FOLLOW US: facebook twitter

«Γενική επιστράτευση» ενόψει καύσωνα – Έκτακτες συσκέψεις σε Πύργο, Ολυμπία και Κρέστενα

Ημερομηνία: 29-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116787″ img_size=”full”][vc_column_text]

-«Τριάρι» και σήμερα στην Ηλεία, τι επισημαίνει ο μετεωρολόγος Θοδ. Κονδύλης

Κατάσταση… επιστράτευσης θυμίζει η Ηλεία, ειδικά στο νότιο τμήμα, καθώς οι πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών και ο καύσωνας που έρχεται, έχουν θέσει σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις και τις υπηρεσίες των δήμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πιθανά συμβάντα πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως αποτυπώνεται στον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, οι επόμενες ημέρες απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα, καθώς η Ηλεία παραμένει σε κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή). Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”112183″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κονδύλης (ileiakairos.gr) τόνισε πως απαιτείται πολλή προσοχή από σήμερα ως την Παρασκευή λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών και χαμηλής υγρασίας.

«Σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία την Τετάρτη, με κορύφωση της θερμής μεταφοράς την Πέμπτη και την Παρασκευή όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς.Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύεται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας και σε συνδυασμό με τον θερμικό άνεμο που θα φτάνει σε ριπές και τα 5 μποφόρ, δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον εύκολης ανάφλεξης και γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών. Πάντως, οι συνθήκες αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες αλλά είναι συνήθεις στην περιοχή μας για τον κίνδυνο. Ο θερμικός άνεμος δεν διαρκεί πάνω από 7 ώρες στο 24ωρο 12:00-19:00, εξασθενεί αργά το απόγευμα και αλλάζει διεύθυνση κατά την διάρκεια της νύχτας, επιτρέποντας τον έλεγχο των συμβάντων», αναφέρει στην πρόβλεψή του.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116790″ img_size=”full”][vc_column_text]Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητος ο αναπροσανατολισμός ως προς τη αντιμετώπιση των συμβάντων.

«Διαβάζοντας στον τοπικό Τύπο για την έξαρση των δασικών πυρκαγιών στην Ηλεία παρατηρώ ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε λάθος δρόμο όσον αφορά τον μετριασμό του φαινομένου.Η Ηλεία χρειάζεται στρατηγικές μετριασμού πυρκαγιών εξ αμελείας.Εξετάζοντας την εμπειρία του παρελθόντος το πρόβλημα της ευπάθειας της Ηλείας στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών έγκειται στην αντίληψη των πολιτών, αλλά και της πολιτείας που έχει σχέση με την επίσης αντίληψη αξιωματούχων, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενημέρωση και επικοινωνία του κινδύνου και γενικότερα την εκπαίδευση, με την εμπειρία του 2007 να έχει μπει στην λήθη, και όποιος δεν μαθαίνει από το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

»Η έξαρση της Κυριακής έχει να κάνει με την αυξημένη αγροτική και όχι μόνο δραστηριότητα στο ύπαιθρο λόγω ημέρα αργίας, σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή περιεχόμενη υγρασία της νεκρής – λεπτής – καύσιμης ύλης που παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάφλεξη και συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς.

»Η έξαρση δεν συνεχίστηκε τη Δευτέρα, ο λόγος είναι γιατί μειώνεται σημαντικά η δραστηριότητα στο ύπαιθρο, ενώ η αυξημένη υγρασία αέρα που παρατηρήθηκε και κατά συνέπεια της νεκρής – λεπτής – καύσιμης ύλης μειώνουν την πιθανότητα ανάφλεξης. Πολλή προσοχή χρειάζεται Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών και χαμηλής υγρασίας, ο άνεμος μου είναι “αδιάφορος”, με το πλούσιο φορτίο των δασικών καυσίμων και το έντονο ανάγλυφο που παρουσιάζει η περιοχή να αποτελούν τους κρίσιμους παράγοντες» επισήμανε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116786″ img_size=”full”][vc_column_text]Έκτακτες συσκέψεις σε Πύργο, Ολυμπία και Κρέστενα

Σε ρυθμό… πυρκαγιάς κινήθηκαν και χθες οι δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, υλοποιώντας συσκέψεις για να επιτευχθεί συντονισμός και να είναι όλοι ενήμεροι για το πλάνο αντιμετώπισης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στην αρχαία Ολυμπία,ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, επέστησε την ιδιαίτερη προσοχή των κατοίκων, μιλώντας σε έκτακτη σύσκεψη με τους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Παρασκευής.

Ο κ. Γεωργιόπουλος αρχικά συνεχάρη τους προέδρους για την πολύτιμη συμβολή τους τόσο στην αντιπυρική θωράκιση, όσο και στην αντιμετώπιση της πρόσφατης καταστροφής. Ενημέρωσε τους προέδρους για τις κατευθύνσεις που δόθηκαν σε σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω θωράκιση του τόπου στο ενδεχόμενο νέας πυρκαγιάς. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση τέτοιων ραγδαία εξελισσόμενων φαινομένων απαιτεί σχέδιο που πρέπει να τηρείται από όλους.

Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα απόλυτης ετοιμότητας, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα που οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών, με ξηρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. «Θα πρέπει να προσέξουμε, κυρίως τις επόμενες ημέρες που η ατμόσφαιρα θα μοιάζει με “πυρίτιδα” να αποφεύγεται κάθε ενέργεια, κυρίως σε αγροτικές εργασίες και κάθε χρήση φωτιάς, ακόμη και στην αυλή του σπιτιού μας. Οποιοσδήποτε προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να καταγγέλλεται», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, καταλήγοντας: «Η Ηλεία πριν από μερικά χρόνια είχε ζήσει μια μεγάλη τραγωδία. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης που έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, εξέφρασε την ανάγκη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης αλλά και της στενότερης συνεργασίας των προέδρων και των ομάδων πυρασφάλειας με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, ιδίως σε περιπτώσεις εμφανών εμπρησμών. Έδωσε έμφαση στην ετοιμότητα του Δήμου για επέμβαση σε κάθε περιστατικό ενώ ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το Δασαρχείο για διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας ζήτησε από τους προέδρους την καταγραφή ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που θα απαιτηθεί μαζική μετακίνησή τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως και άλλα μέτρα (χώρους συγκέντρωσης, δεξαμενές νερού, διόδους διαφυγής). Επεσήμανε την δυνατότητα διάθεσης λεωφορείων από τον Δήμο για μετακίνηση πολιτών, όπως και μηχανοκίνητων μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος συνεχάρη τους προέδρους για την ετοιμότητα και την ευσυνειδησία που επέδειξαν τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι και δική τους ευθύνη, και ότι η σωστή προετοιμασία είναι το πρώτο ζητούμενο. Τοποθετήθηκε επίσης και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γιώργος Καρανικολός, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των ομάδων πυρασφάλειας κάθε Κοινότητας και ενημερώνοντας για την ειδική πλατφόρμα που ετοιμάζει ο Δήμος για την ειδοποίηση των δημοτών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ακολούθησε διάλογος με τους προέδρους των Κοινοτήτων οι οποίοι επεσήμαναν προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως με διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών αλλά και με περιπτώσεις οικοπέδων που παραμένουν ακαθάριστα, παρά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους ιδιοκτήτες τους. Να σημειώσουμε ότι στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, είχαν πραγματοποιηθεί άλλες δύο συναντήσεις με προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με θέμα την λήψη μέτρων κατά των πυρκαγιών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116788″ img_size=”full”][vc_column_text]Στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων η δημοτική αρχή έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες και τις εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι άπαντες έτοιμοι αν προκύψει συμβάν πυρκαγιάς. Χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τους προέδρους όλων των κοινοτήτων, προκειμένου να δοθούν νέες επικαιροποιημένες αναλυτικές οδηγίες για την πρόληψη και την προστασία τους, καθώς και για το πώς θα πρέπει να κινηθούν αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννης Δάγκαρης, τόνισε στην Πρωινή ότι ο δήμος είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, σημειώνοντας πως όλοι οι πολίτες οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να μην προβαίνουν σε εργασίες που είναι μπορεί να εξελιχθούν σε αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116789″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως ανέφεραν στην Πρωινή στελέχη της Πυροσβεστικής, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μέσα σε 10 μέρες έχουν καταγραφεί τέσσερα συμβάντα πυρκαγιάς από αμέλεια στη νότια Ηλεία, διότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είναι δύσκολος ο Αύγουστος. Μια σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι πως αρκετά οικόπεδα έμειναν ακαθάριστα λόγω κορονοϊού, με συνέπεια αρκετοί ιδιοκτήτες είτε να τα έχουν εγκαταλείψει είτε να επιχειρούν αυτήν την περίοδο τέτοιες εργασίες, οι οποίες είναι επιφοβες. «Ο τόπος είναι μπαρούτι», ήταν η χαρακτηριστική φράση που εκστόμισαν τουλάχιστον δύο πυροσβέστες, εξηγώντας την κατάσταση στην «Πρωινή».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot