FOLLOW US: facebook twitter

«Φρένο» στα «κουρέματα» του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Ημερομηνία: 11-07-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46829″ img_size=”full”][vc_column_text]Την πίεση των θεσμών για την άμεση υιοθέτηση συστημικής λύσης στο ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων, καθώς, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τράπεζες κρίνονται φιλόδοξοι αλλά ανεπαρκείς, μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών (SSM), Αντρέα Ενρία, κατά τη συνάντηση «γνωριμίας» που είχαν την Τρίτη.

Ουσιαστικά, ο Ενρία είπε και στο Μαξίμου όσα είχε πει νωρίτερα στους τέσσερις επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών και στις συναντήσεις που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδας με τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.

Δηλαδή, ότι ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 54 δισ. έως και το 2021 είναι ήδη φιλόδοξος αλλά θα πρέπει να ξεπεραστεί. Διότι ακόμη και αν οι εμπορικές τράπεζες μειώσουν στο τέλος του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 20% από 45% σήμερα και πάλι θα βρίσκονται πολύ υψηλότερα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 3,2% επί του συνόλου των χορηγήσεων.

Για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να επισπευσθούν τα συστημικά εργαλεία που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος (Ιταλικό μοντέλο) για ταχύτερη διεκπεραίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ταυτοχρόνως, στους θεσμούς προκαλεί προβληματισμό η συσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών καθώς οι ίδιες υποχρεώνονται να αγοράζουν περίπου το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Η μείωση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποδεσμεύσουν τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δίνοντας έτσι ώθηση στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Για να επιτευχθεί όμως ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων θα πρέπει η χώρα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα μακροοικονομικά μεγέθη της και παράλληλα να υπάρξει ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων που θα κάνει πιο αποδοτική την δευτερογενή αγορά δανείων.

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων οι ρυθμίσεις που θα γίνονται θα πρέπει να είναι ισορροπημένες ώστε και οι δανειολήπτης να προστατεύεται αλλά και η τράπεζα να διασφαλίζει τα συμφέροντα της. Στην κατεύθυνση αυτή ο Ενρίαπρότεινε να μην υπάρξουν εκτεταμένα κουρέματα δανείων όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να ρυθμιστούν οι περίπου 79.000 αιτήσεις του παλιού νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Η «λύση» των πλειστηριασμών μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν και όποτε οι τιμές των ακινήτων πάρουν ανοδική πορεία. Τότε οι τράπεζες μπορούν να μειώνουν από τους ισολογισμούς τους ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia