FOLLOW US: facebook twitter

Φρένο στη καταβολή των αναδρομικών

Ημερομηνία: 23-10-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81444″ img_size=”full”][vc_column_text]Φρένο στην καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις εντός του 2019, αλλά και στην κατάθεση του σχεδίου νόμου για την κεφαλαιοποίηση του επικουρικών συντάξεων -βάσει των δηλώσεων Μηταράκη- μπαίνει από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με  δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτση, σε ραδιοφωνικό μαγκαζίνο του ΣΚΑΪ, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα όποια αναδρομικά θα αφορούν τις επικουρικές συντάξεις (ούτε καν το δεκάμηνο που όριζαν οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ) και θα καταβληθούν μέσα στο 2020, με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, στο οποίο θα γίνονται οι διορθώσεις που επιβάλλει το ΣτΕ.

Η αναδρομικότητα θα ισχύσει μόνο στις επικουρικές, από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία δημοσίευσης των τελευταίων αποφάσεων του ΣτΕ, και μέχρι και την ψήφιση του νέου νόμου.

Εξάλλου, το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που αναμένεται να αναδείξει η επιβληθείσα από τις αποφάσεις ΣτΕ αναλογιστική μελέτη για το ΕΤΕΑΕΠ (ενιαίο επικουρικό ταμείο) αλλά και η σαφής αναφορά των δικαστών στα περί «εγγύησης» του κράτους για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων θέτουν σε αμφισβήτηση το σχέδιο Μηταράκη για τις επικουρικές, ανατρέποντας κυβερνητικούς σχεδιασμούς και προσδοκίες της αγοράς στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Αναδρομικά για όλους μετά το 2019

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφήνει περιθώριο για να δοθούν αναδρομικά για προηγούμενες συντάξεις. Ωστόσο, θα υπάρξει ένα επιπλέον ποσό, εν είδη αύξησης, που θα ισχύει από την 4η Οκτωβρίου του τρέχοντος και θα καταβληθεί όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο.

«Με τα τωρινά δεδομένα κι αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους, μετά το ’19. Υπάρχουν κι άλλες δίκες, που είναι ανοικτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε. Το ΣτΕαπεφάνθη και δεν υπάρχουν αναδρομικά», τόνισε ο υπουργός αναφορικά με τα αναδρομικά παρελθοντικών ετών και πρόσθεσε: «Ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι μετά τις 4/10 θα υπάρξουν αναδρομικά. Αν έρθουν μέχρι τον Δεκέμβρη, θα τα δώσουμε μέσα στο χρόνο, αλλιώς από του χρόνου. Θα υπάρξουν αναδρομικά, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις κι όλος αυτός ο λογαριασμός θα έρθει με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση».

Πάντως χθες, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η «αποκαθήλωση» των διατάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκαν αντισυνταγματικές θα γίνει με νέο νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή το 2020. Ο νόμος θα αποκαθιστά την κανονικότητα στις 465.112 επικουρικές συντάξεις που περικόπηκαν επειδή αθροιστικά (μαζί με την κύρια σύνταξη) υπερέβαιναν τα 1.300 ευρώ.

Η αποκατάσταση της συνταγματικότητας θα επιφέρει αύξηση 30%. Ποσοστό το οποίο μεσοσταθμικά θα προσθέσει 52,5 ευρώ τον μήνα στην επικουρική σύνταξη και 630 ευρώ σε ετήσια βάση. «Η αύξηση θα δοθεί από τη μέρα που θα έλθει ο νέος ασφαλιστικός νόμος στη Βουλή και θα ψηφιστεί με αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου του 2019».

Εντωμεταξύ χθες  αναμένετο να παραλάβει ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, για την αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης.

Ως γνωστόν το πόρισμα εισάγει στον τομέα των επικουρικών συντάξεων τις ιδιωτικές ασφαλιστικές για τους νέους που θα πρωτοασφαλιστούν από την 1.1.2021. Για την παράδοση του πορίσματος, ενημέρωσε ο ίδιος ο υφυπουργός με δελτίο Τύπου που απεστάλη, χθες το πρωί, από το Πολιτικό του Γραφείο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot