FOLLOW US: facebook twitter

Φυτέψτε λουλούδια: Σήμερα είναι η ημέρα τους

Ημερομηνία: 12-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Πώς θα «γιορτάσετε» δημιουργικά την Ημέρα Φύτευσης Λουλουδιών

Περισσότερα από 400.000 είναι τα είδη φυτών που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάμεσα σε αυτά περίπου 260.000 είναι ανθοφόρα. Τριαντάφυλλα, ίριδες, ντάλιες, παιώνιες, τουλίπες, μαργαρίτες… η λίστα είναι μακρά, ενδιαφέρουσα, πολύχρωμη και ευωδιαστή. Σήμερα, 12 Μαρτίου, είναι η ημέρα όπου «γιορτάζεται» η φύτευση των λουλουδιών στις ΗΠΑ, επομένως η κατάλληλη στιγμή να εφοδιαστούμε με βολβούς, φυτά ή σπόρους, χώμα, γλάστρες, καλή διάθεση και χρόνο για να «ντύσουμε» το μπαλκόνι ή τον κήπο με ανοιξιάτικη αύρα.

Η κηπουρική έχει απελευθερωθεί από τα στενά όρια που είχε μέχρι πριν μερικά χρόνια: Πλέον με φυτά και λουλούδια ασχολούνται γυναίκες, άνδρες, μεγάλοι και νεότεροι με γνήσια αγάπη και ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και ευημερία του εύθραυστου οργανισμού του οποίου η διαβίωση εξαρτάται από τη φροντίδα του ανθρώπου.

Παρότι δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς «εορτάστηκε» για πρώτη φορά η Ημέρα Φύτευσης Λουλουδιών στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου τα άνθη λαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ημέρα καθιερώθηκε από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Κήπων, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί την κηπουρική και τη φυτοκομία και ιδρύθηκε το 1920. Οι αρμόδιοι «βλέπουν» την κηπουρική ως ένα διασκεδαστικό χόμπι που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση και επιδρά θετικά στη διάθεση, ενισχύοντας την ευεξία. Η ημέρα αυτή, λοιπόν, εξυμνεί την ομορφιά των λουλουδιών και παράλληλα λειτουργεί ως μέσο για να ενταθεί η ενασχόληση των ανθρώπων με την κηπουρική.

Πώς μπορείτε να τη «γιορτάσετε»;

Επισκεφθείτε ένα φυτώριο, επιλέξτε φυτά που σας αρέσουν, καθώς και όλα τα απαραίτητα αντικείμενα από γλάστρες, μέχρι εργαλεία κήπου όπως φτυαράκια, σκαλιστήρια, τσουγκρανάκια. Επιστρέψτε σπίτι, σηκώστε τα μανίκια και ξεκινήστε το σκάψιμο.

Αγοράστε λουλούδια, ή μαζέψτε μερικά άνθη από τον κήπο σας και χαρίστε τα στους αγαπημένους σας.

Διοργανώστε ένα απόγευμα κηπουρικής, καλέστε τους φίλους σας και όλοι μαζί ασχοληθείτε δημιουργικά με σπόρους, λουλούδια και γλάστρες.

Επισκεφθείτε τον βοτανικό κήπο της περιοχής σας, θαυμάστε φυτά που δεν έχετε ξανασυναντήσει και ενημερωθείτε για τα διαφορετικά είδη που φιλοξενεί.

Προσφερθείτε να φροντίσετε τα φυτά ή τον κήπο φιλικών προσώπων σας που ενδεχομένως λείπουν ή δεν καταφέρνουν να τα περιποιηθούν.

Ο πρώτος κατάλογος σπόρων

Παρότι σχέδια φυτών υπήρχαν αιώνες πριν, ο πρώτος κατάλογος σπόρων δημιουργήθηκε το 1612 από τον Ολλανδό καλλιεργητή Εμάνουελ Σουέρτς, ο οποίος τον σχεδίασε για να προωθήσει την πώληση ανθοφόρων βολβών. Η έκδοσή του ήταν εικονογραφημένη με 560 υπέροχες χειροποίητες εικόνες. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης την ίδια χρονιά και αποτελούσε οδηγό με προτάσεις για κηπουρούς και γεωπόνους. Ο Σουέρτς έχασε τη ζωή του λίγο καιρό αργότερα, αλλά ο κατάλογος επανεκδόθηκε τα επόμενα χρόνια δίνοντας το έναυσμα σε άλλους λάτρεις των φυτών παγκοσμίως να δημιουργήσουν παρόμοιες εκδόσεις.

Η πρώτη λέσχη κηπουρικής

Στην Αθήνα της Τζόρτζια στις ΗΠΑ το 1891 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της λέσχης κηπουρικής. Η συνάντηση συνέπιπτε με την περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες, εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετώπιζαν για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναζητούσαν τρόπους για να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις γύρω από θέματα που τις ενδιέφεραν. Στην περιοχή βρισκόταν το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια με τον πλούσιο βοτανικό του κήπο, στον οποίο ανθούσαν χιλιάδες σπάνια φυτά. Η ιδέα για τη λέσχη κηπουρικής γεννήθηκε χάρη στον γιατρό Έντουιν Ντόρσετ Νιούτον, ο οποίος αγαπούσε τα φυτά. Ένα απόγευμα του Ιανουαρίου το 1891, λοιπόν, 12 γυναίκες συναντήθηκαν στην οικία του Νιούτον, όπου τις περίμενε η σύζυγός του. Εκείνη την ημέρα ιδρύθηκε η Λέσχη Κήπου Κυριών της Αθήνας. Πρωταρχικός σκοπός του ήταν η μελέτη των φυτών με κάθε μέλος να μελετά μια συγκεκριμένη ποικιλία. Πράγματι αφοσιώθηκαν στη μελέτη της κηπουρικής και στην ανταλλαγή φυτών και ιδεών για τη βελτίωση της κοινότητάς τους, ενώ πειραματίζονταν με την καλλιέργεια λαχανικών, λουλουδιών και σπόρων για να διαπιστώσουν ποιες ποικιλίες ήταν οι καλύτερες. Η πρώτη ανθοκομική έκθεση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χάρη στις εκθέσεις των λουλουδιών και των λαχανικών τους.

Πηγή: Νewmoney.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος