενός λεωφορείου, θα περιστρέφεται πάνω από τα κεφάλια μας. Πρόκειται για ένα δεύτερο “μίνι φεγγάρι”.

Ειδικότερα, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου, ένας διερχόμενος αστεροειδής θα έλκεται από τη βαρύτητα της Γης, πριν επιστρέψει στη φυσιολογική του τροχιά γύρω από τον ήλιο. Αντικείμενα που αιχμαλωτίζονται προσωρινά από τη βαρυτική μας δύναμη είναι γνωστά ως “μίνι σελήνες”. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, που ονομάζεται 2024 PT5, προήλθε από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna κοντά στον ήλιο μας, περίπου 93 εκατομμύρια μίλια μακριά.

Το “δεύτερο φεγγάρι”, σύμφωνα με την Washington Post, δεν θα είναι ορατό χωρίς επαγγελματικό τηλεσκόπιο. Με μήκος 10 μέτρα, η “μίνι σελήνη” είναι πολύ μικρή για να είναι ορατή με γυμνό μάτι, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν αυτόν τον μικρό βράχο.

«Τέτοια θεάματα πρέπει να συμβαίνουν πιο συχνά. Απλώς είναι δύσκολο να ανιχνευτούν», δήλωσε ο Derek Richardson, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Ο αστεροειδής 2024 PT5 ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο από ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για εισερχόμενους αστεροειδείς, το Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS). Το σύστημα αυτό σαρώνει αυτόματα τον ουρανό, αρκετές φορές κάθε βράδυ, αναζητώντας κινούμενα αντικείμενα.

Οι ερευνητές έγραψαν σε πρόσφατη μελέτη ότι ο αστεροειδής αναμένεται να διαγράψει μια «πορεία σε σχήμα πετάλου» γύρω από τη Γη τους επόμενους δύο μήνες. Αφού ολοκληρώσει αυτή τη διαδρομή, θα παραμείνει στη “γειτονιά” της Γης μέχρι τον Ιανουάριο. Μετά από αυτό, θα εξαφανιστεί μέχρι το 2055.

Δεν έχουν ανακαλυφθεί πολλές “μίνι” ή “προσωρινές” σελήνες γύρω από τη Γη, ανέφερε ο Richardson, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη. Τουλάχιστον δύο άλλα σύντομα περιστατικά το 1991 και το 2022 έχουν τεκμηριωθεί σε επιστημονικές μελέτες, αλλά πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα που δεν έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία.

Αναδημοσίευση από news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot