FOLLOW US: facebook twitter

«Φρένο» για αποζημιώσεις στα εσπεριδοειδή

Ημερομηνία: 25-08-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15332″ img_size=”full”][vc_column_text]

Μόνη πιθανότητα η ένταξη στα ΠΣΕΑ, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ

[/vc_column_text][vc_column_text]Το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είναι η μοναδική ελπίδα των εσπεριδοπαραγωγών που επλήγησαν από τον ανοιξιάτικο παγετό, καθώς από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ προέκυψε ότι οι καλλιέργειες ήταν σε στάδιο που δεν καλύπτεται από τον ισχύοντα κανονισμό του οργανισμού, οπότε δεν προβλέπεται η καταβολή άμεσης αποζημίωσης.

«Οι εσπεριδοκαλλιέργειες από τους παγετούς της Άνοιξης διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. και διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω καλλιέργειες   ευρίσκοντο σε προανθικό στάδιο την περίοδο των παγετών δηλαδή σε στάδιο μη καλυπτόμενο σύμφωνα με τον Κανονισμμό του ΕΛ.Γ.Α», αναφέρει στη σχετική του απάντηση προς τον βουλευτή Ηλείας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, προσθέτονας ότι οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του οργανισμού θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της πορείας των εσπεριδοκαλλιεργειών και εφόσον προκύψει μειωμένη παραγωγή σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αυτές οι ζημιές μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α από τους παγετούς της Άνοιξης ζημιές προξενήθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες  όπως δενδρώδεις καλλιέργειες κηπευτικά, , μποστάνια, σιτηρά  κ.λ.π. στην ευρύτερη περιοχή τη Δυτικής Ελλάδας . Για τις ανωτέρω ζημιές διενεργήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν 140 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 5983 δηλώσεις.

Ο κ. Λυκουρέντζος επισημαίνει πως για να λάβουν ενίσχυση οι παραγωγοί για την αντιστάθμιση της απώλειας, θα πρέπει η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Νομού σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ΔΑΟΚ  μετά τη συγκομιδή το επόμενο έτος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot