Φτώχεια, παρακμή και κρυμμένοι θησαυροί!
-Παρουσιάστηκε χθες η σύνοψη της μελέτης ανασυγκρότησης που εκπόνησε η ΔιαΝΕΟσις για την Ηλεία
-Η «Πρωινή» αναλύει έναν προς έναν τους τομείς και επισημαίνει τις αδυναμίες και τις προοπτικές
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Τη σύνοψη της μελέτης για την ανασυγκρότηση της Ηλείας παρουσίασε χθες σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της Ηλείας η επιστημονική ομάδα της «διαΝΕΟσις», στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Η σύνοψη παρουσιάζει μια πρώτη καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, παραθέτοντας σημαντικά ευρήματα που δεν ήταν όλα γνωστά ως τώρα, τα οποία αποτυπώνουν τους λόγους που ο νομός είναι δέκατος από το τέλος σε ανάπτυξη και ευημερία, παρά τα πλεονεκτήματα που έχει.
Ο γενικός Διευθυντής της ΔιαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2022 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας μελέτης για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.
Η μελέτη, που υλοποιείται από το επιστημονικό δυναμικό του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Γιώργο Πετράκο σε συνεργασία με τα στελέχη της διαΝΕΟσις, έχει ως στόχο να αποτυπώσει τα βασικά χαρακτηριστικά και προβλήματα Ηλείας (στο εξής Ηλείας), να αξιολογήσει τα ισχυρά της πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της και να προτείνει μια συνολική στρατηγική και ένα σύνολο πολιτικών για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξή της, αλλά ταυτόχρονα να είναι εξωστρεφής και να συμβάλει στη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών ομάδων. Η μελέτη αξιοποιεί τα διαθέσιμα δευτερογενή δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τους λοιπούς δημόσιους φορείς, όπως Υπουργεία, Περιφέρεια και Οργανισμοί, αλλά αποτυπώνει, όπου είναι δυνατόν, την τοπικά διαθέσιμη γνώση η οποία προκύπτει από συμπεράσματα οργανωθέντος ad hoc αναπτυξιακού συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και από μελέτες και από στοχευμένες συνεντεύξεις, τόσο με τοπικούς φορείς, όσο και με εκπροσώπους παραγωγών, επαγγελματιών και της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, η μελέτη αξιοποιεί την υφιστάμενη επιστημονική γνώση προκειμένου να διατυπώσει ένα πλαίσιο παρεμβάσεων το οποίο θα είναι συμβατό και θα αντλεί εμπειρία από τις σύγχρονες προσεγγίσεις και πολιτικές στον τομέα των αναπτυξιακών πολιτικών.
Το υλικό που ακολουθεί αποτελεί μια σύνοψη του πρώτου μέρους της μελέτης, στο οποίο αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση στην Ηλεία. Το σύνολο των στοιχείων, πινάκων και διαγραμμάτων που την τεκμηριώνουν θα δημοσιευθεί μαζί με την ολοκλήρωση και του δεύτερου μέρους της μελέτης, που θα αφορά τη διατύπωση στρατηγικών προτάσεων και πολιτικών, στο πρώτο μισό του 2023.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο κ. Πετράκος παρουσίασε αναλυτικά κάθε θεματική ενότητα που αφορά τα δημογραφικά, γεωγραφικά και οικονομικά δεδομένα της Ηλείας, επισημαίνοντας αδυναμίες, υστερήσεις αλλα και τομείς που αν αξιοποιηθούν, μπορούν να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση και να θέσουν τις βάσεις για τη βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάκαμψη της Ηλείας σε βάθος ετών.
Μετά την τηλεδιάσκεψη, στην οποία διαπιστώθηκε αυξημένη συμμετοχή από αιρετούς και εκπροσώπους φορέων της Ηλείας, ακολούθησαν συνοπτικές τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της κατανόησης των βασικών αξόνων της μελέτης, η «Πρωινή» επιχειρεί σήμερα στις επόμενες τέσσερις σελίδες να αναλύσει κάθε θεματική ενότητα που αφορά την Ηλεία, προκειμένου να αναδειχθούν οι σοβαρές ελλείψεις και ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να βγούμε από τη χρόνια στασιμότητα.