FOLLOW US: facebook twitter

Γάζα / Εκατόμβες νεκρών από την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης – Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Ημερομηνία: 02-12-2023 | Συντάκτης:
EPA/ATEF SAFADI

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, μετά τη μη ανανέωση της εκεχειρίας που έλήξε το πρωί της Παρασκευής, πλήττοντας περιοχές σε ολόκληρο τον θύλακα.

Οι διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία συνεχίζονται, λέει ο διαμεσολαβητής του Κατάρ, ενώ, ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ζητά εκ νέου κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη περιοχή «περιβάλλονται από ασθένειες, καταστροφή και θάνατο».

Συνολικά 240 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, έχουν σκοτωθεί και εκτοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA).

Στοιχεία από τα νοσοκομεία της Γάζας ανέφεραν ότι έχουν παραλάβει τις σορούς 178 ανθρώπων από τις 8 το πρωί της Παρασκευής, εκτός από τουλάχιστον 600 τραυματίες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Παρασκευή, το νοσοκομείο Kamal Adwan στην πόλη Beit Lahia, στα βόρεια, δέχθηκε περισσότερα από 54 πτώματα.

Οι σοροί 30 ανθρώπων, κυρίως παιδιών και γυναικών, που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο των Βαπτιστών στη Γάζα.

Νοσοκομεία στον νότο δέχθηκαν επίσης δεκάδες θύματα.

Ισραηλινός στρατός: «Χτυπήσαμε πάνω από 400 στόχους»

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε περισσότερους από 400 στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ άλλων στη νότια περιοχή Χαν Γιουνίς, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες εκκενώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Εκεί, ο στρατός δήλωσε ότι διεξήγαγε κατά τη διάρκεια της νύχτας μια «επίθεση μεγάλης κλίμακας» πλήττοντας περισσότερους από 50 στόχους. Οι ναυτικές του δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στην περιοχή με «όπλα ακριβείας», όπως είπε, που στόχευαν σε υποδομές που συνδέονται με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από το Χαν Γιουνίς καθώς επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Είπε στους πολίτες να μετακινηθούν νότια προς τη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Διπλωματία και διαδηλώσεις

Με την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης, επαναενεργοποιούνται και οι διπλωματικές κινήσεις, αλλά και οι διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, στο Τελ Αβίβ, το Σάββατο, οι οικογένειες των εναπομεινάντων αιχμαλώτων αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπάς.

Στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα.

Γερμανικές και αραβικές οργανώσεις της κοινωνίες πολιτών διοργανώνουν διαδήλωση στη γερμανική πόλη Ντίσελντορφ.

Περισσότερες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο Βέλγιο, την Ισπανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΟΗΕ: Ο λαός της Γάζας δεν έχει ασφαλές μέρος να ζήσει

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Martin Griffiths δήλωσε ότι με την αναζωπύρωση των μαχών, οι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν ασφαλές μέρος να πάνε και πολύ λίγα για να επιβιώσουν.

Ενώ η περασμένη εβδομάδα μας έδωσε μια γεύση του τι μπορεί να συμβεί όταν τα όπλα σιωπούν, η κατάσταση στο Χαν Γιουνίς σήμερα είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν δεν σιωπούν, είπε.

«Τις τελευταίες επτά ημέρες απελευθερώθηκαν όμηροι, επανενώθηκαν οικογένειες και περισσότεροι ασθενείς έλαβαν κάποια ιατρική φροντίδα», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Ο όγκος της βοήθειας προς και μέσω της Γάζας αυξήθηκε. Και παρόλο που ίσα – ίσα που άγγιξε την επιφάνεια των αναγκών των ανθρώπων, επέτρεψε στις υπηρεσίες βοήθειας να παράσχουν κάποιες βασικές προμήθειες, να φτάσουν σε περιοχές που ήταν αποκομμένες για εβδομάδες και να προσφέρουν κάποια ανάπαυλα σε βαθιά τραυματισμένες οικογένειες», πρόσθεσε.

«Σήμερα, μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν. Οι οικογένειες ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν, και πάλι. Οι ελπίδες διαψεύστηκαν», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot