FOLLOW US: facebook twitter

Γάζα: Ισραηλινά τανκς στις πύλες δύο νοσοκομείων της Χαν Γιουνίς

Ημερομηνία: 22-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Κόσμος, Νέα
Φωτογραφία: Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας / Reuters

Οι κάτοικοι ανέφεραν βομβαρδισμούς από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, τους πιο έντονους από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην κύρια πόλη της νότιας Γάζας και έφτασαν τις πύλες δύο νοσοκομείων της νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτά.

Οι αιματηρές μάχες κατά τον πρώτο μήνα του έτους στον παλαιστινιακό θύλακο έπληξαν περιοχές που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Οι κάτοικοι ανέφεραν βομβαρδισμούς από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, τους πιο έντονους από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στη Χαν Γιουνίς από τα ανατολικά. Βιντεοσκοπημένες εικόνες έδειχναν πολίτες να περιπλανώνται σε μία πόλη-φάντασμα, γεμάτη σκηνές και ρούχα που κρέμονταν σε σχοινιά, ενώ ακούγονταν πυρά και καπνός υψωνόταν στον ουρανό.

«Αρχηγείο» της Χαμάς

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση την περασμένη εβδομάδα για να καταλάβει την πόλη Χαν Γιουνίς, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως αρχηγείο της Χαμάς που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Η νεότερη φάση του πολέμου έχει φέρει τις μάχες βαθύτερα, σε περιοχές του θυλάκου που ασφυκτιούν από πλήθος εκτοπισμένων οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο σε αυτές.

Από τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25.295 άνθρωποι από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

Η πλειονότητα των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας είναι πλέον εγκλωβισμένοι σε δύο πόλεις, την Ντέιρ Αλ Μπαλάχ και τη Ράφα, βόρεια και νότια της Χαν Γιουνίς, αντίστοιχα, όπου στριμώχνονται σε δημόσια κτίρια και σε τεράστιους καταυλισμούς.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι είχε χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό της στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς, βάση του οργανισμού διάσωσης, ενώ τα ισραηλινά τανκς βρίσκονταν ακριβώς έξω από το νοσοκομείο.

Πιο δυτικά, τα προελαύνοντα ισραηλινά τανκς είχαν φτάσει για πρώτη φορά σε περιοχή κοντά στη μεσογειακή ακτή, αποκλείοντας το νοσοκομείο Αλ Κχάιρ και θέτοντας σε κλοιό το κοντινό πανεπιστήμιο Αλ Ακσα, το οποίο ήταν επίσης γεμάτο με χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες.

Στο νοσοκομείο Νάσερ, το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο που είναι ακόμη προσβάσιμο στη Χαν Γιουνίς και το μεγαλύτερο που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Γάζα, σύμφωνα με αναφορές, το τμήμα τραυμάτων είναι υπερπλήρες. Ασθενείς νοσηλεύονται στο πάτωμα και στους διαδρόμους.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20 σοροί είχαν φθάσει εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανέμεναν πολύ περισσότερες αργότερα, καθώς τα τανκς στους δρόμους δυσκόλευαν τους διασώστες να τα ανασύρουν.

«Η κατοχή εξαπέλυσε εν μία νυκτί έναν άνευ προηγουμένου χερσαίο και αεροπορικό πόλεμο στη Χαν Γιουνίς. Ανθρωποι έχουν παγιδευτεί σε διάφορα σημεία, άλλοι μεταφέρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες με γαϊδούρια», δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου Νάσερ, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του από φόβο για αντίποινα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασραφ Αλ-Κίντρα ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που έχουν στοχοποιηθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Πηγή: Κathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος