FOLLOW US: facebook twitter

Φθινοπωρινή σύναξη εκσυγχρονιστών στο Κτήμα Μερκούρη!

Ημερομηνία: 09-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
-Σημίτης, Βενιζέλος και Αλιβιζάτος στην χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βούλγαρη «Η Ελλάδα μια χώρα παραδόξως νεωτερική»
-Δεν άνοιξαν επισήμως το πολιτικό «μενού», αλλά με μια ατάκα του ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ωστόσο … «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» στις πολιτικές εξελίξεις

Στο μαγευτικό Μερκούρη κάτω από τα αιωνόβια δέντρα του Κτήματος, με το νιό κρασί να βράζει στα βαρέλια και όλους εμάς τους δημοσιογράφους να μετράμε… παρουσίες και να κυνηγάμε «καυτές» πολιτικές ειδήσεις για ηγετικά σχήματα της Κεντροαριστεράς και «προτάσεις» για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έλαβε χώρα χθες το απόγευμα η μεγαλύτερη ίσως σύναξη εκσυγχρονιστών των τελευταίων χρόνων! Αφορμή της πολιτικής αυτής μάζωξης, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα, μια χώρα νεωτερική» και το ενδιαφέρον σαφώς εστιάστηκε στους ομιλητές, τον Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο. Μια σύναξη με ηχηρές πολιτικές παρουσίες, που φάνταζε να έχει πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο χωρίς ωστόσο να προκύψει σαφής προσδιορισμός των επόμενων πολιτικών κινήσεων των δύο πολιτικών. Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ως γνωστόν διαθέτει και εξαιρετική ευφυία και χιούμορ, με μια δική του ατάκα, άφησε όλα τα… ενδεχόμενα ανοιχτά γενικώς!  Όπως είπε « Μας πρόλαβε και μας προκατάλαβε ο Μιχάλης Μητσός λέγοντας «ένα βιβλίο θα παρουσιάσουμε,  ξέρετε τη γνωστή ιστορία που κάποιος βγαίνει για ένα πακέτο τσιγάρα και κάνει… 50 χρόνια να γυρίσει! Άρα όλα είναι στη ζωή… ενδεχόμενα!» Και κάποιος από το κοινό του είπε « μας κάνετε να ελπίζουμε» και χαμογέλασε!! Ίσως αυτή να ήταν και η ατάκα της βραδιάς!

Τους ομιλητές και υψηλούς προσκεκλημένους, όπως και όλον τον κόσμο που κατέκλυσε το Κτήμα Μερκούρη καλωσόρισε ο οικοδεσπότης Βασίλης Κανελλακόπουλος και ακολούθησε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μητσός που όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος, προεξόφλησε ότι η βραδιά δεν θα περιέχει… πολιτικές ειδήσεις και αφορά μόνο την παρουσίαση του βιβλίου.

Ο Κώστας Σημίτης, πρώτος εκ των ομιλητών,  αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του βιβλίου του Βούλγαρη στην φώτιση και ανάλυση των αιτιών ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού κράτους, χρησιμοποιώντας ιστορικά παραδείγματα από την επανάσταση του 1821 αλλά και αναφορές στον 19o  και 20o αιώνα αλλά και στο σήμερα.

Τόνισε ότι στη διαμάχη μεταξύ των αρνητικών και θετικών χαρακτηριστικών του νεοελληνικού κράτους υπερίσχυσε η πρόοδος και για αυτό η Ελλάδα είναι ένα νεωτερικό κράτος, αποδεικνύοντας την ορθότητα της προσέγγισης του Βούλγαρη. Το βιβλίο είναι ένα τεκμηριωμένο μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας αρκεί να έχουμε τη γνώση ότι μπορούμε να πετύχουμε. Παράλληλα στάθηκε στη σημασία της τεχνολογίας, της παγκόσμιο ποίησης και της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης στην αλλαγή παλαιών τρόπων κοινωνικής οργάνωσης που κάποτε θεωρούνταν μη αμφισβητήσιμες. Τέλος έπλεξε το εγκώμιο του Βούλγαρη και προέτρεψε να διαβάσουμε το βιβλίο για να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα της συγκρότησης της Ελλάδας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες του Κτήματος Μερκούρη, τους αδελφούς Κανελλακόπουλου που τους υποδέχθηκαν στο παραδοσιακό και διάσημο αυτό οινοποιείο και όπως είπε χαρακτηριστικά « τον ευχαριστούμε που μας το διαθέτει για να αποστάξουμε το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη».

«Η Ελλάδα μια χώρα παραδόξως νεωτερική» και θα σας πως το συμπέρασμά μου, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα νεωτερική εις πείσμα της κοινωνίας ή έστω ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη είναι μια επιστημολογική αναψηλάφηση δηλαδή επανεξετάζει και αναδεικνύει πρωτίστως τον ιδεολογικό χαρακτήρα των θεωριών που έχουν παρουσιαστεί για την συγκρότηση του ελληνικού κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας της μεταπολίτευσης και κυρίως μέχρι την έκρηξη της κρίσης, δηλαδή ως το 2008. Ένα τέτοιο βιβλίο λειτουργεί ως προοίμιο σε μια μεγάλη άσκηση της εθνικής αυτογνωσίας που πρέπει να διεξαχθεί με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία…».

Ακολούθησε μια πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση από τον Καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και τον συγγραφέα Γιάννη Βούλγαρη και μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι οικοδεσπότες του Κτήματος Μερκούρη προσέφεραν μια υπέροχη βραδιά οινοκατάνυξης με τα καλύτερα κρασιά του Οινοποιείου σε όλον κόσμο.

Ηχηρές παρουσίες

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Ηλείοι βουλευτές Κ. Τζαβάρας και  Μ. Κατρίνης, ο πρώην υπουργός Β. Κοντογιαννόπουλος η πρώην υφυπουργός Παιδείας και π. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο πρώην βουλευτής και π. Νομάρχης Βασίλης Κατσικόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος και Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας, ο πρώην δήμαρχος Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, πολλά στελέχη και πρώην σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ  κυρίως της κεσυγχρονισιτκής πτέρυγας και του κεντροαριστερού χώρου όχι μόνο από την Ηλεία, αλλά από την Πάτρα, την Αθήνα, τα Γιάννενα κλπ και βεβαίως απλοί πολίτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος