FOLLOW US: facebook twitter

Γενάρη ξεκινούν τα έργα στην Πατρών-Πύργου: Πιο κοντά από ποτέ η κατασκευή της Ολύμπιας Οδού

Ημερομηνία: 05-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Σαφή χρονοδιαγράμματα από τον Υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζη στους Ηλείους

 

Αισιόδοξα, για πρώτη ίσως φορά, είναι τα μηνύματα για την Πατρών- Πύργου από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, καθώς στη σύσκεψη με τους φορείς της Ηλείας και της Αχαΐας έδωσε σαφή χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των εργασιών του νέου αυτοκινητόδρομου, τοποθετώντας την εγκατάσταση των εργοταξίων το Γενάρη. «Το υπουργείο συμμερίζεται –στην πλειοψηφία τους- τις θέσεις των φορέων της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας.  Σύντομα, στις αρχές του έτους, επιτέλους οι Ηλείοι θα δουν αυτό που χρωστά η πολιτεία στην Ηλεία να υλοποιείται, την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, που τον αντιμετωπίζουμε ως ενιαίο έργο, Πάτρα-Πύργος, και ως τον Δεκέμβριο να υλοποιείται ο διαγωνισμός για το Πύργος-Καλό Νερό» δήλωσε ο Υπουργός.

Στην ενημέρωση του, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εγκρίνει την 5η εργολαβία (Βάρδα- Σαγέικα) και τις επόμενες ημέρες προχωρά η διαδικασία και για τα υπόλοιπα τμήματα που αφορούν την Αχαΐα και συγκεκριμένα την 6η εργολαβία Σαγέικα- Κάτω Αχαΐα, την 7η Κάτω Αχαΐα- ΒΙΠΕ και την 8η ΒΙΠΕ- Μιντιλόγλι.

Όσον αφορά τα τμήματα της Ηλείας, τόνισε ότι μέχρι τέλος του μήνα, αναμένεται η έγκριση της 4ης εργολαβίας (Κυλλήνη- Βάρδα) και αυτή τη βδομάδα θα κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η 1η εργολαβία που αφορά το τμήμα Πύργος- Δουνέικα, υποστηρίζοντας μάλιστα ως χρόνο έγκρισης το τέλος του μήνα. Οι υπογραφές των συμβάσεων για τις εργολαβίες αυτές προβλέπονται μέσα στο Δεκέμβρη οπότε τα πρώτα εργοτάξια αναμένεται να στηθούν με τη νέα χρονιά, στα μέσα του Ιανουαρίου.

Οι καθυστερήσεις, εμφανίζονται- όπως άλλωστε ήταν γνωστό- στη 2η και 3η εργολαβία που αφορούν στα τμήματα Δουνέικα – Αμαλιάδα και Αμαλιάδα – Κυλλήνη καθώς προσφυγές και ενστάσεις από τις εταιρείες που αποκλείστηκαν λόγω ανεπαρκούς αιτιολόγησης των εκπτώσεων, θα απαιτήσουν περίπου τέσσερις μήνες για να φτάσουν στο προσυμβατικό έλεγχο. Εξαιτίας αυτού, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι υπάρχουσες εργολαβίες μια- μια, πηγαίνοντας στη Βουλή μετά την έγκριση τους, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσουν τα έργα. Αν και εκτιμάται ότι οι ενστάσεις δεν έχουν τύχη δικαίωσης, χρονικά η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει λήξει το Μάρτιο για το σύνολο του έργου, οπότε την περίοδο αυτή θεωρείται πως θα είναι υπό κατασκευή το σύνολο του φυσικού αντικειμένου.

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης, ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα, θα δημοπρατηθεί το τμήμα Πύργος- Καλό Νερό, ύψους 20 εκ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υποδομών στην έναρξη της σύσκεψης έκανε για ακόμα μια φορά αναφορά στους λόγους που κρίθηκε αναγκαία η κατάτμηση του έργου ενώ άσκησε και σκληρή κριτική στους Ηλείους βουλευτές Κώστα Τζαβάρα και Γιάννη Κουτσούκου για όλα όσα επικοινωνούν, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το σημαντικό αυτό έργο.

Α. Κατσιφάρας: «Δεσμεύσεις για έναρξη έργων τον Ιανουάριο»

«Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της έγκρισης των εργολαβιών που έχουν ολοκληρωθεί διαγωνιστικά, ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας της συμβασιοποίησης και ο Ιανουάριος ο μήνας της εγκατάστασης των εργολάβων, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η πίεση για τις άλλες δύο εργολαβίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τον πιο γρήγορο χρόνο και βαθμό ευθύνης που χρειάζεται. Έχουμε πολύ ψηλά την πολιτική διεκδίκηση για το σύνολο της Ολυμπίας Οδού, για αυτό και θέσαμε το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος για όλο τον δρόμο ως την Τσακώνα» επισήμανε μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Γ. Γεωργιόπουλος: «Συγκρατημένη αισιοδοξία»

«Έχουμε μια εντολή από τον λαό της Ηλείας, από τον οποίο λείπει αυτό που έχουν όλοι οι άλλες περιοχές της χώρας στην Ελλάδα, δηλαδή έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Εμείς θα διατυπώνουμε ευθαρσώς την άποψή μας για το καλό του έργου. Οι εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν διότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο υπουργός και οι υπηρεσίες μάς έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής έναρξης όλων των εργασιών ως τα μέσα της άνοιξης. Αυτό μας δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε κάθε περίπτωση, το παρατηρητήριό μας, όπως αποφασίστηκε και ορίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα καταγράφει κα θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου. Σε κάθε περίπτωση, έστω και με τον τρόπο αυτό,  μας ενδιαφέρει το έργο να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο αντιπεριφερειαρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος.

Χρ. Χριστοδουλόπουλος: «Ξεκαθάρισαν τα πράγματα»

«Μετά τη συνάντηση ξεκαθαρίστηκαν κάποια πράγματα για τις δύο εργολαβίες, όπου δεν μπόρεσαν ο 1ος και ο 2ος να αιτιολογήσουν την έκπτωση και πήγαν στον 3ο. Οι υπηρεσίες μάς ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δικαιωθούν οι προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που θα κατατεθούν από τους πρώτους δύο, διότι έχουν ατράνταχτα στοιχεία. Πήραμε την απάντηση ότι μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες θα θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα και στα δύο αυτά τμήματα, που είναι στα όρια του δήμου μας, κάτι που ως τώρα ήταν μετέωρο. Για αυτό υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Για τις άλλες εργολαβίες μάς διαβεβαίωσαν ότι σε έναν μήνα το πολύ θα έχουν εγκριθεί όλες και στη συνέχεια από τη Βουλή, επομένως θα μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις και Γενάρη με Φλεβάρη θα έχουμε εργοτάξια στην περιοχή. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά για να δούμε πότε θα σταματήσει ο φόρος αίματος που πληρώνει η Ηλεία και ένα τμήμα της Αχαΐας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος