FOLLOW US: facebook twitter

Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών περιηγήσεων από σήμερα στον Πύργο παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου

Ημερομηνία: 02-11-2018 | Συντάκτης:

Αντίστροφη μέτρηση για το Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών περιηγήσεων που ξεκινά σήμερα στον Πύργο με θέμα «Από την Αρχαία Ολυμπία στη Σύγχρονη Ηλεία»-Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών

 

Όλα είναι έτοιμα για το Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο από σήμερα Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου. Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, τον Σύλλογο Ξενοδόχων του Δήμου Πύργου, την ΠΔΕ, τον Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας.  Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΗΛΕΙΑ»  και στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν εκλεκτοί ομιλητές, εκπρόσωποι από τις Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα κηρύξει σήμερα στις 11.30  το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, θα ακολουθήσει χαιρετισμός από την Υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά – ή εκπρόσωπό της –  ενώ τους Συνέδρους θα προσφωνήσουν ο φιλοξενών επίσκοπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου κ. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Το Συνέδριο «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία» έχει σκοπό να προβάλει τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής,  τα προσκυνήματα της Ηλείας – πολλά από αυτά είναι Μνημεία- και όχι μόνο. Υπάρχει κοινή επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδας και του υπουργείου Τουρισμού και σε ότι αφορά τα θέματα του Θρησκευτικού Τουρισμού η επίσημη κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τη θέση της Εκκλησίας η οποία κατέθεσε και δικές της προτάσεις στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Παράλληλα , σκοπός του είναι να φέρει πιο κοντά τους συνέδρους με τους χώρους είτε της αρχαίας Ελλάδας, είτε της σύγχρονης Ελλάδας, με τα μνημεία θρησκευτικού τουρισμού και αρχαίου πολιτισμού, καθώς και να καταστήσει γνωστούς τους «θησαυρούς» του Νομού Ηλείας. Τέλος, το συνέδριο στοχεύει και στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή, με μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το συνέδριο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και για την πόλη του Πύργου, καθώς πέρα από το σημαντικό του θέματος που διαπραγματεύεται, αναμένεται να τονώσει και οικονομικά την αγορά της περιοχής και τα ξενοδοχεία, αφού πρόκειται να συμμετάσχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός συνέδρων, όχι μόνο από τον ιερό κλήρο, αλλά και ακαδημιαϊκών και επαϊόντων του τουρισμού καθώς και μεταπτυχιακών φοιτητών Παν/μίων.

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αρχαίας Ολυμπίας (5ος αιώνας μ.χ)

 

Το Σάββατο οι εισηγήσεις για τα θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί, στο Συνέδριο θα λάβουν χώρα τρεις Συνεδρίες. Η πρώτη θα ξεκινήσει σήμερα στις 17.40 το απόγευμα με πρόεδρο  τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο και αφορούν προσκυνήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Το Συνέδριο θα συνεχιστεί με άλλες εισηγήσεις το Σάββατο το πρωί όπου θα γίνει και η  εκτενής αναφορά στα ιερά προσκυνήματα της Ηλείας, όπου θα μιλήσουν και τοπικοί φορείς. Μεταξύ των εισηγητών ο αντιπειφερειάρχης Ηλείας που θα αναφερθεί στο θέμα « Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κ. Αντωνόπουλος με θέμα  «Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ», ο Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος θα μιλήσει για την «ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ» και άλλες ακόμα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την καταληκτική συνεδρία, ενώ όλοι οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τα μνημεία της Ολυμπίας, το Κατάκολο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου κλπ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος