FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Σταθάκης: «Πράσινη μετάβαση και διπλασιασμός πόρων για τους αγρότες»

Ημερομηνία: 07-06-2024 | Συντάκτης:

Ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς μιλάει στην «Πρωινή»

Επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης και διπλασιασμό του προϋπολογισμού για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου προτείνει για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα, εξηγεί γιατί η εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο είναι πλέον ξεπερασμένο σχέδιο και υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης της Νέας Αριστεράς για να υπάρχει αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Απέναντι στη ρητορική της «χαμένης ψήφου» για τη Νέα Αριστερά ποιο είναι το επιχείρημά σας για να σας ψηφίσουν οι πολίτες;

Δεν είναι χαμένη η ψήφος στη Νέα Αριστερά, γιατί οι προτάσεις και οι σκέψεις της ΝέαςΑριστεράς αυτή τη στιγμή είναι ο κύριος πόλος αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά στα θέματα της οικονομίας που είναι και τα πιο βασικά και σκληρά για τους Έλληνες πολίτες.Προφανώς υπάρχει ένα πολιτικό κενό στην αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και η ενίσχυση της ΝέαςΑριστεράς είναι ένα βήμα προκειμένου να ανασυγκροτηθεί ένας πόλος στην ευρύτερη κεντροαριστερά ο οποίος θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί στις επιλογές της κυβέρνησης.

Σήμερα, το 2024, τι πρέπει να κάνουμε με τα κοιτάσματα στο Κατάκολο, που είναι ώριμα ως προς την άντλησή τους;

Τίποτα δεν θα κάνουμε και δεν πρέπει να κάνουμε για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Η εξερεύνηση φυσικού αερίου, που ήταν το επίμαχο θέμα,  αφορούσε την ευρωπαϊκή στρατηγική της πράσινης μετάβασης που στηριζόταν στο ρώσικο φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μια πολιτική διαφοροποίησης των πηγών προέλευσης φυσικού αερίου και ενθάρρυνε την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, όπου είχαν βρεθεί τα πολύ μεγάλα κοιτάσματα της Αιγύπτου, τα μικρότερά του Ισραήλ και της Κύπρου.

Άρα η αξιοποίηση του φυσικού αερίου είχε νόημα για όσο καιρό η «πράσινη» μετάβαση στηριζόταν στο φυσικό αέριο. Μετά την ενεργειακή κρίση, αυτή η στρατηγική κατέρρευσε. Τώρα πάμε σε άλλο μοντέλο πράσινης μετάβασης, που δεν θα στηρίζεται στο φυσικό αέριο, αλλά στην αποθήκευση, το υδρογόνο κλπ.  Αυτό σημαίνει πως το φυσικό αέριο εντάσσεται πλέον -όπως και το πετρέλαιο και ο άνθρακας- στη γρήγορη αποκλιμάκωση. Η αξιοποίηση υδρογοναθράκων στην Ελλάδα είχε νόημα το2014 , το 2015 και το 2016, όταν χαράχθηκε η στρατηγική αυτή, σήμερα όχι. Το ίδιο λέω και στους φίλους μου τους Κρητικούς για τα δύο μεγάλα κοιτάσματα.

Η Ηλεία είναι από τις πρώτες περιοχές ευρωπαϊκά που βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με πολύμηνη ξηρασία και ακραίους καύσωνες, πυρκαγιές και καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον. Υπάρχει τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς να θιγεί η οικονομική ανάπτυξη;

Η αντιπαράθεση Δεξιάς και Αριστεράς -με την ευρεία έννοια- σήμερα στην Ευρώπη είναι αν θα πρέπει να περικόψουμε την «πράσινη» μετάβαση επειδή δεν έχουμε λεφτά για να στηρίξουμε τους αγρότες και όλους αυτούς που εκ των πραγμάτων χρειάζονται στήριξη στην πράσινη μετάβαση. Η θέση της Αριστεράς είναι να επιταχύνουμε την «πράσινη» ανάπτυξη και να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό της Ευρώπης και να δανειστεί η Ευρώπη όπως δανείστηκε με το ταμείο ανάκαμψης, διότι η κλιματική κρίση δεν μπορεί να περιμένει. Οι καταστροφές είναι πλέον διαδοχικές και στην Ελλάδα, μετά τη Θεσσαλία, και σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι το επίμαχο θέμα. Η θέση μας είναι το πεδίο σύγκρουσης και πρέπει να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση βρίσκοντας τους αναγκαίους πόρους για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή. Η Ελλάδα με την μικρή και μεσαία αγροτική οικονομία έχει τεράστιο μέλλον εάν προχωρήσουμε με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει. Θα ωφεληθούμε πάρα πολύ, θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και θα ενισχυθεί η ελληνική γεωργία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot