Φθηνότεροι εργαζόμενοι για τις επιχειρήσεις του τουρισμού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135850″ img_size=”full”][vc_column_text]Μία από τις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση είναι οι λιγότερες προσλήψεις που αναμένονται για τους εποχικούς υπαλλήλους. Όπως είναι λογικό ο τουρισμός προφανώς και δεν θα λειτουργήσει με ρυθμούς 2019 καθώς ο στόχος των εσόδων βρίσκεται στο 40%-45% των εσόδων του 2019 και αυτό σημαίνει άμεσα λιγότερους εποχικούς υπαλλήλους την φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εργασίας βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις και επαφές για το πώς θα μπορέσουν να απορροφηθούν περισσότεροι εποχικοί υπάλληλοι. Στο τραπέζι βρίσκεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων ώστε να δοθούν κίνητρα για να μπορέσουν να προσληφθούν περισσότεροι εποχικοί υπάλληλοι και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα
Μέσω του προγράμματος θα μπορούν να προσληφθούν οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό ενώ θα υπάρχει και κρατική μισθολογική επιδότηση ύψους 200 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις του τουρισμού ή του επισιτισμού θα μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους μέσω του προγράμματος και θα επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ,εργοδότη- εργαζόμενου αλλά και μισθού ύψους 200 ευρώ για διάστημα 6 μηνών.
Προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα
Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή θα έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την ένταξη στο πρόγραμμα.
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Και για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αναμένονται αλλαγές χωρίς βέβαια να έχουν κλειδώσει ακόμη. Σύμφωνα με τον μηχανισμό οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται δύνανται να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του πενήντα τοις εκατό (50%) είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν απασχολούνται, όπως και το 60% του μισθού που χάνουν.
Τίτλοι τέλους για τις αναστολές
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τα χειρότερα έχουν περάσει για την οικονομία στη σκιά της πανδημίας και πηγαίνουμε πλέον σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κλείνει η κάνουλα της βοήθειας. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου πλέον έχει διαφορετική στόχευση και διαφορετικά εργαλεία για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ο Μάϊος ουσιαστικά είναι και ο μήνας κατά τον οποίο πέφτει η αυλαία για το καθεστώς των αναστολών μέσω του οποίου στηρίχθηκαν οι θέσεις εργασίας μέσα στο πολύμηνο lockdown.
Ο Ιούνιος θα είναι μήνας κατά τον οποίο οι αναστολές θα διατηρηθούν για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα δραστηριότητες που θα ανοίξουν στο τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις του τουρισμό δεν θα έχουν στην διάθεση τους και τον επόμενο μήνα το καθεστώς των αναστολών. Ήδη για τον μήνα Μάϊο οι αναστολές για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο αυστηρές καθώς ισχύει τόσο το κριτήριο της μη αύξησης τζίρου όσο και το πλαφόν της εβδομαδιαίας 16ωρης απασχόλησης του εργαζόμενου.
Πηγή: moneyreview.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]