FOLLOW US: facebook twitter

Γ.Λύτρας: «Βιώνουμε τετραετή υποβάθμιση του περιφερειακού συμβουλίου»

Ημερομηνία: 10-02-2023 | Συντάκτης:

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στη Δυτική Ελλάδα μιλάει στην «Πρωινή»

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Αγνόηση του θεσμού του περιφερειακού συμβουλίου καταλογίζει στη σημερινή περιφερειακή αρχή Φαρμάκη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Λύτρας, τονίζοντας ότι τα μεγάλα θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν μόνο μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, και ασκεί κριτική για τον τρόπο υλοποίησης των περισσότερων έργων.

Παράλληλα, προαναγγέλλει σύμπραξη των παρατάξεων της Κεντροαριστεράς και δηλώνει παρών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, δίχως όμως να μιλά με σαφήνεια για τον δικό του ρόλο.

Πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα θητεία της σημερινής περιφερειακής αρχής;

Ήδη διανύουμε τον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου, άρα καινούργιος δεν είναι κανένας. Η παρούσα αυτοδιοικητική περίοδος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χαρακτηρίζεται κυρίως από την παντελή υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θέματα στα οποία ο νόμος επέβαλε τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν αυτά που η περιφερειακή αρχή έφερε μόνον προς συζήτηση και για να καλύπτεται και το γράμμα του νόμου (μία τουλάχιστον συνεδρίαση το μήνα).

Όσα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (κατάσταση στην υγεία, στην παιδεία, την επιχειρηματικότητα, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην περιφέρεια κλπ) συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τέθηκαν μόνο μετά από πρωτοβουλία και τις υπογραφές των περιφερειακών Συμβούλων της αντιπολίτευσης. Το χειρότερο όμως είναι ότι σε θέματα που το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε άποψη διαφορετική από αυτήν της περιφερειακής αρχής, η θέση του αγνοήθηκε. Για παράδειγμα, σας αναφέρω ότι επί τρία χρόνια τώρα η Περιφέρεια δεν έχει εγκεκριμένο πρόγραμμα για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Επίσης, κάτι που χαρακτηρίζει την παρούσα περιφερειακή αρχή είναι ο τρόπος που προχωρά στην ανάθεση αρκετών έργων. Κατά κανόνα ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης -είτε ήταν Νομαρχία είτε Περιφέρεια- η ανάθεση των έργων γινόταν με δημοσίους μειοδοτικούς διαγωνισμούς με πλήρη δημοσιότητα και χωρίς κανέναν αποκλεισμό, και όχι με πρόσκληση πολύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτών (το ελάχιστο που ο νόμος ορίζει, δηλαδή τρεις) και χωρίς δημοσίευση κάνοντας διαπραγμάτευση και όχι διαγωνισμό. Αυτό σήμερα τείνει να γίνει κανόνας.

Οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και οι καλύτερες, ενώ και η αυτοδιοικητική σύμπραξη του 2019 απέτυχε. Πιστεύετε πως κάθε παράταξη πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα στις περιφερειακές εκλογές του 2023 ή πρέπει να επιδιωχθεί εκ νέου κάποιου είδους συνεργασία;

Το τι θα κάνουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές θα το αποφασίσουν αυτοί. Εμείς είμαστε μια αυτοδιοικητική παράταξη, οργανωτικά αυτόνομη, ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη. Χρέος μας αλλά και στόχος μας είναι πώς θα υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες της περιφέρειάς μας, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Στην προσπάθειά μας αυτή δεν περισσεύει κανένας. Στόχος μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις, για να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να παρέμβουμε για την επίλυση προβλημάτων, που είναι και ο μόνος μας αντίπαλος.

Τι μέλλει γενέσθαι με τις δύο παρατάξεις της κεντροαριστεράς στη Δυτική Ελλάδα;

Το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει, αλλά και η στάση μας σε μια σειρά από θέματα στην Περιφέρεια, φέρουν την υπογραφή του συνόλου των συμβούλων των παρατάξεων που αναφέρατε, άρα επί της ουσίας υπάρχει συναντίληψη και κοινή δράση στα θέματα που απασχολούν την Δυτική Ελλάδα.

Τι θα κάνει ο Γιάννης Λύτρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023;

Υπηρετώ την αυτοδιοίκηση αρκετά χρόνια. Επιθυμία μου είναι να συμβάλω και εγώ σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε σελίδα και να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε μια τροχιά ανάπτυξης και προόδου, ώστε οι συμπολίτες μας να δουν καλύτερες μέρες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος